30 maj 2011

Chokladsås med lavendel

Vill man imponera utan större ansträngning och samtidigt äta något riktigt smarrigt och lite ovanligt ska man göra den här chokladsåsen med smak av lavendel. Nu är det sommar och varmt och har man tur står det en planta lavendel i rabatten i trädgården men har man otur och är utan lavendel får man ta tag i saken och införskaffa en egen växt. Jag har planterat lavendel, rosmarin och timjan i en balkonglåda som står på fönsterbläcket utanför mitt köksfönster i brist på egen balkong. Det kan jag verkligen rekommendera andra att göra också. Perfekt att odla kryddor och andra ätbara växter i under sommaren.
Skulle man, gud förbjude, vara så lat att man inte orkar ta hand om en levande växt så säljer de torkad lavendel på apoteket (eller i alla fall gjorde de det förr).
Chokladsåsen funkar ypperligt att ha till vaniljglass och lite färsk frukt eller att hälla över crêpes. Om man gör en kladdkaka eller annan mjuk chokladkaka kan man koka den här såsen lite tjockare och sedan häll över kakan och garnera med fler lavendelstänglar.
Version 1.0 blir rund och lite kolaaktig i smaken på grund av smöret och den mörka chokladen. Medan version 2.0 har en kraftigare och mer distinkt kakaosmak, den är lite taggigare på något sätt.




Chokladsås med lavendel 1.0
6-8 port.
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • g mörk choklad
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • en liten nypa salt
  • 4 lavendelblommor

Smält smöret i en kastrull och vispa i kakaon. Häll i socker, salt och mjölk och värm upp på medelvärme under vispning. Låt chokladen smälta i såsen och smula ner lavendelblommorna. Vispa hela tiden och låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av. 


Chokladsås med lavendel 2.0
6-8 port.
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vatten
  • 4 lavendelblommor
  • en nypa salt

Häll i alla ingredienser i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt såsen koka ihop ett par minuter och vispa hela tiden.




Crêpes med glass, frukt & chokladsås
  • crêpes eller pannkakor
  • vaniljglass
  • färska persikor/aprikoser/jordgubbar
  • mandel, torrostad i ugn
  • chokladsås med lavendel
Stek pannkakor. Sleva upp glassen, skiva persikan och hacka mandeln. Häll över en ljummen chokladsås och ät innan allt smälter. 


Pannkaksjobbet kan man överlåta till någon annan med bättre handlag.


Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar