2 augusti 2011

Tillbaka till det soliga köket

Var sak har sin tid brukar man ju säga. Och var dag har sin rätt säger jag. Eller kanske rentav varje tillfälle har sin rätt. En soppa som ena dagen och stunden passade alldeles utmärkt och smakade fint kan kännas lite trist och tråkig eller bara helt fel en annan dag och kanske - nu spånar jag bara lite - kan det här att hitta rätt rätt till rätt tillfälle vara som att kliva upp ett steg på stegen mot det gastronomiska himmelriket.

I söndags sken solen och jag och Moa G cyklade till kallbadhuset och nakensolade och badade och såg - i mitt tycke - rakt in i alltför många underliv (även om jag uppskattar att få traska runt utan kläder och förstår att andra också njuter av det så kan jag ändå tycka att det får finnas gränser för fläkandet på offentliga platser). Man blev inte särskilt hungrig. Bara sugen på banankaka och kaffe.
Men sen, på vägen hem, då kändes det att magen var tom och kroppen i behov av ny energipåfyllning. Och som så ofta när man varit ute på äventyr så är det som om hungern smyger sig på utan att man märker det för att plötsligt lägga in en stöt och så är man sådär hjälplöst hungrig och måste ha mat NU!
Och det är sådana tillfällen som man hastigt slänger ihop en rätt som denna. Om man är två tar den nog inte mer än 15 minuter att laga och håller man på att förgås under tiden får man småäta lite vid pannorna.

Moa G och jag lagade mat i det soliga köket i O:et i Ordet där vi kommit att husera under helgen. De har en balkong där i O:et och en stor hemmasnickrad blomlåda med de finaste körsbärstomatsplantorna, basilika, mynta och lite annat örteri och där slog vi oss ner för att äta vår Grönsakshyllningspasta som rätten kommit att heta. Från balkongen har man utsikt över polishusets fylleceller och den är stor nog för säkert fyra personer men en Royal Albatross med vingarna utfällda hade aldrig fått plats.
Tack O:et i Ordet för lån av rum och kök.


Vi provade Garants fetaost och den var mjuk, krämig och smakade mer
fårmjölk än de flesta andra. God, syrlig och billigare. 


Eftermiddagssol i O:et i Ordets kök.


En klassisk Mat-på-hög-rätt.


Moa G slickar rent tallriken och det gör mig rörd. 


Grönsakshyllningspasta
 • fetaost
 • småtomater
 • vaxbönor
 • broccoli
 • zucchini
 • vitlök
 • citronskal
 • basilika, färsk
 • mynta, färsk
 • olivolja
 • smör
 • salt & nymalen svartpeppar
 • pasta
Dela broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten med salt i en stor kastrull och lägg i vaxbönorna. Sätt en sil över kastrullen och lägg i broccolibuketterna och täck med ett lock, på så vis får du en smidig ångkokning samtidigt som vaxbönorna kokas och du kan lätt ta bort broccolin när den är klar.
Finhacka vitlök. Skiva eller tärna zucchini. När bönorna och broccolin är klar och du lagt i pastan i kokande vatten hettar du upp en djup stekpanna med olivolja och fräser zucchinin. Tillsätt sedan vitlöken en klicka smör, vaxbönor och broccoli och fräs ett tag till. Salta och peppra och ha eventuellt på lite chiliflagor. Mot slutet rör du runt rivet citronskal och hackade örter samt halverade små fina tomater.
Smaka av.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar, ös över grönsakerna, smula på fetaost och strössla över en näve rostade pumpafrön.

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar