30 december 2010

Chokladfudgen som inte vill släppa taget

Hur många gånger säger man "Åh det här är den godaste kolan/soppan/chokladen/såsen/kakan jag ätit?" Många gånger. Och det är inga fel. Det är bara ett tecken på att man låter sig förföras, ge sig hän i stunden och uppgå i njutning. Sedan kanske man säger samma sak dagen efter. Och dagen efter det igen åt någon annan kola/soppa/choklad/sås/kaka men det är ju inte mindre sant för det. Allting prövas efter sitt sammanhang och det viktiga är att låta sig själv njuta. Men den här utsökta fudgen som Åsa gjorde är den godaste fudge jag ätit. Hittills. Och när hon då säger att den är superenkel så bara måste jag lägga ut receptet här på bloggen. För det här har inget med jul att göra. Det här är godare än så!

Chokladen kan man variera ordentligt både i kvalitet och smaksättning så länge man har samma mängd och håller sig till den högre kakaohalten. Och sedan kan man såklart blanda i annat också, som till exempel rivet apelsinskal eller kanske fint hackad syltad ingefära. Fantasin sätter gränsen, som det heter.

Jag kallar det tryffel (Åsas version på Nigellas fudge)
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 150 g mörk choklad med citronsmak (marabou premium)
  • 30 g smör
  • 150 g pistagenötter utan skal 
  • 1 krm salt (är nötterna saltade så skippa saltet här)
Smält ihop alla ingredienser utom nötterna i en tjockbottnad kastrull. Hacka nötterna och blanda i chokladsmeten. Klä en form (ca 15 x 25 cm) med bakplåtspapper (orkar du kan du även smörja pappret) och bred ut smeten. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan kallt för att stelna. Skär upp kola i bitar och linda in i smörgåspapper och förvara i frysen ända tills du ska äta dem, de tinar på nolltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar