30 december 2010

Trygghet i form av vänner & gratäng

Efter julen är det gott att äta normal mat igen. Och att träffa vänner. Några få kvällar om året lyckas jag och mina allra närmaste (Petter, Åsa och Emil) ses. Oftast blir det hemma hos Petter och Åsa och lika ofta lagas det riktigt smaskig mat. De hade planerat rotfruktsgratäng och så hade de köpt hem portabellosvampar som de inte visste vad de skulle hitta på med. Jag älskar portabello och har kommit att laga det ganska ofta på sista tiden så jag fick ansvara för den delen av rätten.

Det blev riktigt lyckat alltihop. Dels för att maten smakade gott men också för att den passade in i stämningen. Det känns fint och helt rätt att samlas kring en varm, gräddig och lite söt rotfruktsgratäng när man inte setts på ett halvår. Att ställa fram maten på bordet istället för att servera den upplagd tjusigt på tallrik. Att dela en flaska kvarbliviet vernissagebubbel och äta upp världens godaste chokladkolor till förrätt är också en bra grund. Att börja på toppen, bubbligt, sockrigt och lättsamt och sedan ju längre kvällen skrider jobba sig neråt till mörkare och tyngre trakter med gratäng och mustigt rödvin (Allegrini Valpolicella Superiore). För att avsluta mätt, belåten och genomvärmd i kropp och själ med en cognac, kanske lite kaffe och en alldeles för torr fruktkaka (gjord av min något mindre matintresserad men ack så kära mormor). Det var en kväll fylld av kärlek, den sortens kärlek som kommer över en när man är bland vänner, bland de som känner en ända in i benmärgen. I sammanhang där det inte finns några krav, någon jargong eller några poser. Bara innerlighet. Jag kan babbla om detta, bubbla av känslor av att vara uppfylld och tankad med energi som räcker längre än själva gratängen. Men jag lämnar det nu och går in på det som mättar rent fysiskt - maten.

Emil tog sig an ett fänkålshuvud och skapade utifrån det en välsmakande, krispig och frisk sallad med apelsin, rostade sesamfrön och färsk bladspenat. Förmodligen så svängdes den ihop med lite olivolja, en skvätt citron och en nypa salt också.

Rotfruktsgratängen kan man slänga i lite vad man har lust till och vad som finns hemma i gömmorna. Vi använde potatis, morot och palsternacka men det är jättegott med rotselleri och persiljerötter också. Några grovt skivade svenska äpplen är inte så tokigt heller. Andra smaksättningar på gräddblandningen kan vara senap, persilja eller timjan.

Till portabellosvampens fyllning är det gott med lite ost och det fungerar också för att binda ihop nöthacket. En vällagrad ost med lite nötig karakätär passar fint men godast är ändå en mjuk getost, typ chevrè.

Rotfruktsgratäng
4-5 port.
  • 6 potatisar
  • 2 stora palsternackor 
  • 4 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk 
  • 100 - 150 g västerbottenost
  • salt & nymalen svartpeppar
  • torkad rosmarin
Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukterna och skiva dem tunt. Skala och strimla löken fint och finhacka vitlöken. Smörj en ungnsäker form och lägg ner alla grönsaker, blanda runt. Riv osten och strö över. Vispa ihop grädde, mjölk och kryddor (salta ordentligt) och häll över. Tryck till grönsakerna med händerna så vätskan tränger upp något.Grädda i mitten av ugnen tills allt är genommjukt, det tar 40-60 min.

Portabello med nötter
 
4 port.
  • 4 stora portabellosvampar
  • 1,5 dl blandade finhackade nötter (t ex mandel, hasselnöt, valnöt)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit ost
  • torkad timjan
  • smör
  • olivolja 
  • salt & nymalen svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Rensa svampen från jord och bryt loss foten. Finhacka foten, vitlöken och nötterna. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs hacket. Krydda efter smak och strö över osten. Snitta svamphattarnas ovansida med några millimeterdjupa snitt i ett rutmönster och pensla båda sidorna med olivolja. Lägg hattarna med ovandian ner i en smord ugnssäker form och salta lite. Baka i ugnen ca 15 min, vätska ska tränga ur hatten och de ska krympa något. Fördela sedan nötblandningen på hattarna och grädda ca 20 min eller tills de är genombakade.

Servera med en sallad gjord av din bästa vän.

1 kommentar:

  1. Finaste kvällen på hela året tror jag!
    Kärlek, vin och mat!

    SvaraRadera