27 juni 2011

Kokt isbergssallad för modiga

Nej, nej, nej rynka inte på näsan. Ge mig i alla fall tio rader till, en ärlig chans att få dig att om inte spricka upp i ett leende och börja dregla av förtjusning så åtminstone rycka på axlarna och tänka att - Tja, det är kanske inte så tokigt ändå. Okej?
Tack.
Jo, kokt isbergssallad var det. Varför stoppa detta totalt menlösa vattenspäckade salladshuvud i ett hett vattenbad kan man fråga sig. Jag har inget annat svar än att det är kanske det bästa man kan göra med den här grönsaken. Koka det eller låt det stanna i mataffären!
Det fina med den här anrättningen är i mångt och mycket tillbehören. Det salta, det knapriga, det söta och det syrliga. Och så att salladen på något lite märkligt sätt får mer smak av kokningen. Den vinner lite karaktär så att säga. Från att vara krispigt och intetsägande till att bli lite sladdrigt och aningen beskt. Ja det låter kanske inte som en självklar utveckling men ge det ändå en chans!

Kokt isbergssallad serverad enligt recpetet nedan är en höjdarlunch på sommaren. Man har varit och badat sedan solen gick upp, man är trött, blöt i håret och hungrig utan att veta om det. Och man har varken lust eller energi att laga mat. Det är då man ska göra den här rätten.
Eller som förrätt i mindre portion. Funkar perfekt!
Fabian som var med och lagade och åt blev både förvånad och riktigt förtjust. Jag måste bara säga det, så att ni inte tror att det bara är jag i hela världen som gillart'.
Eller hur Fabian?


Rätt snyggt om jag får säga det själv.

Kokt isbergssallad med mynta, ärtor & parmesan
 • 1 isbergssalladshuvud, kompakt
 • 2 nävar gröna ärtor el edame bönor
 • 1 salladslök el knipplök
 • eko citron
 • parmesanost
 • färsk mynta 
 • ev. andra färska örter som persilja el basilika
 • ljust bröd, gammalt går bra
 • olivolja, fin och god
 • salt & nymalen svartpeppar
 • vatten + god grönsaksbuljong
Börja med tillbehören. Skär krutonger av brödet och stek gyllene knapriga i olivolja. Riv parmesanosten grovt och finriv lite citronskal. Hacka mynta och ev basilika. Strimla löken fint.
Koka upp vatten med lite grönsaksbuljong. Skölj salladshuvudet och dela det på hälften eller i fyra stora klyftor men behåll stammen kvar i mitten så bladen håller ihop. Sänk ner dem i vattnet och förväll i cirka två minuter. Lyft försiktigt upp dem och lägg upp i djupa tallrikar.
Häll ärtorna eller bönorna i en sil om de är frysta och sänk ner i kokvattnet. Koka tills de är mjuka och klara. Strössla över salladen.
Ringla över generöst med olivolja, lite pressad citron samt zest. Salta, peppra och på med kryddorna och sist parmesanosten och krutongerna.
Servera innan salladen kallnat.
Smaklig spis!


Fabian var lite skeptisk till en början men slukade sedan hela portionen med hull och hår. 


Receptmakare: Maja Atterstig

1 kommentar:

 1. Mon dieu! Det låter och ser utomordentligt gott ut, djupt intressant rent av.

  SvaraRadera