4 mars 2011

Röd och mättande vintersallad

Den här veckan har det bloggats lite dåligt, det kan jag erkänna. Men jag har flyttat. Förvisso tillfälligt, men ändå. Mina matlagningsrutiner har rubbats lite och jag har inte haft något spektakulärt att rapportera.
Jag bor numera i ett biblioteksrum på Jörgen Ankersgatan hemma hos Anna och Ola. Det är mysigt och så stort att man måste planera sina promenader genom lägenheten så man inte finner sig i köket efter att ha gått  de hundra metrarna från biblioteket och glömt det man skulle ta med sig. Då får man vända tillbaka och kanske ta med sig ett snacks utifall man blir hungrig på vägen.

Igår kväll gjorde vi en matig och god sallad. Vacker att titta på och med råvaror som är i gott skick så här års. Det är en fin vardagsrätt eller något att ställa på ett så kallat buffébord.

Sallad på betor, fänkål, granatäpple & fetaost
6 port.
  • 2 fänkålsstånd
  • 1 kg blandade betor, gula, röda och polka
  • 1 rödlök
  • 3 dl bulgur, okokt
  • 400 g fetaost
  • 1 stort granatäpple
  • 1 knippe bladpersilja
  • 100 - 150 g mandel el valnötter
  • 1 citron
  • honung
  • olivolja
  • salt
Koka betorna med skalen på i saltat vatten tills de är mjuka. Spola dem med kallt vatten, gnid av skalen och dela dem i klyftor.  Putsa fänkålen och skivan den mycket tunt på längden. Vispa ihop en dressing i en stor skål av olivolja, honung, saft av citron, salt och lite nymalen peppar. Krama in dressingen i fänkålen och låt stå tills det är dags att servera. Rosta nötterna i 200 grader i ca 10 min.
Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen. Dela granatäpplet och pilla loss alla kärnorna.
Hacka persiljan grovt. Skiva löken det tunnaste du kan. 

Ta fram ett stort fat och grunda med bulguren, på med rödbetor, fänkål, lök och persilja. Smula över fetaosten, nötterna och strössla över rubinerna. Toppa allt med finrivet citronskal och flingsalt.
Servera med vin (pinot noir är gott till rödbetor hälsar systembolaget) och en bit bröd.
Smaklig spis!


Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar