13 augusti 2011

Björnbärsmarmelad från Knivsåsen

Hela knivsåsen är full av björnbärsbuskar och Gaby står på huvudet och fastnar i hullingarna.


Det fina med björnbär är att de mognar långsamt så man kan plocka från och med nu ända in i september.


Lyfter man blicken från buskarna så ser man Dalby stenbrott. En dag då vinden inte piskar och det är höstväder
är det fantastiskt fint att bada där. Det gjorde jag på förra årets björnbärsutflykt i september. 


Lilasvarta björnbär, orange le Cruset och knallgrön limefrukt för ögat. 


Medan jag kokade marmelad i köket satt Gaby och Anna och övade inför en spelning. Kan inte tänka mig
bättre soundtrack till ett björnbärskok. 


Björnbärsmarmelad med lime
2 liter björnbär
8 dl socker
3 dl vatten
2 lime
Koka socker, vatten och limejuicen i en tjockbottnad gryta tills det är 112-114 grader. Häll i de rensade björnbären och rör om då och då. Skumma av om det behövs. Låt koka tills det är 106-107 grader eller när marmeladprovet visar önskat resultat.
Slå upp på rena burkar och förslut.
Vill du veta hur man förbereder burkarna på ett bra sätt för att undvika mögel vid konservering så kan du läsa det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar