1 januari 2011

Hyllning till Mormor i 3 rätter

Under julen kunde jag spendera lite mer tid än vanligt med min kära mormor och då jag vet att hon knappast själv skapar några kulinariska underverk (beror nog på bristande intresse) i köket tänkte jag att en hyllning till henne i form av mat kunde vara på sin plats.
Min mormor hör inte hemma i köket. Hon passar bäst i en fåtölj omgiven med tidningar, böcker och radio. Därför lät jag henne sitta där medan jag besudlade hennes kök med mina idéer och kladdiga fingrar. Mormor Eva är guld värd men när man inte har råd att servera guld på silverfat så får det bli ryska plättar på finporslinet och fransk torr cider ur kristallglas. Bara att få rota runt där i lådorna och serveringsskåpen var ett nöje, att få duka med silverbesticken som nog aldrig används längre och se henne något förvånad men leende konstatera att jag hittat de väl gömda, i silkespapper och plast inslagna besticken.
Mina tydligaste matminnen från mormors kök är pannkakor med lingonsylt, havregrynsgröt med russin och lingonsylt, syltlök direkt ur burken, burkchampinjoner samt Marabou mjölkchoklad som låg uppbruten i rutor i en teburk. Men de där rätterna (är det ens rätter?) är ju inte mycket att blogga om så jag presenterar i stället ett riktigt recept på blinier samt en skiss på en typisk rätt à la Maja. Och så något kort om hur man gör en efterrätt på samma tid det tar hallåan att presentera nästa tv-program.

Jag ska vara mer sansad i resten av texten men jag måste bara få skrika ut hur mycket JAG ÄLSKAR BLINIER!
Egentligen är det fullkomligt korkat att göra blinier till förrätt, för det är för svårt att slå. Det är för gott. Huvudrätten når aldrig upp till samma nivå. Och i synnerhet inte om man dricker mousserande vin till. Jösses.
Se så, ut i köket nu!


Blinier
4 port.
  • 1, 5 dl bovetemjöl 
  • 0,5 dl vetemjöl 
  • 1, 5 dl mjölk 
  • 0,5 tsk salt 
  • 25 g jäst 
  • 1 ägg 
  • 25 g smör 

Topping
  • 1 burk svart vegetarisk tångkaviar 
  • 1 burk röd vegetarisk tångkaviar (alt. vanlig rom/kaviar) 
  • 1 finfinhackad rödlök 
  • 1- 2 burkar crème fraiche 
  • några dillkvistar 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i en kastrull och slå den över jästen. Vispa ner mjöl, salt och äggula till en jämn smet. Låt stå i rumstemperatur drygt en timme eller i kylen över natten.
Smält smöret och rör ner i smeten och vispa slutligen äggvitan styv och vänd försiktigt ned den också.
Grädda i plättlagg eller vanlig stekpanna (det går enkelt att göra 4 plättar åt gången utan att de flyter ihop) på medelvärme.
Blinierna är oslagbara om de serveras på momangen, lite varma, men då få man jobba jävligt snabbt om man har många gäster.
Skeda upp en klick crème fraiche, kaviar i två färger, lite hackad rödlök och en dillvippa på toppen av plätten och vrid eventuellt ett varv med pepparkvarnen.
Skippa besticken, det är ändå godast att lassa in en hel blini på en gång i munnen.


Mat på hög - eller rätt á la Maja
4 port. 
  • 1 kg rödbetor 
  • 2 dl du puy- eller belugalinser 
  • 4 portabellosvampar 
  • 1 dl mandlar eller hasselnötter 
  • 200 g chevrè 
  • 100 g färsk bladspenat 
  • 2 färska fikon 
  • 1 citron 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • färsk timjan/dill/persilja 
  • honung 
  • smör 
  • olivolja 
  • salt & nymalen svartpeppar 
Tvätta betorna och koka dem med skalet kvar i saltat vatten ca 30 min. Värm ugnen till 200 grader. Skala (eller rättare sagt smek) betorna, klyfta dem och lägg dem i en ugnsfast form. Knäck 2 vitlöksklyftor och släng på rödbetsbädden och veva runt alltihop med olivolja och salt.
Baka i ugnen tills de är genommjuka, det tar ca 20-30 min.
Ta bort foten på portabellon och skrapa bort eventuell jord. Snitta ovansidan av hattarna i ett rutmönster, ca 3 mm djupt, med en vass kniv. Pensla hattarnas båda sidor med olivolja och smek in lite salt och peppar. Lägg dem i en ugnsfast form och baka samtidigt som betorna. De ska vara ordentligt genomstekta när du tar ut dem. Prova att skära itu dem och smaka om du är osäker.
Medan ugnen är varm kastar du in lite nötter på ett eget fat och rostar dem gyllenbruna. Låt sedan svalna och hacka grovt.
Medan betorna är i ugnen kokar du linserna i 5 dl vatten (gärna med ett lagerblad och lite god grönsksbuljong om du har, annars bara en nypa salt) 15-20 min. Men se upp med tiden! Provsmaka efter 10 minuter och håll under uppsikt. Det är viktigt att de behåller sitt tuggmotstånd. Spola dem i kallt vatten och ställ åt sidan.
När rödbetorna är klara smular du över chevrèosten och sätter på grillelementet på ugnen. Grilla några minuter tills osten fått fin färg.
Riv av skalet på citronen och strö över de getostbeklädda betorna.
Ta fram tallrikar och börja bygga berget med bladspenat som grund. Sallad som man köper i påse är ofta lite ledsen med då kan man chocka den genom att lägga den i en skål med iskallt vatten och ställa in den i kylen tills det är dax för servering. Torka riktigt ordentligt - blöt sallad gör ingen glad.
Pallar du så tycker jag att du gör bäst i att smälta lite smör i en stekpanna och fräsa linserna däri några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Strö linser över spenaten, lägg på rödbetor och portabellosvampen delad i halvor. Dela fikonen i fyra klyftor och lägg på 2 klyftor på varje tallrik. Släng över en näve rostade nötter, lite färska örter och ringla över lite flytande honung eller vanlig honung som du på en halv minut bara smälter i en kastrull.
Vi det här laget ska du ha skapat ett mörkt, mustigt berg i röda toner och det är färdigt att serveras. Om man inte ätit blinier innan kanske man vill ha ett gott bröd till.

Och så torr fransk cider typ Cidre Boulard, Ecusson eller Cidre Bouché


Efterrätt utan namn och värdighet
  • vaniljglass 
  • gul kiwi 
  • färska fikon 
  • passionsfrukt 
  • mandel 
  • honung 
  • (choklad) 
Ta fram glassen och skär medan den tinar något upp frukten i lagom bitar. Vispa glassen med elvisp tills den blir lätthanterlig som mjukglass. Sleva upp i skålar och toppa med frukthacket och innehållet från passionsfrukten.
Har du rostade nötter till hands kan du fusk-kandera dem genom att smälta en klicka honung och veva runt dem däri några varv. Annars kan du ta en chokladkaka och med en vass kniv hyvla av sjok av den att toppa glassen med. Huvudsaken är att det blir nåt sött och lite piffigt på toppen. Det går ju bra med lite vad som.
Servera innan glassen smält bort helt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar