23 mars 2011

Grön vårsoppa

Klockan 19.00 klev jag in i köket på Ronnebygatan 1 c. Jag hade klätt mig i helsvart begravningsklänning. Det var dax att ta ett värdigt farväl av vintern och samtidigt skåla in den något ljusare, gladare och lättare våren. Anders stod vid pannorna och la sista handen vid en vackert grön soppa. Det doftade basilika och citron. Som sig bör vid högtidliga tillfällen så korkade vi upp en flaska mousserande vin och skålade, för livet, för maten, för oss. 
Soppan Anders kokat ihop var vegansk, supergod och känns helt rätt i tiden. Den var lätt men ändå skönt mättande. Frisk och fräsch. Till soppan serverades ett saftigt bröd från Vendels stenugnsbageri med grahamsmjöl, surdeg och fänkål. 

Anders hittade ett recept på Helgrön basilikasoppa här och gjorde sedan en egen remix som såg ut ungefär så som följer nedan. Vi kallar den Grön vårsoppa. 


Vi begraver vintern och skålar in den återupplivade våren med en grön soppa. 


Grön vårsoppa
3 port.
  • 150 g squash
  • 250 g broccoli
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 mogen avokado
  • 2 msk olivolja
  • ca 0,5 citron, pressad
  • en halv kruka färsk basilika
  • svartpeppar
  • naturella cashewnötter
Finhacka löken och fräs den mjuk i en matsked olivolja i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan. Späd med buljongen och låt koka upp. Tillsätt broccolin i små buketter och låt koka i cirka fem minuter. Vill man ha en krämigare soppa kan man låta en näve naturella cashewnötter koka med någon minut på slutet innan man mixar soppan. Annars är de goda att torrosta och toppa soppan med vid servering.
Tärna squashen och fräs den i en matsked olivolja i en panna eller sautös, låt den få färg och ställ sedan åt sidan.
När broccolin mjuknat, ta av från värmen. Lägg i de rensade vitlöksklyftorna, basilikan och avocadon. Mixa sedan soppan slät, med mixer eller stavmixer.
Blanda ner squashen. Smaka av soppan med citronsaft och svartpeppar. Varmhåll soppan utan att den kokar.

Servera med gott bröd, rostade cashewnötter och ännu mer avocado. Soppan är även god ljummen och passar därför bra vid en buffé serverad i mindre skålar eller glas. 


Receptmakare: Magnus Carlstedt & Anders Ljungmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar