4 februari 2011

Broccolisoppa med cashewnötter

Och så var det en sån där dag igen, då man inte har någon aning om vad man vill stoppa i sig, vad som finns hemma eller om man ens har lust att äta.
"Men nåt ska man väl ändå få i sig." säger den där sjukt präktiga rösten i mitt huvud och så rotar jag fram det som i kylen: Broccoli, potatis, lök. Och i frysen lite grönkål. I fönsterkarmen står en svag basilika och väntar på avrättning och i min handväska ligger en påse fina naturella cashewnötter från Astrid & Aporna.
Ja, ni hör ju själv, det är ju en soppa det är frågan om.
Bläddrar fram ett recept i Renée Voltaires Peace, Love and Food och bekräftar att - Jo, visst kan man mixa ner nötter i soppan.
Det är bara att köra!
Se det här som en skiss, som en idé, något att lägga på minnet och sedan ha i bakhuvudet när den där kvällen av icke-inspiration kommer, för det gör den, gång efter annan, hela livet ut.

Jag tycker att soppan blev god, annars hade jag aldrig upplåtit utrymme åt den här på bloggen. Med ett hembakat bröd fyllt med avocado, tomat och mozarella får den till och med betyget Väl Godkänd av den allsmäktige domaren Atterstigskan.


Jag vet, det där gröna lilla fatet matchar inte. Ursäkta. 


Broccolisoppa med cashewnötter
3- 4 port.
  • 1 broccolistånd
  • 2 potatisar
  • lite hackad grönkål el spenat
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 6 dl buljong
  • cashewnötter, naturella
  • färsk basilika
  • citron
  • salt & nymalen svartpeppar
  • smör eller olivolja

Hacka löken och vitlöken och fräs den i en klick smör eller olja. Tärna potatisen och dela broccolin i små buketter. Fräs grönskaerna plus grönkålen/spenaten tillsammans med löken och slå på buljongen. Koka till grönsakerna är mjuka. Släng i nötterna och låt dem mjukna någon minut. Sila bort en del av vätskan och späd sedan succesivt till önskad konsistens. Mixa soppan helt slät med stavmixer och blanda ner en bunt färsk basilika samt en del pressad citron. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera med en macka proppad med goda grejer.

Receptmakare: Maja Atterstig



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar