25 februari 2011

Roströd middag med ragu, rödvin & nyponsoppa

Det kommer komma en dag då jag inte använder mig av sojafärs eller andra frusna halvfabrikat. En dag då jag kokar mina egna sojabönor, smaksätter dem och använder dem i grytor. Ja, det är möjligt att jag till och med gör egen tofu.
Men den dagen är inte idag. Och jag kan ju passa på att laga något gott av halvfabrikaten medan jag väntar på att den dagen ska komma.
Till exempel kan man vika en halv eftermiddag åt en vegetarisk ragu. Min fick puttra på mycket låg värme i två och en halv timme. Jag gillar att laga mat som tar tid. Gillar att ha en långsamt puttrande gryta på spisen medan jag sysselsätter mig med något annat.

Till Moas och min måltid kände jag för att göra mig till lite extra så jag använde den riktigt tjocka lyxiga spaghettin som jag köpte på KaDeWe i Berlin. Jag vet inte hur lång tid den behövde koka men vi hann i alla fall avverka alla möjliga orosämnen medan jag vevade runt där i kastrullen. Men vad är tid när man får så fin pasta?! När jag hällt av pastan blandade jag runt den med svartpeppar, olivolja, citronskal och strimlad färsk basilika. La upp den på djupa tallrikar och strödde över pinjenötter, parmesan och rostade oliver. Och det blev så maxat att det kändes som en rätt i sig självt (jag döper den till Pasta fino). Men det blev ju knappast sämre med den långkokta ragun till.  


Moa fotograferar maten eller försöker "checka in" hos mig.


För att fortsätta i samma mörkt roströda och varma stil så gjorde jag en nyponsoppa till efterrätt. Jag hade en påse nyponskalsmjöl i skåpet som jag köpt för att använda i världens godaste havrekrossgröt så det passade utmärkt. Jag experimenterade lite med kanelstång och blodapelsin i soppan och det blev gott. Moa verkade faktiskt smått lycklig men jag väntar med det receptet för jag känner att det har potential att utvecklas. Men jag passar ändå på att slå ett slag för hemmagjord nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier. Det väckte många minnen hos mig.


Vegetarisk mustig ragu
räcker till ett helt kompani
  • 300 g sojafärs
  • 120 g fejkon (vegetariskt bacon)
  • 2 morötter
  • 1/4 liten rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar mutti körsbärstomater
  • 1 dl tomatpuré
  • soltorkade tomater
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl buljong
  • 0,5 dl olivolja
  • ev en skvätt balsamvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • chili
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
Skala och tärna rotfrukterna i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Slå i olivolja i en riktigt stor tjockbottnad kastrull (har du inte någon så fräs allt i en stekpanna och lägg över det i en stor kastrull) och fräs löken, tillsätt rotfrukterna och vitlöken och så sist fejkon och sojafärs. Fräs, fräs. I med vinet och låt det puttra in. Slå på buljong, tomater, tomatpure, chili, hackade soltorkade tomater och salt. Rör runt och sänk värmen till tvåan (på en 6-siffrig ratt eller motsvarande) och låt ragun stå där och puttra under lock i runt en timme. Rör runt då och då. Sedan tar du bort locket och låter den puttra en timme till. I och med att vätskan dunstar när du inte har något lock är det mycket möjligt att du behöver späda ragun med vatten eller buljong då och då. När du städat hela huset, svarat på alla mail i din inkorg samt ringt din gamla moster samt rostat de svarta oliverna (Hacka urkärnade svarta oliver grovt, lägg dem i en metallform, ställ in i ugnen och sätt på 125 grader. Rosta tills de smakar gudomligt och blivit knapriga eller halvtorra. Det tar minst 30 minuter) då är ragun nästan klar. Smaka då av med salt, svartpeppar och balsamico och släng i torkad oregano om du gillar det. Slå av plattan och låt grytan stå kvar på eftervärme medan du förbereder tillbehören.


Tillbehören blev så goda att jag kommer göra dem igen som en egen rätt: Pasta Fino.


Pasta fino
  • linguine, tagliatelle eller spaghetti
  • färsk basilika
  • rostade pinjenötter
  • finstrimlat citronskal
  • olivolja
  • riven parmesanost
  • rostade svarta oliver
  • nymalen svartpeppar
Koka pastan enligt anvisning och rosta nötterna under tiden. Skala bort det yttresta gula på en ekologisk citron och strimla det mycket fint. Häll av pastavattnet och rör ner olivolja, nymalen svartpeppar, citronskal och strimlad basilika. Servera i stora djupa tallrikar, strö över nötter, parmesan och rostade oliver.

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig
Receptet på rostade oliver av Lisa Förare Winbladh hittar du här.

3 kommentarer:

  1. Men hej Moa! Himla bra människa på himla bra blogg!
    Ragu låter f.ö som lämplig söndagsmat och kul att någon mer än jag försöker återinföra efterrättssopporna.

    SvaraRadera
  2. Linnéa: Då har du hittat hit via Moa förstår jag?
    Roligt att du gillar bloggen och såklart ska du göra ragu idag, söndag! Det är en typisk dag för långkok.
    Vilka andra efterrättssoppor gör du?

    SvaraRadera
  3. Nej, jag hittade faktiskt hit en annan väg och hade ingen aning om att du kände Moa (själv har jag bott i kollektiv med hennes kusiner). Det var min bror (som bloggar på vegologi) som tipsade om dig och jag betraktar det som den största välgärning han gjort mig sen jag var 13 och småstadsbo och fick följa med honom på häftiga punkkonserter i Stockholm.
    Jag försöker hitta ett sätt att göra mangosoppa utan att det blir barnmatsvarning och testar att göra drinkar i soppform (vissa daiquiris är ju i princip soppa). Och så gillar jag att kombinera konsistenser och temperaturer; isad soppa, het fondantmuffins och ljummen fruktsallad tex.
    Varm efterrättssoppa har jag aldrig testat dock, men tänker spontant att blåbärssoppa med skummad gräddmjölk och kardemummakrutonger hade varit något.

    SvaraRadera