19 juli 2011

Gnocchi di patate, svamp, vaxbönor & feta

Det här är en klassisk Maja-rätt, en så kallad mat-på-hög-rätt. Enkel, med få ingredienser och byggd efter modellen färska grönsaker + kolydrater + protein + ost + nötter/fröer + smaksättare. Det går sällan fel och kan varieras i oändlighet. En mycket bra modell att utgå ifrån när man inte orkar eller kan komma på någon "rätt" att laga. 
Den främsta anledningen till att jag delar just den här skapelsen med er är sättet att tillaga gnocchin som jag tycker är smått revolutionerande (Tack Göran & Maggi!). När jag skriver gnocchi menar jag de små runda och massiva pastaklumparna gjorda av potatis som man kan köpa vakumförpackade i kyldisken. Eller - om man har ork och lust - mecka ihop själv. Den här gången använde jag gnocchi av märket De Cecco.
Vanligaste sättet är att koka dem i vatten några minuter, precis som vanlig pasta, men det är långt ifrån det godaste i min mening. Jag tycker de lätt blir slemmiga och stabbiga av kokningen. Om man istället steker dem på medelvärme i olivolja får de en fin krispig yta, godare smak och ett mjukt men tuggigt innehåll. Det tar bara några minuter och det enda man kan ha i åtanke är att de är godast om de får behålla sin kripsighet vid servering och alltså inte hamnar under någon såsig sås. 

PS. Sandra, tack för finaste middagssällskapet, alla ord och delade erfarenheter. Önskar det var Malmö och inte Göteborg du ska flytta till. DS




Gnocchi med vaxbönor, ostronskivling & feta
  • vaxbönor, färska
  • ostronskivling
  • gnocchi di patate
  • fetaost
  • rostade hasselnötter/mandlar
  • kruspersilja, hackad
  • timjan
  • olivolja
  • smör
  • salt & nymalen svarteppar
Koka vaxbönorna i saltat vatten tills de är lagom mjuka och spänstiga. Spola och snoppa av kvisten. 
Putsa svampen och dela i mindre bitar. Stek den ganska hårt i smör och färsk timjan. Salta och peppra ordentligt. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna (teflon eller annat glatt material) och fräs gnocchin på medelvärme under omrörning tills den blivit gyllene och alldeles krispig. 
Lägg bönor i botten av en tallrik, sprinkla på lite god rödvinsvinäger och olivolja. På med gnocchi, stekt svamp, kruspersilja, fetaost och rostade nötter. Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera med en grönsallad. 
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar