1 juni 2011

Bakispizza x 3


Trots svårigheter så hamnade vi vid det runda bordet till slut. 


Är det något jag gillar så är det när de man bjuder in till middag själv kommer med de bästa förslagen på mat så att jag slipper tänka. Så var det häromdagen. Jens var bakis efter att han och Gaby "festat som en 17-åring" och när jag sa middag så svarade han Pizza på fem röda. Anna W var som tur var i okej skick så hon och jag stod för tänkandet och görandet och bakisarna svarade på tilltal och agerade på kommando. I bästa fall.
Nej nu var jag orättvis för Jens kom med den godaste av tomatsås att ha på pizzan. Det var en hel massa sås så om ni följer receptet kommer ni ha en hel del över att använda till andra goda grejer dagen efter.
Angenämt och mysigt var det i alla fall. Och väldigt gott. Stämningen blev så att säga mer än avslappnad på grund av somligas tillstånd och det kan jag gilla.
Vi var rörande överens om att pizzan med aubergine, rosmarin och pecorino var det godaste. Och slå inte bakut för att det är en mindre mängd ost på. Det är bra att tänka nytt och inte alltid täcka pizzan med en seg sula ost. Kims pizzor som jag skrivit om här tidigare är mycket goda exempel på att saker inte blir bättre bara för att man ostar på.


Bagar-Anna och Bakis-Jens i nära samarbete. 


Pizzadeg
4 tunna stora pizzor
  • 7 dl vetemjöl special
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vatten, 40 grader om du har torrjäst annars ljummet
  • 3 msk olivolja
  • 1 pkt torrjäst el motsvarande färsk jäst
  • 2 tsk salt
Blanda torrjästen i mjölet och tillsätt salt, vatten och olivolja. Jobba ihop till en smidig deg, lägg i en skål och täck med plastfilm. Låt jäsa cirka en timme.


Jens Tomatsås Speciale
en jätteladdning
  • 1,5 stor gul lök
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 burkar eko hela tomater
  • valnötter
  • citronskal
  • tomatpuré
  • färsk basilika
  • honung
  • chiliflingor
  • salt & nymalen svartpeppar
  • olivolja
Skala och finhacka löken samt vitlöken.
Låt mjukna på låg värme i mycket olivolja tillsammans med några flarn chilli (använd gärna tjockbottnad kastrull)
Tillsätt tomater, lite tomtpuré och socker/honung + ev. lite vinäger av lämplig sort. Låt puttra på svag värme medan du plockar en näve basilika, river skalet av en ekologisk citron och rostar cirka tio valnötter.
Tillsätt valnötterna, dela tomaterna med en slev, låt såsen puttra tills du behöver den, slå av värmen, smaksätt med salt, peppar, citronskal, basilika och olivolja. Rör om ordentligt.
Mixa.
Smaka av igen.


Skiva aubergine, salta ur, pensla med olivolja, grilla i ugnen på 200 grader. 


Grillad aubergine & pecorino
  • tomatsås
  • grillad aubergine
  • svarta oliver
  • vitlök
  • olivolja
  • färsk rosmarin
  • pecorino
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale, strössla på färsk rosmarin och finhackad vitlök. Fördela de grillade aubergineskivorna och svarta oliver och ringla över lite olivolja. Grädda.
Strö över grovt riven pecorino och ät. 


Portabello & roccula
  • tomatsås
  • portabello
  • gul lök
  • mozzarellaost
  • roccula
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale. Skär eller riv mozzarellaosten och lägg på pizzan.  Därefter på med tunt skivad gul lök och tunt skivad protabello. Lite flingsalt och några pepparkvarnsdrag. Grädda och strö över grovt riven parmesan samt färsk roccula innan servering. 


Har man sparris kvar sedan lunchen kan den lika gärna åka på pizzan. 



Margareta
  • tomatsås
  • färska tomater
  • gul lök
  • grön sparris
  • mozzarellaost
  • parmesanost
  • roccula
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale. Skär eller riv mozzarellaosten och lägg på pizzan. På med skivade tomater, tunt skivad gul lök, några gröna sparrisar (om du har). Salt och olivolja. Grädda och strössla över riven parmesan samt roccula innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar