29 maj 2011

Marinerade bönor med salvia & aprikos

Som en blixt från klar himmel kom den här idén om salvia och aprikos till mig en dag i köket. Bönorna kokade på spisen och blicken fastnade på salivaplantan i köksfönstret. Jag ville göra en bönsallad till kvällens pizzamiddag, något mjukt och lite sött i kontrast till de till största delen salta pizzapåläggen.
Jag använde osvavlade aprikoser, såna som är mörkbruna och lite sötare i smaken än de orangea. Gillar man de svavlade bättre så tar man dem men då blir det också lite syrligare, vilket i och för sig inte alls är några fel.




Cannellinibönor med salvia & aprikos
  • små vita bönor, cannellini
  • olivolja
  • citronsaft + zest
  • söt äppelcidervinäger
  • lite honung
  • salt och nymalen svartpeppar
  • torkade aprikoser
  • färsk salvia
  • pumpakärnor
  • rocculasallad
Koka torkade cannellinibönor eller skölj burkade väldigt noggrannt i kallt vatten.
Vispa ihop en marinad av olivolja, vinäger, citronsaft, honung, salt och peppar. Ungefär två delar olja till en del vinäger/citron. Smaka dig fram. Finhacka salvian, riv av lite citron skal och blanda ner alltihop. Strimla aprikoserna och blanda med marinaden och bönorna. Låt stå och dra någon timme.
Häll i en näve pumpakärnor i en kall stekpanna och ställ den på plattan. Sätt på maxvärme och håll dem under uppsikt. Rosta käronorna under omskakning tills de börjar få färg och knäppa/poppa.
Lägg rocculasallad på ett fat, ös över bönorna och strössla på de rostade pumpakärnorna precis innan servering. 

Receptmakare: Maja Atterstig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar