2 mars 2011

Apelsin & granatäppelsallad

Istället för att kämpa emot vintern som håller sitt fasta grepp om tillvaron så kan man ta vara på det årstiden bjuder och göra en god fruktsallad i röda toner. Passa på medan apelsinerna ännu är goda och granatäpplena lyser upp den i övrigt gråtrista torghandeln.
Den här slänger man ihop på nolltid så länge man är smart nog att använda förkläde när man förgriper sig på granatäpplet, annars finns det risk för att man får spendera kvällen med röja spåren efter blodbadet på kläderna.

Efterrätt hos Anna W i sjuttitalsfärger.


Apelsin & Granatäppelsallad med kanderade valnötter
  • apelsiner, gärna både blodiga och blonda
  • granatäpple
  • kanel
  • valnötter
  • torkade fikon
  • strösocker
  • pyttelite salt
Rosta valnötterna i ugnen cirka 10 minuter på 200 grader. Smält socker i en stekpanna och vänd runt nötterna i det. Lägg dem på ett bakplåtspapper och skilj dem åt med två gafflar det snabbaste du kan. Strö över lite lite salt.
Skala apelsinerna med kniv så du får bort allt det vita och skiva dem. Rulla granatäpplet under trycket från din hand så lossnar kärnorna lättare. Skär det itu och pilla lossa kärnorna. Hacka några torkade fikon och varva all frukt på ett tjusigt fat. Pudra över kanel och toppa med de kanderade valnötterna.
Servera.

Receptmakare: Maja Atterstig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar