12 juli 2011

En 10-minutare för ensamätare

En lunch hemma en vardag. En som inte ska ta så lång tid att laga och inte heller ha så många ingredienser. Men en som är god och mättande.
Igår slängde jag ihop en rätt som jag tyckte blev så god att jag gjorde den idag igen. Och nu ger jag den till er.
Den tar cirka tio minuter att laga, beroende på pastans koktid, effektivitet samt matlagningsvana. Ska man fotografera samtidigt får man nog räkna med femton minuter men skit i det, ni kan ju alltid sno bilderna härifrån om ni nu av någon anledning skulle ha det sjuka behovet att dokumentera allt ni äter.

Den här typen av rätter är bara kul om man har riktigt bra råvaror och nu när det är sommar är förutsättningarna för det mycket goda.
Smör och salvia, jag har sagt det förut, det är så gott att klockorna stannar!








Blomkål, salvia & smör med pasta
1 port. till 1 hungrig dam
  • 80 g pasta
  • 150 g blomkål, i buketter
  • smör, så mycket man pallar men minst 25 gram
  • 1 bit vällagrad ost, t ex svecia
  • 1 tomat
  • 20 kraftiga salviablad
  • rostade sesamfrön
  • salt & nymalen svartpeppar
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i pastan. När cirka fyra minuter återstår av koktiden slänger du i blomkålsbuketterna (tiden beror såklart på storleken på buketterna).
Under tiden tärnar du tomaten, tar fram en tallrik och bestick och smälter en stor klick smör i en stekpanna. Fritera salviabladen hela i smöret tills de blivit krispiga. Häll bort vattnet när allt är al dente.
Slå i pasta och blomkålen i stekpannan och vänd runt det med salvian och smöret. Salta och svartpeppra ordentligt. Sleva upp i en djup tallrik. På med tomater, rostade sesamfrön och smulad vällagrad ost.
Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar