24 maj 2011

Ratatouille - fransk grönsaksröra

Ratatouille kan väl göras på en mängd olika sätt och det här är ännu ett. Jag vet inte hur långt det här kan vara ifrån ratatouillernas ursprungsratatouille och jag bryr mig inte så mycket heller för det här smakade bra och tillfredsställde både mig, Kim och Joel en måndagkväll som denna. Och då menar jag inte att det är en trist vardagsrätt för med rätt tillbehör och gjord på bra råvaror tycker jag att det här är en mycket fin rätt. 
Zucchinin och auberginen man köper här i Sverige kan tyvärr sällan skryta med någon större smak men bakar dem i ugnen skärper de genast till sig. Har man ingen järngryta som tål ugnsvärme kan man göra det sista steget på spisen och koka ihop ratatouillen där eller så slänger man över tomaterna direkt på formen i ugnen. Och har man gott om små fina tomater så tycker jag att man kan skippa de burkade och frossa loss ordentligt, det blir knappast sämre smak. 
För att få lite mer sting på alltihopa kan man baka med en del chilifrukt och där tar man såklart så mycket som man själv gillar. Jag använde en chilipasta som jag köpte i Lissabon som består av bakad chili, paprika och citron men jag tänker att sambal olek är en bra ersättare när det är hettan man vill åt. 
Cous cous, färskpotatis, bröd eller stora vita bönor är goda kolhydrater som funkar fint till. Och så fetaost  som man smular på i önskad mängd. Har man oliver hemma är ju inte det fy skam heller.


Styckat och klart att baka i ugnen utan pill. 


Ugnsbakad Ratatouille
4-5 port.
  • 2 paprikor, ej gröna
  • 2 zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 gula lökar
  • 15 små tomater, halverade
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna el pressade
  • 1 tsk spiskummin, mortlad 
  • chilifrukt eller chilipasta 
  • färska örter
  • 1 burk mutti körsbärstomater
  • 3 msk tomatpuré
  • salt & nymalen svartpeppar
  • smaka av med lite socker/honung, vinäger/citron och salt
  • 150 g fetaost till servering
Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna. Skölj och stycka grönsakerna i grova bitar, lägg dem på plåten. Blanda olivolja, salt, peppar, spiskummin och vitlök och häll över grönsakerna. Baka grönsakerna i ugnen i cirka 40 minuter eller tills de känns mjuka och har fått lite färg. Rör om då och då.
Häll burktomaterna i en järngryta som tål att stå i ugnen och blanda ner grönsakerna och en näve färska örter (jag tog timjan) däri. Ställ in grytan i ugnen och låt det koka i hop en stund. Smaka av med vinäger, salt och socker och servera med smulad fetaost och bröd eller cous cous.


Måndagsmiddag med sällskap. 


Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar