1 maj 2011

Grillafton i Tolånga

Det var lördag. Ledig lördag. Planlös jävla ledig lördag. Och inte nog med det, det var även Valborgsmässoafton.
Jag satt på Sankt Knuts torg med en americano och försökte läsa Lagt Kort av Joan Didion (Tack igen Kim). Jag hade på mig solglasögon, en blommig mörk chiffongklänning och jag kände mig svår, snudd på obegriplig. Och ingenting funkade. Solen var inte skön och jag förstod inte ett ord av det jag läste. Jag låtsades att jag var turist i Malmö men människorna runt omkring störde mig när de pratade det där språket jag förstår.
Att scenen utifrån sett kan vara så perfekt. Att allt ser så bra ut och en annan dag hade det också känts precis så bra. Det är en sån där typisk scen som jag ofta längtar efter: ensam, utan planer, solig dag, torgfika, gott kaffe och så en ny bok i min hand.  Men inte då. Inte igår.
Men mitt huvud var fyllt av gyttja och onödiga jobbiga tankar. Vid ett tillfälle kände jag en sorts svindel, jag tittade upp mot himlen, ett flygplan lyfte och släppte ifrån sig stora vita raka moln. På något obeskrivligt sätt blev det en skugga på den blå himlen bakom de där molnen. Jag begrep inte hur men det fick mig att må illa. Det kändes som om jag stod på en bergstopp, på kanten av ett stup och tittade ner.
Tänkte på mormor, tänkte på människor jag borde ringa men aldrig ringer, tänkte på planerna på Azorerna, tänkte på händer, på hud och på för situationen alldeles för stora känslor.


Tolånga kyrka i Valborgsljus.


Men så räddades jag bort från mig själv. Ett telefonsamtal. En vän på landet som undrade om jag ville komma ut och hälsa på henne. Jag sa ja utan att blinka och 20 minuter senare satt jag på bussen mot Tolånga.
Resten är en solskenshistoria så den kan jag ju bara dra lite kort:
En för min del rekordlång springtur på landsvägarna, stretching i gröngräset med ansiktet mot jorden och en allt lugnare andning. Drinkar i Louise kök och förberedelser av maten. Nötte och oliver och en delad cigarett på trappan i solen. Fågelsång och katter som stryker längs väggarna.
Grillrök och snilleblixtar. Gott snack och total avslappning. Vin och vindstilla kväll. Spegelblank å och en kort promenad. Dimma i huvudet och snöiga samtal i stormönstrad soffa. Dubbelsäng med stentvättade linnelakan, norrljus, tickande gamla klockor och frånvaro av färg.
En natt med bortglömda drömmar följt av en utomhusfrukost med blicken fäst på kohagarna.

Allt blev som sagt bättre. Och maten den blev utsökt.


Ja det är faktiskt sant, man kan bo så här, med den här utsikten.


Krämig potatissallad
  • potatis, förslagsvis amandine
  • purjolök
  • äpple, syrligt och hårt
  • fet Crème fraîche
  • grovkornig senap
  • bruna senapsfrön
  • salt och nymalen svartpeppar 
Koka potatisen och låt den svalna. Stirmla purjolöken i tunna ringar och hacka äpplet. Rosta senapsfrön i en torr stekpanna tills de bli gråa och mortla dem. Blanda Crème fraîche, senap och frön i en skål. Smaka av med salt och peppar och lite färska örter. Rör ihop all till en sallad. Låt den gärna stå en stund och dra.


Palsternacka, zucchini, salladslök, champinjoner och sparris.


Grillade grönsaker
  • sparris
  • salladslök
  • palsternacka
  • zucchini
  • skogschampinjoner


marinad/olja
  • kallpressad rapsolja med nötig smak
  • citronsaft
  • honung
  • salt och nymalen svartpeppar
Vispa ihop marinaden.
Putsa grönsakerna. Skala palsternackorna och dela dem på längden. Smörj in alla grönsakerna i marinaden och låt stå medan du tänder grillen och väntar på bra glöd.
Palsternackorna och champinjonerna tar längst tid följt av zucchinin så på med det först. Sedan lägger du på sparrisen och salladslöken.


Ibland får man en snilleblixt och gör en somrig variant av klassikern Chèvre Chaud.


Chèvre chaud på grillen
  • chèvre på rulle
  • honung
  • färsk timjan 
  • färsk rosmarin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja 
Skär osten i tjocka skivor. Ta en bit aluminiumfolie och droppa lite olja på. Lägg på osten och ringla över honung och strö på kryddorna. Vik ihop och släng på paketen på grillkolen när den andra maten är klar. Osten smälter och blir till något du helst vill äta direkt ur paketet med sked. 



Festmåltid och Happy Valborg blev det. 


Receptmakare: Louise Andersson & Maja Atterstig

Till frukosten åt vi av den överblivna efterrätten: Rabarber & hallonkräm. Den gjordes på vanligt vis men med kanelstång som krydda. Till det vispade vi ihop en klick på crème fraîche, rostad och mortlad kardemumma, vanilj och lite socker. Tänker mig att kesella hade funkat minst lika bra.


Jag kan stå ut med att äta frukost utomhus i morgonljus och med denna donna som sällskap.

3 kommentarer:

  1. Hej, det här var en av de mest spännande inläggen jag läst på en matblogg. Faktiskt. Och vilken tur att din dag blev bättre!

    SvaraRadera
  2. Viktoria: Tack snälla du, nu blev den här dagen också ännu bättre. Och testa grilla chèvre det är verkligen en hit!

    SvaraRadera
  3. Jatack Maja, nu blev den här dagen bättre för mej också... Ska absolut prova grilla getost. Så fort jag kan.

    SvaraRadera