23 december 2010

Presenter & klappar



I förrgår den 21 december var det inte bara midvintersolståndet och en helt makalös fullmåne redan klockan fyra utan också min födelsedag. 
Till min stora ära och glädje firades den med två vänner. Louise och Anders kom hem till mig för en aptitretare på bubbel, oliver, kex och ost innan vi vankade likt tre pingviner på de upptrampade snöstigarna bort till Tempo Bar och Kök.

Jag fick paket. Flera stycken. Varma och fina ullvantar som doftade får. En röd moleskinkalender, tyvärr hade jag redan köpt en svart likadan men det var en fin bekräftelse på att Anders vet vad jag gillar. En flaska portvin, Six Grapes. Jag älskar portvin men har varit lite dålig på att ha det hemma sedan min och Olofs storhetstid.
Och en chokladkaka fick jag. Mörk choklad med ingefära från en av mina bästa chokladfabrikanter - Dolfin. Inte nog med att de gör god choklad i utsökta smaker som rosépeppar, lavendel, ingefära och earl grey te, de har även otroligt fina förpackningar. Enkla skisser som illustrerar smaksättningen på chokladen och så mjuka pastellfärger i bakgrunden. Förpakningen väcklar man ut likt en tobakspåse. Mycket läckert.




Och så en bok - Sorgesång av Siri Hustvedt. Även den en fullträff, det är en bok som jag tänkt och velat läsa sedan den kom ut för drygt ett år sedan. 
På Tempo var det precis så trevligt och roligt som det brukar vara. Det är liksom ett säkert kort. Jag åt kroppkakor fyllda med rökt svamp och till det mangold, lingon och smör. Det var gott, något annat vill jag inte påstå. Men i ärlighetens namn så var det inte så bra som det brukar vara. De flesta gånger jag ätit middag på Tempo har jag häpnat och blivit alldeles lycklig över alla smaker som uppträtt i min mun. Jag har hyllat kockarna gång på gång. Men igår levde det inte riktigt upp till mina förväntingar. Varför?
Kroppkakorna var mer som potatismos i konsitensen, inte sådär kompakta och lite klibbiga som man kanske är van vid. De blev snudd på torra. Men de hade en fin gyllenbrun och lite knapriga stekyta. Sedan kunde det vara mindre potatis och mer fyllning. Jag petade till och med bort en del potatis och jag är inte den som petar i maten utan anledning. Mangolden och lingonen var mycket goda tillbehör men det kunde varit lite mer skirat smör och salt. En eller två dillvippor extra hade inte heller skadat. För den godaste tuggan var den med dill på toppen .
Till saken hör ju att jag ätit den här rätten tidigare, eller rättare sagt tjyvsmakat från Olofs tallrik och jag vill minnas att då, för kanske ett år sedan, så storknade vi. Det var så gott!
Kontentan blir väl: Ät aldrig samma rätt två gånger!
Nåväl, Tempo sitter fortfarande på förstaplatsen över restauranger med bra vegetarisk mat i Malmö. De är bäst! Och det var en både god och mysig kväll. Tack för det Louise och Anders. 




Medan jag öppnade födelsedagspresenter passade jag på att ge Anders julklappen jag snickrade ihop i helgen. En stor zinklåda fylld med hemmagjorda gramhamsskorpor samt en burk av den Engelska frukostmarmeladen med whisky. Skorporna är ett väl beprövat recept komponerat av Anna Bergenström taget ur Annas kokbok. Mormor har alltid varit en stor skorpätare, hennes favorit är Krisprolls fullkornsskorpor och sedan vill jag minnas att det var min bror Petter som var först i familjen med att baka de här grahamsskorporna. Och lillasyster (läs härmapa) som jag är var jag inte sen med att ta efter och vilja vara lika duktig som honom.
Jag vill varna för att de här skorporna är väldigt svåra att sluta äta när man väl börjat. Om man dessutom har fri tillgång till hemmakokta marmelader och god lagrad ost då är det enbart extremt god självdiciplin eller alternativt magknip som sätter stopp för frosseriet.

Grahamsskorpor
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 - 5 msk honung
  • 100 g smör
  • 1 - 2 tsk salt
  • 8 dl grahamsmjöl
  • 5 - 6 dl vetemjöl
  • ev lite krossad kardemumma 
Smula jästen i en stor bunke och strö över saltet. Smält smöret och honungen i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills det är 37 grader (fingervarmt) och slå en skvätt över jästen. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt resten. Rör ner gramhamsmjöl och vetemjöl och låt den degen jäsa ca 30 min under bakduk.
Värm ugnen till 225 grader.
Häll degen på ett bakbord. Arbeta degen smidig och dela den i fyra delar. Rulla varje del till en korv och platta till den. Skär 3-4 cm breda bitar och lägg på smorda plåtar. Låt jäsa i ca 15 min.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt bullarna svalna och dela de sedan på mitten med hjälp av en gaffel som du sticker in i bullen och liksom bänder upp. Lägg dem med snittytan uppåt och rosta dem ca 6 min i ugnen tills de fått fin färg. Torka skorporna i ugnen på 100 grader med luckan lite på glänt, det tar 2 - 3 timmar.

Severa med smör, marmelad, ost och en stor kanna te!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar