27 november 2010

Lördagsbiffar på landet

Louise och jag står och huttrar på Jupitergatan i Lund, väntar på Skåne expressen som ska ta oss till Sjöbo och sedan vidare ut till Louises hus i Tolånga. Precis när jag skulle fråga Louise detsamma så säger hon "Vad ska vi äta ikväll då?" Jag tänker, har ingen bra idé för tillfället. Nämner pumpa men vi lämnar det där. På bussen spånar vi vidare och Louise utbrister "linsbiffar" och jag kontrar med "biffar på bönor och rotfrukter". Ja, det kan ju låta lite halvcharmigt, det är lördag och vi vill laga nåt riktigt gott och "riktigt gott" är inte riktigt synonymt med bönbiffar i allas öron, det förstår jag. Men hade ni smakat biffarna vi gjorde skulle ni tänka annorlunda.
Jag kom att tänka på en väldigt god lunch jag åt på Smak för säkert två år sedan. Det var en biff gjord nästan uteslutande på rotselleri och till det fanns något med kanel och aprikos. Så med den i minnet kom vi att snickra ihop ett nytt recept.
Biffar är bra mat rent generellt tycker jag. Det är gott, relativt enkelt att laga och kan varieras i oändlighet. Jag brukar utgå från en eller två sorters rotfrukter lägga till en bönsort och så nåt ägg och en massa olika kryddor.
Idag var vi också sugna på sötpotatis, det var en association från pumpan, så det fick bli biffarnas tillbehör. Och så något salt och kladdigt till det i form av fetaost.
Medan Louise tog hand om förträngd disk snickrade jag ihop middagen och nu delar jag den med dig, kära besökare. Jag skäms för att jag glömde kameran i Malmö så nåt bildbevis blir det tyvärr inte. Tur det kanske, det hade bara orsakat avundsjuka för vi har det så förträffligt här ute på landet. I skrivande stund sitter jag mätt och belåten i en gammal Thonet-gungstol framför kaminen, ljuslågorna fladdrar i fönstren och ute ligger snötäcket vitt och vackert.
Och imorgon ska vi utforska den snötäckta grönkålen...

Rotselleribiffar med kanel & chili
8 biffar
  • 1 halv stor rotselleri
  • 2 stora eller 4 små morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk stora vita bönor
  • 1 ägg
  • 1 halv chilifrukt, mild
  • saft av citron
  • kanel
  • olivolja & smör
  • salt & vitpeppar
Ugnsbakad sötpotatis



  • sötpotatis
  • potatis
  • olivolja
  • salt
  • citronzest
Fetaoströra

  • fetaost (riktig feta av får och getmjölk)
  • yoghurt eller creme fraiche
  • saft av citron
  • färsk rosmarin
  • salt & svartpeppar
  • smör

Värm ugnen till 250 grader. Skala och klyfta potatisarna i stora bitar. Veva runt med olivolja och salt i en ugnsfast form. Skjuts in i ugnen (ca 30 min).
Skala och finhacka löken. Stek i smör, salta och sockra lite. Skölj bönorna noga, hacka chilin och mixa ihop det med olivolja och vitlök. Riv rotselleri och morötter grovt. Blanda rivet med bönorna, ägget och löken. Pressa över en skvätt citron, riv en bit kanelstång (ja, det är lite böikgt att riva men det är det värt för smakens skull) och smaka av med salt och vitpeppar. Var försiktig men inte feg med kanelen.
Stek biffarna i smör tills de har fin färg på båda sidorna.
Mixa fetaosten med lite creme fraiche eller vad du nu har för fet och passande mjölkprodukt hemma. Smält smör i en panna och fritera rosmarinbladen tills de är knapriga. Smaka av ostmixen med salt och en liten skvätt cironsaft och ev. svart peppar och blanda till sist ned lagom mängd rosmarin.
När sötpotatisen är mjuk, har fått fin färg och smälter i munnen är den klar. Ta ut formen och veva ner finrivet citronskal (och detta är viktigt för det bryter av mot den annars lite jolmiga sötpotatisen).
Servera biffar, potatis och fetaoströra med en hög blandat grönt.
Till detta drack vi en flaska Allegrini superiore Valpolicella. Det gick fint ihop.

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

26 november 2010

Smakbibeln No.1

En bok som jag behöver är "The flavour Thesaurus". Inte vill ha, utan behöver. Jag har inte bläddrat i den så jag kan knappast garantera att den är livsviktig men jag har hört att det är en smakbibel. En kokbok för kreativ matlagning, ett verk att slå i när man har en råvara och vill hitta något som passar till, eller gifter sig rentav. Den finns att beställa på amazon i engelsk upplaga.
Den är värd sin plats i köket bara på grund av sitt vackra yttre dessutom.
Hittade boken genom den här sockerstinna bloggen purplefoodie.

Något annat som jag behöver är kaffe, värme och sällskap. De tre behoven ska jag tillfredsställa klockan 15.00 på Solde med Kim. Fram tills nyligen tyckte jag att allt var bra (läget, lokalen, personalen, småkakorna, mackorna, mörkret, betongskivorna) med Solde utan just kaffet för det var alldeles för syrligt för min smak. Men nu sedan de börjat rosta sitt eget så är det en fröjd i alla avseenden att gå dit.

Svart trumpetfanfar

Jag hade lovat någon sorts middag till Anders, även om han påstod att han inte behövde äta så mycket mer idag på grund av den stadiga och sena lunchen han intagit (ett resonemang som är helt obegripligt för mig som aldrig vill missa en måltid). I alla fall. Det snöade och var kallt och mörkt (precis som i föregående inlägg). Jag styrde kosan mot affären men vände igen, tänkte - Minestronesoppa!
Hemma visade det sig inte finnas de ingredienser jag brukar ha i min storbitiga variant av Minesterone så jag fick tänk om. Mindes ett recept på en svampminestrone i Monika Ahlbergs kokbok "Monikas menyer"som jag läst häromdagen. Men inte heller hade jag ingredienser till den hemma. 
Så jag öppnade helt enkelt kylen, plockade fram det som såg gott ut och improviserad. Jag hittade:
portabellosvampar, lila och gula morötter, brysselkål. I skåpet hittade jag en burk hela skalade tomater och en påse egenplockad och torkad svart trumpetsvamp samt en bit ciabatta som A lämnat någon dag tidigare. I frysen snubblade jag över en burk hemlagad buljong jag frusit in efter en betydligt ambitiösare middag samt en påse kokta svarta bönor.
Sedan skapade jag en soppa till hög musik av Yeasayer. 
Och det här är bara inspiration, ta vad du hittar hemma. Svampen och bönorna kan man variera och såklart funkar orangea morötter lika fint som lila. Hade jag haft en bit selleri hemma hade den säkert åkt ned i grytan den också. Men glöm inte vinet, parmesanen och krutongerna. Det är sånt som lyfter en sketen måltid!

Lite-av-varje-soppa
4 port.
  • 4 morötter
  • 2 portabello svampar
  • 2 lökar
  • 2 vitlökskylftor
  • 15 brysselkåls bollar
  • 1 näve torkad svart trumpet svamp
  • 1/2 burk tomater av god kvalitet
  • ca 8 dl festbuljong alt. en skvätt vin plus god buljong
  • 1 burk el. motsvarande mängd svarta bönor
  • tomatpuré
  • persilja, färsk el fryst
  • timjan, torkad
  • parmesanost
  • en bit gammalt vitt bröd
  • smör & olivolja
  • salt & nymalen svartpeppar
  • råsocker
Hetta upp smör och olja i en rejäl gryta. Finhacka löken och fräs den genomskinlig. Tillsätt portabellon i bitar, vitlök. Fräs tills svampen är god. Släng i halverade brysselkål, uppblött och grovt hackad trumpetsvamp, morötter i slantar och timjan. Veva runt och fräs på. Salta lite.
Häll på buljongen och tomaterna plus lite tomatpuré och råsocker. Låt det koka tills det smakar mustigt och grönsakerna är lagom tuggiga. Ner med bönorna och persiljan, smaka av med salt och peppar och kanske lite vinäger om det behövs syra. 
Jag tyckte att styrkan med den här soppan var de många och väl avvägda smakerna. Den blev mjuk och väldigt god. 
Servera soppan med riven parmesanost och en näve nystekta krutonger. 

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig


Släng maten i ugnen istället för i sopkorgen!

Den gångna veckan har Lantmännen bedrivit kampanjen Var-rädd-om-maten-veckan. De uppmanar alla att anta utmaningen att inte slänga någon mat under vecka 47. Jag tog fasta på det och har inte heller handlat några nya varor (delvis av bekvämlighetsskäl då mörkret och snön gjort cykelturen till hemköp kämpig). Och ändå har det skapats kulinariska höjdare i mitt kök. Nu är kylen dock tömd på färskvaror och i helgen reser jag till Louise i Tolånga och knaprar ur hennes förråd.

I tisdags kväll när hungern slog till hittade jag en fänkål, några paprikor och en skvätt vispgrädde i kylen och slängde ihop den här enkla och mycket goda pastarätten.  Jag har precis förstått hur enormt mycket godare nötterna blir om man rostar dem i ugnen i stället för stekpannan, så det rekommenderar jag alla att göra. De blir jämnare rostade och får en kraftigare smak och större knaprighet.

Fet fänkål i ugn 
3 port.
  • 1 st rejäl fänkål
  • 2 st paprikor
  • några krossade vitlöksklyftor
  • 2 rödlökar
  • olivolja
  • en skvätt vispgrädde
  • en skvätt god grönsaksbuljong
  • söt & stark senap
  • riven parmesanost
  • hackad persilja, fryst eller färsk
  • rivet skal av 1 eko citron
  • mandlar
  • salt & nymalen svartpeppar
  • pasta av valfri sort
Brassa på ugnen på 250 grader. Klyfta fänkålen, lökarna och paprikorna och lägg i en ugnsfast form. Veva runt med olivolja, lite pressad citron, vitlök, salt. Baka tills de blivit mjuka och lite gyllene (ca 20 min)
Rör ihop buljong, grädde, persilja, citronskal, parmesan, salt, peppar och lite lagom senap. Häll över grönsakerna i formen och låt dem gosa ihop sig ca 5-10 min i ugnen. Passa samtidigt på att ställa in en form med ett gäng mandlar och rosta dem gyllenbruna.
Koka pastan medan det andra sköter sig självt i ugnen.
Grunda en stor djup tallrik med pasta, på med grönsakerna som nu är feta och goda och toppa med hackade rostade mandlar. Jag hittade även en del kokta belugalinser i kylen som jag strösslade över alltihop för ett extra proteintillskott (och för att rädda dem från soptunnan).

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

25 november 2010

Varför är du här?

Därför att du vill bli hungrig!

En ny blogg och en ny bloggare bör presentera sig tycker jag. Och eftersom det så passande är jag som bestämmer här så följer nu en pretentiös och pompös presentation. Välkommen, förresten!

Maja Atterstig, en hungrig kvinna med kött på benen men utan djur i tarmen. 

Ja, det stämmer ju förvisso men det låter kanske lite grovt. I och för sig är jag ganska grov så det är väl ingen idé att försöka dölja det. Ordet är fritt och det är mitt och jag ska vara vulgär. Jajamensan.

Ja, jag är hungrig. Fem minuter efter det att jag vaknat på morgonen och sedan ungefär var tredje timme. Ibland är jag så hungrig att jag inte kan prata, det känns som käkarna hänger och tungan sladdrar. Det är en jobbig hunger men att få äta något då och känna hur kroppen, del för del, börjar fungera igen är helt fantastiskt.
Sugen är jag alltid, oftast på choklad. Näst oftast på avocado. Näst, näst oftast på ett glas bubbel.

Kött på benen, ja det har jag väl liksom de flesta. I det här fallet syftar jag på att jag flyttade hemifrån när jag var 15 och började laga mat. Då åt jag i och för sig mest pasta med tomatsås och Valio fruktyoghurt. Nu är jag 26 och lagar förvisso fortfarande tomatsås ibland men då utan den där stickiga smaken av konservburk. Men någon riktig utbildning i matlagandets ädla konst har jag inte. Jag lär mig mest genom att improvisera själv i köket och att okynnesläsa recept. 11 års matlagande är inte mycket att komma med, jag vet, men jag tycker ändå att jag lyckats utveckla en bra egen matlagningsfilosofi (mer om den sen).

Och några djur har jag som sagt inte i tarmen. Jag är med andra ord vegetarian och den här bloggen kommer innehålla vegetariska recept. Dock kommer jag inte låtsas som om det inte finns människor som väljer att äta djur utan förhoppningsvis även kunna tilltala dem och i bästa fall inspirera till en köttfri måltid. Det blir inget militant snack men en och annan piska kommer nog ändå vina genom luften.

Förutom en massa recpet på alltifrån marmelader till knäckebröd och grytor kommer jag dela med mig av tips på allt som har med mat,  ätande och drickande att göra. Historoier från middagar, recensioner av bra restauranger, berättelser från besök på fantastiska matmarknader, en och annan konstreferens samt en massa annat tugg.

Detta kommer vara viktiga beståndsdelar av bloggen:
citroner, avocado, rostade nötter och frön, ekologiska varor, hemmakokta bönor, färsk bladspenat,  parmesan, rubinröda granatäpplen, dekadens, middagar med många gäster, kakor, surdegsbröd, choklad, stora bestick, frukostorgier, vin under 100-lappen, kanel, matmarknader, min mor, kronärtskockor, nymalet kaffe, svampplockning, blå kornblomst, portvin, ugnen, ägg, lyxiga vinägrar och oljor, raw food, havremjölk, renée voltaire, björnbär, gnocchi, långkok, från grunden lagad snabbmat, soppor, mango, broccoli, grönt te, persiljerötter, ingefära, udda gamla kristallglas, lisa förare winbladh, snygg förpackningsdesign, tema middagar, färggrann mat, knaprighet, yoga, kex, fransk bondost, timjan, sallader, hemmagjord marmelad, inläggningar, fläderblomssaft, smoothies, frukt i mat, torkade osvavlade aprikoser,  hallon, skorpor, småätande, indiankrasse, vackert gammalt porslin, honung, chili, blommor, avgiftning, linneservetter, levande ljus, doft från köket ut till trapphuset, spetskål, smör

Nu är det dax att ta steget från presentation till produktion.

Vi hörs!