11 oktober 2011

Couscous, rödbetor & avocado

Fredag kväll. Här skiljer de sig inte särskilt mycket från de övriga kvällarna. Datumen har jag för länge sedan glömt bort och jag försöker nog glömma bort veckodagarna också. Istället göra det som jag har lust med oavsett om det är en typisk tisdags eller söndagssyssla.
Men.
Alltid dessa Men.
Att ha sällskap till middagen en fredagkväll är ändå lite viktigare och mysigare än de andra vardagskvällarna, det är svårt att komma ifrån. Kanske kan det vara så att jag trots att jag försöker släppa den vanliga ordningen faktiskt vill hålla fast vid några rutiner. De som är de bästa.

Jag var förberedd på en ensamfredag den här gången. Och var glad över det. Jag hade en lös plan, att äta något snabbt hemma och sedan promenera bort till den lilla hamnen där det finns en bar som jag hört ska vara befolkad och rätt så livad på kvällarna. Jag såg mig själv sitta där med ett glas vin och lite kvällstobak försjunken i en bok i lampornas sken medan månen lös upp Atlanten och förvandlade den till flytande silver. En fin bild.
Faktum är att jag bara varit utanför min egendom endast en enda kväll sedan jag kom hit (förutom när jag varit i staden såklart). Jag har liksom inte haft lust eller tanke på att lämna det som finns här. Men den här dagen hade jag det. Jag tror det var för att jag kände mig som en turist, jag satt på min balkong efter superfin lavaklippshoppning och massa bad och drack en öl i solnedgången. Det kändes som om jag var på resa, på hotell, och om det är något jag gillar med resandet och nya platser så är det just de där ensamkvällarna med en bok och ett glas på någon bar.
Nåväl. 
 
Rui var plötsligt för trött för att jobba hela kvällen och natten instängd på ett kontor i staden så han pallrade sig ut hit. Och middag skulle jag ju ändå laga så jag blev bara glad över att få sällskap till maten. Det blev riktigt improviserat och tydligen så gott att denna Rui undslapp sig kommentaren att jag "could open a restaurant, a very special restaurant." Jag tyckte att det lät bra och vi bestämde att Restaurangen skulle heta A very special restaurant. Jag hör av mig om öppningsdatum, meny och läge.
Jag tvivlar på att just det vi åt denna kväll kommer finnas med på menyn men jag tänkte att jag delar med mig av receptet här. Det är typisk improviserad Palsternacks-mat. Ni vet hur den ser ut och smakar vid det här laget.


Utsikten från baren i hamnen en solig dag. 


För att råda bot på trötthet och äventyrslusta promenerade vi bort till hamnen efter middagen. Det tar ungefär 25 minuter. En fin tur. En ljummen bris, en måne som lös upp havet så som i min föreställning och en städad tillvaro på baren. Kaffe och choklad. Vi pratade om snö och Island och havet. Och jag fick förklarat varför just den här baren ger mig greklandsvibbar. Det är inte bara plastdraperiet i entrén, den vitputsade fasaden eller de gräsliga plaststolarna, det är också det faktum att den ligger så nära vattnet och det finns nästan inga barer eller restauranger som gör det här på ön. "This is not the Mediterranean sea, this is the Atlantic" som Rui förklarade det. Allt som ligger havsnära slukas förr eller senare av vågorna här ute. Men av någon anledning klarar sig den här baren. Ja, den såg likadan ut nu som innan stormen med de 14 meter höga vågorna. Hur det gått till har jag ingen aning om men jag vet att jag kommer bege mig dit fler kvällar den här hösten, med eller utan sällskap. Och att jag gillar tanken på att Atlanten förstör allt som kommer för nära. Det ger henne karaktär.
Atlanten / Medelhavet 5 - 0.


Den här salladen är bra för att den fungerar i stort sett året runt men har ändå en lite somrig känsla över sig. Sånt gillar jag. Jag struntar i måttangivelser för jag tycker att var och en ska känna sig fri att ha i precis så lite eller mycket av ingredienserna som den har lust till.

Couscous med rödbetsrött & avocadogrönt
 • couscous 
 • vatten 
 • gräslök el salladslök 
 • färsk mynta 
 • äpple, syrligt
 • russin el torkade aprikoser
 • rostade mandlar 
 • malen kanel 
 • gul lök 
 • rödbetor 
 • rödkål 
 • avocado 
 • piripiri 
 • citron el limesaft 
 • smör
 • olivolja
 • salt 
 • peppar 
Tillred couscousen enligt anvisningen på paketet (vatten+couscous+olivolja). Rör ordentligt i den med gaffel så den blir fluffig och fin (och lägg i en klick smör). Strimla gul eller röd lök och stek i smör med lite salt och lite socker. Hacka gräslök och mynta och tärna äpple och blanda med couscousen. Rör ned löken, mandlar, russin och en puff kanel. Smaka av med salt.
Skala och tärna rödbetorna och råstek dem på låg värme i olivolja. Tillsätt strimlad eller hackad rödkål mot slutet. Se till att de både ingredienserna behåller tuggmotstånd. Salt och peppra. Har du tid och lust kan du baka rödbetorna i ugnen istället elle koka dem hela men det är som sagt ett mer tidskrävande projekt.
Tärna avocado och blanda med olivolja, piripiri, salt, peppar och citronsaft.
Servera i skålar och bygg själv din rätt vid bordet.

Receptmakare: Fru Palsternacka


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar