18 december 2010

Paketering - en konstform

Design av Depot WBF Branding Agency


Idag ska det pratas paketering. Snyggt förpackad mat. Sånt som är så grafiskt tilltalande att jag liksom utgår från att innehållet håller minst samma nivå. De där ryska mjökpaketen på bilden ovan är så fina att jag kunde tänka mig att emigrera till Ryssland och börja dricka mjölk! Och får man folka att känna så tycker jag att man har lyckats som förpackningsdesigner.

Jag gillar mataffärer, marknader och små hål i väggen. Alla ställen där det finns mat, engagemang och kunskap. Och när jag är på resande fot är matshopping något som tar upp ganska stor del av tiden. Att hitta riktigt bra matmarknader eller shyssta butiker med varumärken man aldrig sett tidigare kan göra mig smått lycklig. Mitt behov av matshopping är alltså omättligt.
Häromdagen hittade jag till min stora glädje märket RAW Health på Atsrid och Aporna i Malmö. Jag såg deras ursnygga förpackningar på den oemotståndliga mataffären Whole foods Market i London (mer om den i framtida inlägg om mataffärer) och köpte med mig en burk chocolate and brazilian nut spread. Gillar dels formen på paketen, att de är toppiga, och så tilltalas jag av färgskalan. Färgerna gör sig så fint på den mattan pappersytan. Och så den fina detaljen med de fönstren som visar innehållet.


Design av Pearlfisher


Och nu snubblade jag precis över Lovely package, en blogg som visar precis det namnet säger. Det är en ritktig guldgruva för alla som gillar förpackningsdesign. Below the clouds är en annan blogg med många fina exempel på denna ädla konst.
I våras var jag på kort visit i Nancy i Frankrike. Där hittade jag en delikatessaffär med restaurangdel som sålde en pasta av ett märke med mycket snygg formgivning. Jag köpte ett paket med 50 cm lång extra tunn tagliatelle (linguine?) som jag släpade med mig ända ner till Spanien och sedan tillbaka hem till Malmö. Men väl hemma, förväntansfull över att få installera denna skönhet i mitt skafferi, var den helt spårlöst försvunnen. Jag letade igenom min resväska tre gånger men ingen pasta någonstans. Och som ni hör har jag fortfarande inte släppt den där förpackningen. Men idag hittade jag den här finessrika lösningen på Lovely package.


Design av Neal Fletcher


Det finns ju hur mycket som helst, så många bra exempel och smarta lösningar och jag vill ha allt. Och så vill jag spara det, ha det att titta på, men samtidigt vill jag äta upp det. Åh, vilket klassiskt dilemma - Man vill ha kakan kvar och samtidigt äta upp den!
Och inte nog med det, har man snygga förpackningar vill man ju att de ska få en synlig plats och det kräver ett kök med öppna hyllplan och det har inte jag. Nej, hemma hos mig trängs läckerbitarna bakom smått vulgära mörkbruna svulstiga träluckor i 70-tals stil.
I sinom tid skaffar jag mig nog ett flott kök där jag kan arrangera mina fynd och tills dess kanske jag bara ska nöja mig med att dregla över bloggar som Lovely package och blind-handla på Lidl.

Nedan är en bild av yoghurtburkar. Innehållet står den spanska chokladmannen Rubén Álvarez för och den fina idén med burkarna som runnit över har designbyrån Zoo kommit på. Under det vita rinniga på den bruna burken finns ett metallock som man bryter upp (precis som på en målarfärgsburk) och innanför gömmer sig glasburken. Nej nu blev jag genast hungrig, får nog avsluta här och hoppa upp och äta frukost. Idag blir det rysk kaviar och champagne, det är ju ändå lördag!


Design av Zoo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar