13 februari 2011

Tomatkompott, råris, gulbetor & smörfräst spenat

Jag har sedan jag skaffade min blogg lite omedvetet skaffat mig tydliga söndagsrutiner. De senaste fyra söndagarna har varit väldigt lika varandra med början i en stor söndagsfrukost, promenad, en kopp kaffe på kaffebaren och en ordentlig bloggrapportering från helgens bjudning på kvällen.
Idag har det dock funnits en - nej två - otrevliga ingredienser i min söndagskompott: storstädning och småsjuka. De två i kombination är riktigt dåligt för jag vet att om man är sjuk och känner sig hängig så ska man ta det piano och ligga på sin kammare med ingefärste i strupen och ett gäng böcker framför ögonen. Men kammarliggande på dagtid är inte alls min grej. I synnerhet inte om det är smutsigt och stökigt runtomkring mig.
Okej, nu spårar jag ur, det var inte det här det skulle handla om.
Jag börjar om.

Helgen har mest bestått av förberdelser inför en fotografering och fotografering så någon storslagen middagsbjudning har jag inte ställt till med. Däremot bestod motivet för nämnda fotografering till stor del av mat. En jättebrunch med nio gäster fotograferades i Anna von Limhamns lägenhet (läs våning) igår till en annonsbild som kommer gå i Sydsvenskan Bostad nästa söndag för Bolaget Inspiration.
Och eftersom den här brunchen är det närmaste bjudning jag kommer så får det bli en kort rapport därifrån.
Det här var en brunch av sällan skådat slag med överdåd som något slags tema. Vackert, galet, gott och smådekadent blev det. Bland annat fanns där en pannkakstårta bestående av 80 pannkakor, champagnepyramid, 40 kokta ägg, kilovis med frukt uppdukat i trevåningfat, bröd i mängd från Boulangeriet, ostar, grädde, dammsugare, godis i trevåningsfat och mycket mer.
Palt-koman som följde brunchen var också den något utöver det vanliga, förmodligen för att matintaget pågick samtidigt som vågen av lättnad över att fotografering gått bra sköljde över mig. Å andra sidan finns det få saker som är så trevliga som att känna bubblets bubblor rusa runt i blodet när solens strålar och man precis avslutat ett ganska krävande arbete.
Skål!


Dagen innan fotograferingen. Blommor, fat och ljus är på plats men
maten saknas. 

Den här veckan har bestått av alldeles för många äta-ute-luncher. Goda förvisso men jag är en förespråkare för matlådor. Bara för att det oftast är godare än det man kan få på lunchrestaurang, om man inte vill betala mer än 100 spänn. Så idag fick det bli en ordentlig söndagsmiddag. Jag lagade mat som är bra att ha i matlåda och som är lätt och god att bygga nya rätter av.
Med tanke på mitt rätt dåliga tillstånd så tycker jag att ambitionsnivån blev rätt hög ändå. I och för sig har nog aldrig ambition och förutsättningar varit beroende och i synk med varandra i mitt liv. Det har både sina för- och nackdelar, helt klart. Jag kan till exempel bli rätt så trött på all den hårda kritik som jag får utstå från mig själv vareviga dag.
Okej, över till maten nu Maja!
Nog om inåtblickande!

Tomatkompotten är en mix av två olika recept plus lite eget tillägg. Recepten är skrivna av min idol Lisa Förare Winbladh och publicerades i Sydsvenskan söndagen 3:e oktober 2010 respektive 28:e februari 2010. Anledningen till att jag inte bara lagade ett av recepten rakt av är att jag saknade några av ingredienserna. Och - jag erkänner - att jag tvångsmässigt måste hålla på och lägga min spetsiga lilla näsa i blöt i andras grytor.

Fruktig tomatkompott med mandel
4 port.

 • 1 1/2 dl mandel
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 burk Muttis körsbärstomater
 • 2 färska plommon (om man är knäpp nog att ha plommon på vintern)
 • 1/2 dl sherry
 • 1/2 tsk fänkålsfrö
 • 1/2 tsk torkad rosmarin
 • 2 dl grönsaksbuljong
 • 1/2 eko citron, finrivet skal 
 • färsk basilika (jag hade ingen men rekommenderar ändå)
 • 1 tsk råsocker
 • salt & nymalen svartpeppar

Rosta mandeln i ugnen cirka 10 minuter på 200 grader. Skala löken och skiva den tunt. Bryn den i olivolja med fänkålsfrön tills den fått fin färg, i med rosmarinen och vitlök och fräs lite till. Slå på sherryn och buljongen och låt puttra någon minut. I med tomaterna och de tärnade plommonen och låt grytan puttra på låg värme cirka 15 minuter. Rör om då och då så det inte bränns. Rör ner den grovt hackade mandeln mot slutet och smaka av kompotten med socker, finrivet citronskal, salt och peppar.

Jag åt tomatkompotten med råris och kokta gulbetor som jag tärnade och lät fräsa med färsk spenat i smör, salt och torkad chili. På toppen av maten några parmesanflisor.

Smaklig spis!


Försökte mig på en snygg uppläggning men allt det gula blir bara för mycket. 

1 kommentar: