15 mars 2011

Kronärtskocksröra och en potatiskaka

En röra som tar 3 minuter att veva ihop och som är god att bre på utflyktsmackor, kex eller annat knaper. Eller så kan man ha den till grönsaksstavar eller kanske en pasta med lite ruccola, goda tomater, nötter och extra parmesan. Jag gjorde en potatiskaka av Eloge, en gul lök och en bit rotselleri till lunch och åt den med en klick kronärtskocksröra och lite keso. Det funkade alldeles utmärkt.


Kronärtskocksröra med bönor & parmesan
1 stor sats
  • 300 g avrunna stora vita bönor
  • 4 kronärtskocksbottnar (från burk)
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 liten hackad vitlöksklyfta
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • salt & nymalen svartpeppar
  • ev. lite rivet citronskal
Skölj bönorna mycket noggrannt om de kommer från konservburk. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa ihop till en röra. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron.
Klart!


Potatiskaka
2-3 port. beroende på tillbehör
  • 6 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 lite bit rotselleri
  • smör
  • örtsalt & nymalen svartpeppar
Jag tycker att det blir godast med en potatissort som inte är för mjölig. Eloge sålde de på Rötter häromdagen och den gjorde sig bra i en kaka. Skala och strimla löken och stek den på låg värme i en klick smör. Skala och riv rotfrukterna på den grova sidan. Blanda runt rotfrukterna och löken i en skål, salta och tryck ut alltihop i  en stekpanna med smält smör. Stek på medelvärme så den får lite färg sedan kan du lägga på ett lock annars finns risk att den blir bränd, dessutom blir den snabbare genommjuk då. Vänd hela kakan med hjälp av locket eller en stor tallrik och stek på andra sidan tills den smakar gott.
En perfekt lunchrätt eller som middag när inspirationen tryter.
Ät den med keso, sallad, tångkaviar, kronärtskocksröra, grönsaker, ja lite vad som helst. Eller så river du bara en god ost  över potatiskakan på slutet av stektiden och låter den smälta som ett täcke. Men lite färska örter är ju aldirg fel i och för sig.

Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar