20 januari 2011

Middagsboken - minnen som smakar gott

Som jag berättat tidigare har jag pippi på moleskinböcker och i en av dem - den ljust rosa - finns anteckningar från middagar som jag (och mestadels även Olof) höll hemma hos mig för vänner och bekanta. Det är en fin samling minnen som jag kan hämta lite inspiration från eller bara titta i för att försäkra mig att jag inte bjuder på samma sak två gånger till samma person. Annars blir det lätt risotto: Sparrisrisotto, kantarellrisotto, rödbetsrisotto, citron & mandelrisotto och så vidare.

I den rosa boken står att läsa om Purpurmiddagen den 30e augusti 2009. Jag, Olof, Sebastian och Johanna satte oss till bords iklädda alla nyanser från ljust lila till mörkaste aubergine. Vi var vackra. Maten var vacker, purpur likaså. Det var festligt. Till förrätt åt vi en sallad med puylinser, tunt strimlad rödkål, mild mögelost, blå druvor och vinägrett. Jag vill minnas att det var söndag och en väldigt spontan middag och i det här landet innebär det inget särskilt att dricka till. Systembolaget är ju som bekant stängt den sjunde dagen och jag är då rakt inte någon som har vin stående hemma. Oh no. Så vi drack Gazela till, detta friska billiga portugisiska lätt(druckna)vin.
Nåväl. När vi tuggat rödkål gick vi på surplandet av Borsjtj. Oh vad jag gillar denna ryska rödbetssoppa. Det finns väl lika många varianter av Borsjtj som det finns ryssar. Och jag är inte ryss men har också en egen variant. Eller det är rättare sagt olika varianter varje gång jag lagar den. Men i stora drag är det rödbetor (mest), morot, vitkål (om jag har), lök, buljong, lagerblad, peppar, vinäger, salt. Jag vill att det ska vara mycket grönsaker i och att den ska vara söt och lite syrlig. Sedan serverar jag den med creme fraiche, hackad persilja och kapris eller saltgurka. Till Borsjtjen vi åt den här kvällen hade jag och Olof gjort fina smörgåsar på rågbröd med en bit fransk bondost, paprika, krasseblommor och inlagd gurka. Det var piffigt värre. 
Och sen då, när vi ätit både sallad och soppa och buken putade ut, ja då var det dax för efterrätten i form av björnbärspaj med vaniljkrisp och knäckglass. Och - det är inte slut än - hemmagjorda lavendelbiscotti (se recept nedan). Inte så mycket för att det behövdes som för att de passade så bra in på färgtemat och är helt bedårande. Lavendelbiscotti, det är sommar. Och jag är lite ledsen för att lavendelbusken på bakgården här hemma dog i somras och jag hann aldrig plocka av några blommor att torka. 

Det var så mycket björnbär. Vi bara skrattade. Och Olof fick hjälpa mig
 loss var 5e minut då jag stuckit in mitt huvud för långt och fastnat
 med håret i hullingarna. Foto: Olof W

Sedan blev det december och Olofs familj kom på besök en lördag eftermiddag. Det serverades Manchego, lavendelhonung, valnötter och timjan till förrätt (se "recept" nedan). En smak av sommaren, som det heter. 
Jag har väldigt sällan lunchbjudningar men det är något jag skulle kunna ägna mig mer åt. Dels är det skönt att va lite berusad mitt på dagen och dels är det rätt festligt att äta medan det är ljust ute. Men tiden är ju problemet. När sjutton har man tid att laga mat flera timmar mitt på dagen? Ja det är ju helgen, men på helgen blir det oftast stor frukost senare än vanligt och sen är man inte hungrig förrän långt senare. Nej, det är ett problem. 
I nästa liv ska jag ha lunchbjudningar. Det är ett som är säkert. 
Åter till menyn. Till huvudrätt åt vi en rätt som kommer från systembolagets hemsida. Jag tycker de har bra recept där. Verkligen. Och den här rätten på betor, brässerad savoykål, stekt portabello och  blomkålscreme den nockade mig helt. Det var så gott att jag lagade det till Åkes 50-års middag! Och så är jag ju överförtjust i torr fransk cider och det lämpar sig fint till den rätten. 
Och i min bok står att läsa "Sist: fruktsallad och portvin (inte tipp-topp)" och det kräver väl ingen närmare förklaring. 

Utsökt aptitretare på manchego
  • manchego
  • honung
  • färsk timjan
  • valnötter
  • lavendel, torkad eller färsk
Rosta valnötterna lätt i torr panna. Smält honung i en kastrull och smula ner lite lavendel. Slå upp i skål och låt svalna något. Skär lagom bitar av manchego och lägg på tallrik med valnötter, ringla över lavendelhonung och toppa med kvistar av färsk timjan. 
Utsökt, det är namnet. 

Lavendelbiscotti
  • 120 g sötmandel
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1-2 tsk lavendel (finns att köpa på apoteket)
  • 100 g mörk choklad, grovt hackad
  • 1 tsk salt
Mal en tredjedel av mandel fint och hacka resten grovt. Blanda mandel, ägg, socker, lavendel och salt. Tillsätt 3 dl av mjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Blanda till sist ned resten av mjölet lite i taget. Passa på så det inte blir för mycket. Rulla ut längder som läggs på en smord plåt. Pensla med äggvita. Grädda i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter. Skär längderna i skorpsnittar och torka dem i 100 grader ca 40 minuter, eller tills de är torra.


Receptmakare: Monica Ahlgren, ur boken Rosendalsträdgård

Tips: Lavendel är kanske inte den första smak man tänker på i januari när man har snömådd upp till knäna. Eller så är det det? Lavendel eller ej. Man kan krydda de här skorporna efter behag. Andra exempel på smaksättnigar är kardemumma & choklad, saffran & choklad, apelsinskal & choklad. Eller helt klassiska med mandellikör eller bittermandel och lite apelsinskal. Alla varianter är goda och de funkar rätt bra om man vill impa på någon. 


2 kommentarer:

  1. Strålande lila middag var det men du glömde nämna den färgtematiserade musiken. Här är adressen för att få playlisten i Spotify: http://bit.ly/purpur

    SvaraRadera
  2. Olof: Haha, den glömde jag ju helt. Snacka om miss. Men snacka också om genomtänkt för att vara spontant.

    SvaraRadera