4 augusti 2011

Mat-på-hög blir Smörrebröd

När en rätt blir två, det gillar jag.
När en Klackasko äter spontantmiddag med mig på min dagbädd och säger att hon gillar grönsaker fast hon egentligen mest gillar kött.
Och rester, det gillar jag också, speciellt dagar när man har viktigare saker för sig än att laga mat men ändå vill hålla fanan högt och inte fördärva sig med någon sunkig snabbmat.

Igår bjöd jag alltså hem Klackskon på en bit mat, lite öl och dagbäddshäng och det här med middag var inte planerat så jag fick helt enkelt skapa något utifrån det som fanns i min kyl. Och det blev - inte helt överraskande - en Mat-på-hög-rätt. Ska jag försöka precisera vad den här mathögen hade för tema så blir det svenska smaker.
En bunt fina knippmorötter snittades och bakades i ugnen med rapsolja, dillfrö och salt. Samtidigt bakades även stora zucchiniskivor. I kylen fanns ett stort kålhuvud och det fick fungera som någon sorts bas. Jag fräste grovt hackad kål på medelvärme i lite rapsolja och smör med bara salt och så slängde jag ner skivor av syrligt äpple och några russin mot slutet. Och i frysen fanns det kokade små vita bönor och de blev till en fin kräm tillsammans med rapsolja, lite citronsaft, smörstekt rosmarin och vitlök samt en bit riven vällagrad sveciaost. Dagen innan hade jag - till ett tidigare dagbäddshäng med Martin - torrostat hasselnötter och en de toppade hela högen.
Ja, det blev gott tycker jag och Klackaskon, denna hamburger-honey, höll god min och gav beröm och åt upp nästan allting. Så jag tycker att den här rätten har sin plats här på bloggen.
Och idag byggde jag ett smörrebröd av resterna där jag bytte den frästa kålen mot ett helt kålblad och lade till ett stekt ägg. Klart på nolltid och mättande och gott. Precis perfekt till ett avsnitt av In treamtment i röksoffan.
Inte dåligt vad man kan trolla fram ur sin kyl om man lägger manken till.


När rester från en mathög blir ett fint smörrebröd.


En hög med svenska smaker
  • morötter
  • zucchini
  • dillfrö
  • rapsolja
  • små vita bönor
  • citronsaft
  • vitlök
  • färsk rosmarin
  • svecia eller annan vällagrad ost
  • smör
  • salt & nymalen peppar
  • vitkål
  • äpple, syrligt & fast
  • russin
  • saltrostade hasselnötter
Skär morötterna i stavar och lägg på plåt, veva runt med dillfrö, rapsolja och salt. Skiva zucchini i tjocka skivor och behandla den på samma sätt. Salta. Baka allt i ugn på 200 grader. 
Smält smör och stek färsk rosmarin och hela vitlöksklyftor tills det är gyllene. 
Mixa bönor, rapsolja, citronsaft, stekt vitlök och riven svecia. Tillsätt ev en skvätt vatten. Smaka av med salt och peppar och rör sist ner den smörstekta rosmarinen. 
Hacka vitkål grovt och fräs den sakt i upphettad rapsolja och resterna av rosmarinsmöret. När den fått lite färg och mjuknat slänger du ner skivor av äpple och lite russin. 
Grunda en tallrik med kål, på med morötter och zucchini och så en stor klick bönkräm. Strö över hasselnötter och ev lite mer smulad ost. Salt och nymalen svartpeppar. 

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar