28 juni 2011

Rödbetor, puy linser, smör & skånsk alpost

Verkar det som om det enda jag äter är smör och rostade hasselnötter?
Det är inte riktigt sant men häromdagen lagades det en rätt där båda de ingredienserna fick vara med och ge rödbetorna en skjuts uppåt. Rödbetorna och puy linserna har mycket smak i sig själva och här smöras de ner ordentligt och kompletteras med bitar av skånsk alpost. Skånsk alpost ja, det kan ju låta aningen knäppt men namnet är inte mitt påhitt utan det är så den marknadsförs och säljs på Möllans Ost. Har ni inte provat den än så pekar jag med hela handen i riktning mot Möllevångstorget och inhandling av denna fina, lite sötnötiga och smöriga skånska ost. Jag köpte en stor bit för några veckor sedan för att ha på mackan och då kostade den löjliga 99 kr/ kg. Hade jag förstått potentialen hos den här osten redan då så hade jag köpt en betydligt större bit. Och jag kan passa på att slå ett slag för Möllans Ost när jag ändå nämnt dem. Att det är paradiset på jorden (läs Malmö) vet väl alla vid det här laget men jag kan ändå ha en känsla av att somliga kanske tänker att det är dyrt för att det är en specialbutik. Men jag skulle säga att det nästan är tvärtom. I synnerhet om man handlar de ostarna som de har erbjudande på just den veckan eller månaden. Gör man det så får man dessutom en bra varition på ostätandet och möjlighet att testa många olika goda grejer. Så istället för att köpa mack-osten på Hemköp för 119 kr/kg (som en vällagrad men färdigpacketerad ost kostar numera) gå till Möllans Ost och ta någon av deras två mack-osts-erbjudanden för 99 kr/kg. Då kan det hända just såna här revolutionerande grejer som i fallet med den skånska hårdosten. Eller så kommer man hem med en smulig vällagrad svecia. Och det kan man ju leva med det också.
Se så kila iväg nu!


Sakén passade så bra till men tanken var god. Och snygg.  


Rödbetor, du puy linser & skånsk alpost
 • rödbetor, primörer
 • knipplök
 • rostade hasselnötter
 • skånsk alpost el liknand hårdost
 • smör
 • sherryvinäger
 • hasselnötsolja
 • färska örter (timjan, basilika, persilja)
 • du puy linser
 • vatten + grönsaksbuljong
Värm ugnen till 200 grader. (Har du inte redan rostade hasselnötter så sätter du in en metallform i ugnen samtidigt som du slår på den så rostas de under uppvärmningen. Ta ut dem när skalet krackelerar och det luktar nöt. ) Skölj och putsa löken. Smörj en form plus lökarna med smör eller olja och salta dem lite. Grilla i ugnen tills de är mjuka och goa.
Koka rödbetorna hela med skalet på och smek sedan av det. Skär inte i betorna för då blöder de i vattnet.
Koka även puy linserna: lägg dem i dubbla mängden vatten plus lite buljong, nåt lagerblad och kanske lite torkad rosmarin eller timjan i en kastrull. Låt koka upp under lock och sänk sedan värmen och låt puttra cirka 15 minuter. Men som alltid, lita inte på mina tider utan håll det under uppsikt! De får inte bli för mjuka, bara precis al dente. Spola av linserna sedan och släng en stor klick smör i en stekpanna. Fräs, nästan fritera, dem i smör och lite timjan. Salta peppra. Smaka av.
Smält en klick smör (eller bryn om du är på det humöret), i med lite hasselnötsolja och sherryvinäger så det blir som en het smörvinägrett. Salta, peppra och smaka av. Vänd ner de klyftade rödbetorna och lägg upp dem på en bädd av puy linser och lökarna. Strössla över kuber av ost, hasselnötter och strimlade örter.
Låt dig förföras av smöret och de smältande cerisa betorna!
Glöm sedan efterrätten (du är ändå för mätt) och ligg med någon istället.

Receptmakare: Maja Atterstig

2 kommentarer:

 1. Hej Maja! Om man inte får tag på skånsk alpost, vad föreslår du som ersättning?

  SvaraRadera
 2. Linnea: Jag skulle föreslå någon annan vällagrad hårdost på kossemjölk. Kanske en gruyere eller något svenskt som kraftig herrgård eller en svecia.
  Kan gilla idén med små ostkuber på svensk vanlig mack-ost, men då de som har längre lagringstid.
  Lycka till! Återkom gärna med synpunkter om du lagar rätten.

  SvaraRadera