12 juli 2011

Spottsoppa & kokostoppar


Köpmangatan i Borrby lördag kl 05.10.


Borrby. Denna Österlens pärrrla. Ja, jag tycker verkligen det och jag vill säga det som Björn Ranelid och  så högt att det hörs ända till Skurrrup. 
En annan pärla är Jonas O som låtit mig bo i hans fantastiska hus på Köpmangatan i nämnda by under den gångna helgen. Jonas som är den mest generösa person jag träffat på och herre över ett hus fullt till bredden med snygga, knäppa, gamla, slitna, vackra och märkliga grejer. Om det regnar och stranden inte känns så lockande kan man gå på upptäcksfärd där inne eller så kan man sätta sig i biblioteket och bläddra i en bok eller slumra i hängmattan på vinden till ljudet av dropparnas smatter mot rutan. 
Jonas är även anledningen till det här blogginlägget. Hade det inte varit för honom så hade spottsoppan och kokostopparna inte kommit till. De blev ett litet symboliskt tack för fina stunder och tak över huvudet. Från och med nu är du alltid Spottsoppa för mig Jonas. 

Spottsoppan gjorde jag på en höft men jag hittade ett recept på nätet nu som jag skrivit av. Det är alltså inte testat av mig så kom inte och gnäll om den blir för vattnig eller sur. Jag tycker alltid att man ska prova sig fram så det uppmanar jag er att göra även i soppkoket. Körbär finns det så många olika sorter av, vissa är gula andra ljust röda och en del är mörkt röda nästan svarta. De är ju även olika söta och sura så sockermängden får ni eventuellt justera. Jag hittade ett körsbärsträd i Borrby med rödgula lite småsura bär så jag tog i med sockret och tillsatte även en skvätt jordgubbssaft för att få en tjusigare färg på soppan. Och några mosade jordgubbar bara för att de fanns till hands. 
Lycka till!

PS. Jag tror jag bestämt mig för att trots allt hålla mig lite mer till ämnet på den här bloggen som utger sig för att handla om mat och dryck. Därför blir det färre bilder utan matmotiv och färre berättelser utan välsmakande innehåll. Men gråt inte för det, för på min websida där Fotografen Maja huserar kommer det börja hända grejer istället. Där ska de bättre mobilbilderna bloggas kontinuerligt så ta en kik där emellanåt! DS.


Är det inte en rätt kool efterrätt ändå? Gammaldags och kool. 

Spottsoppa a.k.a. Körsbärssoppa
 • 1 liter körsbär
 • 1 liter vatten 
 • 1 dl socker
 • 1 msk potatismjöl
 • vaniljstång el vaniljsocker 
 • ev en skvätt röd saft
 • ev en skvätt citron
Koka upp vatten och socker. Lägg i körsbären och vaniljstång/vaniljsocker och låt sjuda tills bären mjuknat. Smaka eventuellt av soppan med lite citronsaft (och lite röd saft-saft för färgens skull). Blanda potatismjöl med lite kallt vatten och red soppan genom att ta av den från värmen, häll ned redningen i en tunn stråle och samtidigt röra ordentligt. Ställ sedan kastrullen på den varma plattan och låt den koka upp men ta bort den igen så snart bubblorna syns. Låt svalna. 
Servera med kokostoppar eller mandelbiskvier och lite lättvispad grädde eller glass. Soppan är god både ljummen och iskall. 


Kokostoppar
ca 20 st
 • 200 g riven kokos
 • 50 g smör
 • 1 dl socker
 • 2 ägg
 • finrivet skal av citron, lime el apelsin
 • ev mörk choklad, att doppa i
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop socker, ägg och citrusskal. När smöret svalnat blandar du ned det och kokosen i äggblandningen och låter det stå cirka 10 minuter för att tjockna till. 
Smörj en plåt eller klä den med papper. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. 
Om du vill doppa dem i choklad för så väntar du först tills topparna svalnat. Sedan smälter du mörk choklad i ett vattenbad och doppar helt enkelt ned dem där eller så kan du ta en sked och ringla chokladen över dem. Lägg tilbaka på plåten och låt stelna.  

Receptmakare: Maja Atterstig

3 kommentarer:

 1. På denna gatan hängde jag med i helgen - konstigt! Attans att jag inte visste att du var där - då hade jag gått och gett dig en kram!

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Anna: Jamen sicket sammanträffande!
  Jag tänkte på dig en hel del när jag cyklade till borrby strand och såg skylten mot skillinge. Tänk att ni köpt ett hus! Fantastiskt kul!
  Och så var jag ute och sprang och såg skylten mot Kyl och då tänkte jag också på dig. Och så åkte jag buss förbi Nyrbostrand och då tänkte jag också på dig.
  Vi ses på måndag! Det blir kul.

  SvaraRadera