13 september 2011

Små röda paprikor & en ny vän

Maria Medeiros och en aptitretare.


I söndags gick jag upp till byn för att möta min enda riktiga vän här. Maria heter hon och jag kan nog säga att vi är vänner nu, efter att ha spenderat två dygn tillsammans så känns det så. Maria Medeiros. Hon kom till byn med bussen från stan och visst har hon varit i Caloura innan men det var ändå fint att visa henne mitt Caloura. Och huset. Maria arbetar alldeles för mycket men den här söndagen var hon ledig och jag gjorde mitt bästa för att ta hand om henne.

Vi hängde på stranden. Hade med oss en typisk sallad, en sån som jag äter varje dag med vissa variationer. Hon hade tagit med sig vin, bland annat ett vin vin som tillverkas på ön Pico här i det azoriska öriket. Pico är lika liten som den låter men har den högsta toppen på dryga 2000 meter. Den består således allra mesta av detta berg. Men druvor odlar man där trots allt. Maria berättade att druvorna till det här vinet Frei Gigante odlas på lavaklipporna. Och när solen gick ner i horisonten tog vi plats för att se skådespelet från min miradour (utsiktsplats) och skåla i det här Picolitiska vita vinet. Hon var så tjusig där hon satt på bänkarna med kakel. I rosa ljus. Berättade om när hon varit på nämnda ö och om andra storslagna naturupplevelser i närheten.


Solnedgången. 


Det mesta blir så mycket bättre och större när man får dela det med någon.
Medan solen sänkte sig ner i havet passade en banankaka på att bli bortglömd i ugnen. Vi lyckades rädda den i sista sekunden så smaken var det inget fel på men den riktiga banankakesaftigheten gick tyvärr förlorad.
Vid kontinentalmiddagstid serverade jag (återigen) fikon och päronpizza på terassen. Jag kunde inte låta bli. Jag vill att alla och speciellt de jag tycker mycket om ska få smaka den rätten. Den här kvällen nöjde jag mig i alla fall med en mindre mängd och det som förrätt. 


En ny vän. Med brunare ben. Och blåare skor.
 
Sedan gjorde jag en annan lite lagom stor varm rätt på små röda paprikor, vita bönor, tomat, basilika med färsk getost till. Som en version av vitabönor i tomatsås. Här odlas det nämligen enorma mängder paprika och antingen är de små, tunna eller gigantiska. I mataffären upptar paprikaprodukterna en mycket stor plats, ungefär motsvarande som tomatprodukterna i en affär i Sverige. Det är olika såser och pastor.
Medan vi åt den uppdagades det att vi både har en stor passion till den spanska rätten Pimientos de Padrón som Margit Richert skriver om här på sin blogg. Små gröna spanska ättriga paprikor som friteras i olja och äts med salt.

Banankaka och portvin inmundigades som sig bör på balkongen vid mycket sen timma.
Maria jobbar på den vegetariska restaurangen Rotas i Ponta Delgada och faktum är att det gjorde jag också. Igår. En lunch och en middag på restaurang. Det var premiär för mig. Helt frivilligt och mcyket roligt. En del i det roliga var att jag kunde hjälpa Maria då hon var både trött och sliten. En annan del var att få göra något som jag aldrig gjort förut och det gick galant. Och sakta men säkert och speciellt i Marias närhet så lär jag mig portugisiska. Så småningom tänker jag att det ska bli en portugisisk version på recepten här så jag tvingas öva upp min språkkunskap. 


Rätten på bilden är från en annan dag men snarlik den i receptet.


Vita bönor i paprikasås
2 port.
 • 3 små röda paprikor 
 • 1 tomat 
 • 1 msk tomatpuré 
 • 2 dl kokade vita bönor 
 • färsk basilika 
 • 1 vitöksklyfta 
 • olivolja 
 • 1 skvätt vinäger 
 • 1 skvätt vatten 
 • 1 nypa socker 
 • 1 knivsudd sambal olek / piri piri-pasta 
 • salt & nymalen svartpeppar 
 • rostade mandlar 
 • färskost av getmjölk /buffelmozzarella 
Tärna parikorna och tomaten och hacka vitlöken. Hetta upp olivolja i en djup panna och stek hacket på medelvärme. När det fått lite färg slår du på vatten, tomatpuré, chili. Låt puttra en stund. I med bönorna och vinäger, socker, mer olivolja, salt och peppar. Låt puttra lite till. Rör ner en näve färsk basilika och smaka av. Behövs mer salt, sött, surt? Tillsätt det.
Smula över osten när du lagt upp det på tallrikar och strö över hackade mandlar.
Servera med bröd, salladsblad eller pasta om du så vill.

Receptmakare: Fru Palsternacka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar