2 januari 2011

Gott chockrosa slut

En gång om året är det som bekant nyårsafton och det är en sån där dag som man kanske planerar lite extra noga vad man ska äta. Man vill att det ska bli riktigt, riktigt gott för det är inte bara en högtidlig kväll utan det är också årets sista måltid som ska förtäras. Och man vill ju ha en god smak i munnen när klockorna ringer. I och för sig har man ju god chans att dränka en dålig huvudrätt i mängder champagne, kanske lite tobak och choklad men ändå.
Jag försökte mig på att göra rödbetsfylld ravioli. Det gick åt pipan. Raviolin den sprack och pastavattnet blev alldeles rosa. Men rödbetsröran blev god i sig så det var bara att tänka om. Inte så att det blev något helt annat, nej det blev rödbetsröra med en annan sorts pasta. Ibland får man göra det enkelt för sig. Och ja, det var en rätt som blev ett fint avslut på 2010, även om det hade varit lite snitsigare med egenbyggd ravioli.
Förrätten var då av det mer raffinerade slaget i form av Kyld soppa med fänkål och druvor och rekommenderas å det varmaste. Jag följde receptet till punkt och pricka (receptmakaren Lisa Förare Winbladh har nämligen varit lite av min guru i köket 2010) men spetsade det hela med några rostade mandlar på toppen vid servering.

Chockrosa rödbetsröra
Ungefärliga mått till 4 port.
  • 6 medelstora rödbetor 
  • 125 g ricottaost 
  • 100 g riven parmesanost 
  • 1 - 1,5 citron, skal och saft 
  • 2 små vitlöksklyftor, grovt hackad 
  • salt & nymalen svartpeppar 
Koka rödbetorna mjuka med skalet på och gnid av skalet när de är klara. Lägg i en skål med resten av ingredienserna och mixa med stavmixer. Smaka av med lite av varje. Klart.

Pasta med brynt salviasmör
  • 4 portioner pasta 
  • 1 kruka färsk salvia 
  • 100 g smör 
  • salt & nymalen svartpeppar 
Koka någon riktigt god pasta al dente och spara lite kokvatten i botten av kastrullen.
Smält en stooor klick smör i en liten kastrull och bryn det under omrörning. När smöret är helt klart och börjar bli ljusbrunt samt göra i från sig den godaste av dofter - kola - slänger du ner en rejäl näve hela färska salviablad och friterar dem tills de är knapriga. Häll smörsalvin över pastan och salt och peppra.
Servera med chockrosa röra.
De som äter kommer falla som furor och geniförklara dig och du kommer fnissa, behålla din hemlighet för dig själv och tänka "Smöret är svaret, så enkelt, så oslagbart."

Till detta en söt sallad med små rödstrimmiga mangoldblad, tunt skivad polkabeta, lite hasselnötsolja, salt och rostade hasselnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar