31 mars 2011

Sobanudlar med svenska vinterfrukter och misosmör

Den som aldrig smakat brynt smör har inte levt fullt ut. Här har du din chans, gör det här och häpna över hur gott livet kan vara. Den här rätten kommer jag göra många gånger framöver i olika variationer. Jag önskar att jag kunde beskriva hur gott det är, men det kan jag inte, så ni får helt enkelt göra det själva. Det är enkelt jag lovar.
Lycka till!


Japan möter Sverige i en oavgjord men svingod match.


Sobanudlar med palsternacka, morot, beluga linser & brynt misosmör
4 port.
  • 2 palsternackor, tärnade
  • 2 morötter, tärnade
  • 1 röd lök
  • 1 äpple, fast och syrligt
  • 2 msk finhackad färsk salvia
  • 1,5 dl rostade hasselnötter
  • 1,5 dl beluga linser
  • ev. söt äppelcidervinäger
  • färsk babyspenat
  • kallpressad rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 port. sobanudlar
Värm ugnen till 200 grader. Vänd runt de tärnade rotfrukterna i lite kallpressad rapsolja och salt i en ugnsfast form och baka dem i ugnen tills de fått fin färg. Passa samtidigt på att rosta hasselnötterna i en form bredvid. Förbered det brynta misosmöret enligt receptet nedan.
Koka linserna i saltat vatten tills de är tuggiga ca 15-20 min. Spola av dem, lägg tillbaka i kastrullen och ställ åt sidan.
Tärna äpplet, skiva rödlöken tunt och stek dem mjuka och gyllene i en stekpanna med rapsolja. Släng i den finhackade salvian mot slutet. Duscha eventuellt på lite söt äppelcidervinäger. Salta och peppra efter smak.
När allt är klart och på plats kokar du nudlarna efter anvisning på paketet. När de är lagom mjuka spolar du dem i kallt vatten, slår tillbaka dem i kastrullen och ställer tillbaka på plattan. Rör ner det brynta misosmöret och beluga linserna hastigt. Servera:
Lägg spenat i botten av en tallrik, på med nudlarna och sedan äppelblandningen och rotfrukterna. Toppa med rostade hasselnötter.


Brynt misosmör
  • 50 g smör
  • 0,5 msk neutral olja
  • 1 msk sherry
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 msk ljus miso
Bryn smöret och oljan i en katrull under omrörning tills det är genomskinligt, gyllen brunt och doftar nötaktigt. Rör ner sherryn och vinägern. Låt svalna och vispa ner mison.


Receptmakare: Maja Atterstig med inspiration från några olika recept av Lisa Förare Winbladh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar