8 december 2010

Fransk afton

Klackaskon hade glömt bubblet hemma och jag hade inte alls en flaska cidre Boulard i kylen utan en Écusson, så det var ju bara bara båg allt jag skrev i förra inlägget. Écusson grand cidre är inte lika brödig och fyllig som Boularden men den är ekologisk så det väger upp litegrann.
En småfransk afton blev det. Det var Klackaskons crément som fick mig att fantisera om galetter från första början och vi löpte linan ut med både chèvre och du puy linser. De flesta måltider blir bättre av en sallad och jag slängde ihop en med rödbetor som bas.
Receptet på galetterna är hämtat från allt om mat men jag har, inspirerad av Susanne, lagt till rivet citronskal i smeten. Och citronsmaken gör susen, det lovar jag! Det är även Susanne som är upphovsmakare till den fräscha fyllningen.
Börja med att lägga drycken på kylning, både cider och bubbel ska serveras ruggigt kallt.

Galetter med chèvre
10 stycken
  • 5 dl vatten
  • 1 dl filmjölk
  • 4 dl bovetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ekologisk citron
  • 50 gram smör
  • 1 ägg, stort
  • chèvreost
  • spänstig ruccola
  • honung, flytande
  • pinjenötter el valnötter
  • nymald svartpeppar
  • salt
Riv av skalet på citronen och vispa samman alla ingredienser utom ägget. Vispa i ägget och låt svälla ca 30 min. Under tiden sköljer du och torkar ruccolan, rostar nötterna och smular osten i bitar.
Smält smöret och häll i smeten. Grädda galetterna i en vid stekpanna på medelvärme. När du vänt galetten en gång och steker den andra sidan fyller du på med ost, ruccola, nötter, honung, salt och peppar på ena halvan. Vik över den tomma halvan så fyllningen döljs. Servera på studs!


Sallad på rödbetor & du Puy
  • rödbetor
  • polkabetor
  • du puy linser
  • äpple
  • purjolök
  • persilja
  • hasselnötsolja
  • sherryvinäger
  • nymald svartpeppar
  • salt
Koka jämnstora betor med skal i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj dem, gnugga av skalet och skär i bitar. Koka linserna i buljong och med ett lagerblad. Se upp med koktiden så de inte blir för mjuka. Linserna är absolut godast när de är tuggiga. Hacka äpple och strimla purjolöken fint. Lägg upp alla grönsakerna på ett fat och ringla över smaksättarna samt salt och peppar.
Dagen efter kan du äta salladen till lunch med lite chevre, salladsblad och en bit bröd. Om du har tur finns det också några nötter kvar från galetterna. Perfekt!

3 kommentarer:

  1. vill ha galette nu!!

    SvaraRadera
  2. Hej, sitter på Drake, ett café / designhotel
    här i Toronto.. Som skulle passa in som inspiratör
    i din fina blogg.. In fact skulle du passa in som
    person oxå .. Kram - keep up the good
    Work! / Anders

    SvaraRadera
  3. Anders jag tycker att vi satsar på blinier istället. Det är så gott.

    SvaraRadera