18 december 2010

Jan Hedh is killing me

Jobbar på en Engelsk frukostmarmelad med whisky som tar två dagar att göra. Varav säkert fyra timmar är effektiv arbetstid! Om inte den blir överjordiskt god ska jag koka Jan Hedh levande i sockerlag och sedan göra Romtopf på honom. (Okej jag vet att man inte har sockerlag i Romtopf men ordet är så festligt.)
Det är hans fel, det är hans bok Sylt och marmelad som jag slaviskt följer. Jan Hedh - konditorn, bagaren, choklad- och syltmästaren. Han som får mig att pilla citruskärnor och linda dem i gaslinda. Ni hör ju hur sjukt det låter.
Jag är sjuk. Jag vet.
Jag är även singel.

Och somliga straffar Gud dirket, medan jag skrev det här om Jan Hedh så kokade marmeladhelvetet över på spisen!

Jag checkar ut. Nu.

Jan Hedh. Bild publicerad
utan tillstånd. Förlåt.

Förlåt Herr Hedh. Jag tycker ju att du är kungen över socker. Verkligen. Jag avgudar dig. Och är lite avundsjuk på all kunskap du besitter.

Paketering - en konstform

Design av Depot WBF Branding Agency


Idag ska det pratas paketering. Snyggt förpackad mat. Sånt som är så grafiskt tilltalande att jag liksom utgår från att innehållet håller minst samma nivå. De där ryska mjökpaketen på bilden ovan är så fina att jag kunde tänka mig att emigrera till Ryssland och börja dricka mjölk! Och får man folka att känna så tycker jag att man har lyckats som förpackningsdesigner.

Jag gillar mataffärer, marknader och små hål i väggen. Alla ställen där det finns mat, engagemang och kunskap. Och när jag är på resande fot är matshopping något som tar upp ganska stor del av tiden. Att hitta riktigt bra matmarknader eller shyssta butiker med varumärken man aldrig sett tidigare kan göra mig smått lycklig. Mitt behov av matshopping är alltså omättligt.
Häromdagen hittade jag till min stora glädje märket RAW Health på Atsrid och Aporna i Malmö. Jag såg deras ursnygga förpackningar på den oemotståndliga mataffären Whole foods Market i London (mer om den i framtida inlägg om mataffärer) och köpte med mig en burk chocolate and brazilian nut spread. Gillar dels formen på paketen, att de är toppiga, och så tilltalas jag av färgskalan. Färgerna gör sig så fint på den mattan pappersytan. Och så den fina detaljen med de fönstren som visar innehållet.


Design av Pearlfisher


Och nu snubblade jag precis över Lovely package, en blogg som visar precis det namnet säger. Det är en ritktig guldgruva för alla som gillar förpackningsdesign. Below the clouds är en annan blogg med många fina exempel på denna ädla konst.
I våras var jag på kort visit i Nancy i Frankrike. Där hittade jag en delikatessaffär med restaurangdel som sålde en pasta av ett märke med mycket snygg formgivning. Jag köpte ett paket med 50 cm lång extra tunn tagliatelle (linguine?) som jag släpade med mig ända ner till Spanien och sedan tillbaka hem till Malmö. Men väl hemma, förväntansfull över att få installera denna skönhet i mitt skafferi, var den helt spårlöst försvunnen. Jag letade igenom min resväska tre gånger men ingen pasta någonstans. Och som ni hör har jag fortfarande inte släppt den där förpackningen. Men idag hittade jag den här finessrika lösningen på Lovely package.


Design av Neal Fletcher


Det finns ju hur mycket som helst, så många bra exempel och smarta lösningar och jag vill ha allt. Och så vill jag spara det, ha det att titta på, men samtidigt vill jag äta upp det. Åh, vilket klassiskt dilemma - Man vill ha kakan kvar och samtidigt äta upp den!
Och inte nog med det, har man snygga förpackningar vill man ju att de ska få en synlig plats och det kräver ett kök med öppna hyllplan och det har inte jag. Nej, hemma hos mig trängs läckerbitarna bakom smått vulgära mörkbruna svulstiga träluckor i 70-tals stil.
I sinom tid skaffar jag mig nog ett flott kök där jag kan arrangera mina fynd och tills dess kanske jag bara ska nöja mig med att dregla över bloggar som Lovely package och blind-handla på Lidl.

Nedan är en bild av yoghurtburkar. Innehållet står den spanska chokladmannen Rubén Álvarez för och den fina idén med burkarna som runnit över har designbyrån Zoo kommit på. Under det vita rinniga på den bruna burken finns ett metallock som man bryter upp (precis som på en målarfärgsburk) och innanför gömmer sig glasburken. Nej nu blev jag genast hungrig, får nog avsluta här och hoppa upp och äta frukost. Idag blir det rysk kaviar och champagne, det är ju ändå lördag!


Design av Zoo

13 december 2010

Den godaste linssoppan

I gårdagens blogginlägg nämnde jag en puttrande linssoppa och nu blev den så vansinnigt god att jag bara måste dela med mig av den. Det händer titt som tätt nu förtiden att jag gör mina vanliga gamla recept men skruvar upp det hela något extra och blir mycket positivt överraskad av resultatet. Ibland utbrister jag till och med "Oj, det här är den godaste linssoppan/tomatsåsen/apelsinsalladen jag någonsin gjort!" och så känner jag mig så sjukt nöjd över att matlagningen faktiskt utvecklas.
Ett tack till Lisa Förare Winbladh på Taffel som fick mig att ta i med smöret (något jag annars fegar lite med...) Hennes sätt att rosta kryddor och inte vara rädd för åderförkalkning gav min soppa ett lyft. Här är hennes variant. Och nedan följer min egen.

Linssoppa med kokosmjölk
5 port
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 0,5 msk hela korianderfrön
  • 8 hela svartpepparkorn
  • 0,5 msk bruna senapsfrön
  • 1 kanelstång
  • 1 rejäl bit färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk garam masala
  • 8 dl grönsaksbuljong 
  • 1 burk goda tomater
  • 1 burk kokosmjölk, ej light 
  • 2 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 4 torkade aprikoser
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk sambal badjak
  • 50 g smör eller mer
  • färsk persilja
  • salt & ev nymald svartpeppar
Hacka lök, ingefära, morot och palsternacka ganska fint. Rosta de hela kryddfröna i en tjockbottnad gryta (jag gillar min emaljerad stora järngryta till såna här rätter) tills senapsfröna blivit grå. Släng i en stor klick smör, den hackade ingefäran och löken. Tillsätt resten av kryddorna och rör runt så det inte bränns. Häll i alla ingredienserna utom smöret och ta inte all buljong på en gång buljong utan späd allteftersom till önskad konsistens. Linserna sjunker till botten av grytan medan det puttrar så var noga med att röra om ordentligt och ofta. Koka sakta tills soppan är alldeles krämig, det tar ca 45 min. Smaka av med salt och rör ner så mycket smör som du har lust till plus en stor näve hackad bladpersilja.
Smaken blir otroligt rund och fin. Mycket kryddig och lite söt. Och det bästa av allt - jag har får äta den till lunch i dagarna tre!
Servera med mjukt bröd eller kanske finncrisp.
Smaklig spis!

12 december 2010

Vad 17 ska jag äta till middag? 8 Tips & 1 Recept

I morse när jag diskade upp efter gårdagens kombinerade lunchmiddag funderade jag på om jag har något mission med den här bloggen. Om jag har ett budskap eller någon kunskap jag vill förmedla. Varför skriver jag om mat? Nu har jag inte kommit fram till något klart och tydligt svar men tankarna går runt i mitt huvud och ungefär såhär ser de ut:
Jag vill få er läsare att laga mat. Att tänka på mat, att uppskatta mat, att laga god och bra mat från grunden. Jag vill vara en inspiratör, någon som ger dig goda idéer och lust att härja loss i ditt eget eller någon annans kök. Så om jag berättar hur jag gör, hur det går till från det att jag står i mataffären eller framför kylskåpet och tänker jag-är-skithungrig-och-har-varken-pengar-eller-idéer tills det att ännu en måltid står på bordet så kanske det ger dig något. Det är intressant hur något blir till tycker jag. Det är precis som när man har sett ett konstverk och sedan får chansen att prata med konstnären och denne berättar om drivkrafterna, hur allting hade sin början, hur idéerna utvecklats och förändrats under arbetets gång. Hur resultatet skiljer sig från den första tanken kring verket. Det är spännande tycker jag.

Idag är det svinakallt ute och på vägen hem från konsthallen bestämde jag för att värma mig med en het och kryddig linssoppa. Nu puttrar den på spisen och sprider ljuvlig doft av kanel, spiskummin, smör, kokosmjölk, koriander och senapsfrö. Tyvärr ser den mest ut som en sörja så någon bild blir det inte idag.
Medan den blir klar att förtäras ska jag berätta om vilka trick jag brukar ta till när det är dax att laga mat men jag inte vet vad jag vill äta. Det är något jag själv skulle vilja läsa mer om på matbloggar nämligen.
Då kan jag börja med att ta ett konkret exempel:
Igår pratade jag med Kim på telefon, det var eftermiddag och jag började bli hungrig. Jag bjöd över henne på "en mycket simpel lördagslunch" och lovade mig själv att inte göra något komplicerat. I vanliga fall brukar jag ha gjort vissa inköp inför helgen och ha en idé om något lite festligare i matväg men så var icke fallet igår. Så jag stegade mot kylen, öppnade dörren och där inne låg en flaska vitt vin, Neetlingshof Sauvignon Blanc. "Den ska vi såklart dricka!" var min första tanke "och vad kan då passa bra till" var såklart min andra tanke. För ska man ändå ha vin till maten vill man ju gärna att det gifter sig.

Tips 1: Sök på drycknyckeln på systembolagets hemsida. Har du ett vin som du vill dricka så söker du först upp vinet i deras lista och sedan klickar du på länken Passande mat längst ner i högra hörnet och då kommer en lista över maträtter som passar bra till drycken. Du kan också söka på ingredienser eller olika kategorier över rätter och sedan hitta dryck som passar bra. Jag har kanske lagat ett tiotal recept på deras hemsida och alltid varit nöjd över resultatet.
Jag hittade vinet och sedan valde jag kategorin vegetariskt och där fanns 11 recept. Eftersom min kyl ekade tom hade jag inte mycket till val utan det fick helt enkelt bli en Spaghetti Limone.
Färsk basilika hade jag ingen men väl en bunt persilja och det går lika bra det. För en sekund övervägde jag att göra en pasta som Anders bjöd på förra lördagen med massa vitlök och chili (ingredienser som faktiskt också fanns hemma) men ångrade mig.
För övrigt tillhör jag numera de som älskar systembolaget och passar (nästan) alltid på att utnyttja personalens kunskap när jag är där. Men om man inte har något vin då, eller drack för mycket dagen innan och inte är sugen. Hur gör man då?


Nötter, fröer, kärnor och torkad frukt. 


Tips 2: Gå på upptäcksfärd i dina gömmor. Om du är hemma och ska laga mat så är det ju självklart att börja med att se vad som finns där. Rota runt i skåp, kyl, frys och se vilka färskvaror som behövs ätas upp. Improvisera. Prova något nytt eller gå tillbaka till tips 1 eller 2 och gör en sökning på nätet. Det är sorgligt och dumt att slänga mat. Ta lite ansvar och gör det istället till en utmaning att aldrig slänga något, bli en mästare på att ta vara på varje liten slatt/skvätt/ände. Det kommer löna sig på fler sätt än bara  ekonomiskt.

Burkar och flaskor med goda grejer samt en låda rotfrukter är en bra start.


Tips 3: Sök recept på DN/Taffel/Tasteline/Hitta recept. Samla dig och känn verkligen efter i magen/munnen/tån/ryggslutet/ vad du är sugen på. En grönsak, en krydda, en konsistens, en särskild sorts rätt - typ sallad eller soppa. Bara känn och utgå sedan från det. Jag brukar ofta söka på en eller flera grönsaker och sedan filtrera sökningen genom att välja "typ av rätt". DN har bra recept tycker jag. Det är mycket som är enkelt och vardagligt. 


Tips 4: Inspireras av utbudet i mataffären och på torget. Du är kanske på väg hem från jobbet. Du är hungrig och lite trött och har ingen aning om vad du ska äta, bara att du måste äta något snart för annars brakar du ihop. Börja då med att ta något som höjer blodsockret, stillar den värsta hungern och ger dig en liten skjuts uppåt. Sedan går du in i affären och ser vad som finns där. Såklart finns det mesta. Det gör det i vår del av världen. Men om du är smart så lagar du mat efter säsong och på det som ser fint ut. Du kan ställa en självdiagnos med några enkla frågor: Vad är jag sugen på? Vad åt jag till lunch? Hur lång tid får det ta att laga? Finns det några fina råvaror med extra bra pris idag? Vilka råvaror är i säsong just nu? Vilken typ av kök vill jag ha (italienskt, libanesiskt, marockanskt, franskt, karibiskt osv)? Vad finns hemma? Ska det vara något som passar bra att äta dagen efter också? Dofta, kläm, provsmaka (i den mån det går) och jobba dig fram genom affären.


Kryddor, örter och teer. 


Tips 5: Dra nytta av den där samlingen kokböcker som står på hyllan och mest bara är snygga. Kokböcker ska användas, de ska ha fläckar och anteckningar i kanten! Kanske ska du rentav bestämma dig för att bara laga mat efter recept från en favoritbok resten av veckan. Gör en matsedel och utgå från den. Då är det liksom löst. Det passar ju inte alla (inte mig till exempel, för jag måste få äta det jag för tillfället är sugen på, inte det som jag planerat dagar i förväg) men för vissa kan det vara en perfekt lösning. Hur som helst, kokböckernas främst uppgift är ju att inspirera dig att laga mat, så låt dem göra det. Läs, titta och känn efter. Den sida som salivdroppen först träffar, det är förmodligen det receptet du ska utgå från just idag.


Få men väl använda.


Tips 6: Fråga en vän/arbetskamrat/sambo/pappa//älskare/mormor/dotter/kassörska/chef/ vad de ska äta till middag. Härmas, det är tillåtet! Sno deras idé och saken är biff.

Tips 7: Laga din favoriträtt. Det behöver inte vara svårare än så. Gör det du gillar mest, något som du alltid är sugen på bara du tänker på det. Jag har en känsla av att den där favoriträtten ändå inte lagas särskilt ofta.


Tips 8: Ät en andra frukost. Har du gått igenom alla ovanstående tips och det ändå bara är tomt i huvudet så är det bara att lägga ner. Du kanske inte ens vill ha någon middag. Du kanske tycker att frukost är det godaste man kan äta. Ja men gör det då! Gör en riktigt ordentlig frukost med omelett/ pannkakor/ ägg, gröt/yoghurt/müsli, jos/smoothie/frukt, bröd/knäcke/skorpor/kex och servera den på sängen.

Har du några tips? Hur gör du för att komma på vad du ska äta på kvällen? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Tillbaka till Spaghetti Limone. Den blev god och framförallt så blev Kim glad och nöjd och mätt. När hon kom in i köket och såg vad jag plockat fram så sa hon på Kimskt vis "Oooh, säg att det blir pasta, jag är sååå sugen på det!" Bara en sån sak. Att få uppfylla någons önskan, är inte det fantastiskt? Och när det handlar om en sån enkel sak som torkat vetemjöl och vatten!
Jag utgick från recpetet på systembolagets hemsida men gjorde om det en aning med lyckat resultat.

Spaghetti limone
2 port.
  • 100 gram parmesan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 ekologisk citron
  • en bunt persilja
  • en näve mandlar
  • salt & nymald svartpeppar
  • 200 g spaghetti
Koka spaghettin. Tvätta citronen och skär bort det yttersta gula skalet och finhacka det. Pressa saften ur citronen och riv parmesanosten. Mixa parmesan, olivolja och citronsaft (lite i taget tills det är lagom syrligt) och smaka av med salt och peppar.
Rosta mandlarna i en stekpanna och hacka dem grovt. Hacka även persiljan.
När spaghettin är al dente häller du av vattnet och blandar ner såsen och persiljan. Sleva upp i djupa tallrikar och toppa med rostade mandlar.
Jag hittade några riktigt köttiga gröna oliver marinerade i vitlök och olja och de blev pricken över i. Och för att inte bli helt utan proteiner slängde jag ihop en svartvit sallad bestående av svarta bönor och hackad majrova samt någon sorts vinägrett.
Till detta ett glas kallt Neethlingshof Sauvignon Blanc och eftermiddagen är räddad.


Oordning bland pastorna.