27 oktober 2011

Rapport från te-fabriken

Den kinesiska tebusken Camellia Sinensis.


Sedan slutet av 1800-talet har man producerat te på ön Sao Miguel i ögruppen Azorerna. Under 1930-talet blomstrade produktionen och det fanns 14 företag här men nu återstår endast Gorreana och Porto Formosas fabriker. Gorreana är den äldsta och större av de två, grundad 1883, och den enda producenten av grönt te i Europa.

De båda fabrikerna, som mest liknar museum med de vackra urgamla maskinerna, ligger bara kilometrar ifrån varandra på den norra sidan av Sao Miguel. På bergssluttningarna ner mot havet breder de mörkt gröna plantagen ut sig och ser på håll ut som perfekt klippta rader av buxbomshäckar. Men vid en närmare titt på den kinesiska teplantan Camellia Sinensis så ser man små vita blommor med runda fina kronblad.

Porto Formosa och Gorreana är båda öppna för allmänheten och man kan själv gå runt i fabrikerna under produktionen av teet och titta eller få en snabb guidad tur. Det finns även möjlighet att dricka te och köpa med sig hem till bra priser i shopen. Jag och min mor besökte båda ställena och hade stor behållning av det. Porto Formosa hade vid vår visit avslutat sin produktion för säsongen så fabriken låg ekande tom och likaså terummet men vi fick en tur runt i byggnaden och kunde sedan själv traska ut på plantagen och titta efter at ha blivit bjudna på en kopp svart Broken leaf. Husen där är otroligt vackra med sin lite gråvita puts på fasaden och mörkt blåa målade fönsterluckor med sån där perfekt slitage av färgen. Väl inne på gården går man genom en välklippt platanallé mot den gamla fabriken och det lilla museet. Så länge vädret tillåter kan man sitta ute på en terass och avnjuta en kopp te och några små traditionella bolos samtidigt som man tittar ut över teodlingarna, klipporna och den föränderliga Atlanten och känner sig sådär lagom kolonial i sin stråhatt. Och skulle det vara storm eller vinter så kan man göra samma sak fast inomhus i deras Salon de Chá som inryms i fabriksbyggnaden.

Både på Gorreana och Porto Formosa använder man maskiner som ser smått antika ut. Somliga av dem har hundra år på nacken men går fortfarande precis som de ska. De är riktigt rejäla pjäser importerade från England och Indien och roliga att titta på även om de inte är i bruk. 
Vi hade tur när vi kom till Gorreanas fabrik för där var de i full färd att framställa grönt te. Maskinerna snurrade av sina drivremmar och det var ett antal människor i arbete. Väl där förstår man verkligen att det finns en stor poäng med att ha en fabrik öppen för allmänheten för hela stället liksom andas tradition och genuinitet. Snurret från maskinerna och doften av grönt te som påminner om hö är helt enkelt väldigt mysigt. 

Tebladen skördas under den torrare perioden på året mellan april och september och tas sedan in för sortering, oxidering eller jäsning (om det inte är grönt te vill säga), torkning och packning. Här produceras tre olika sorters te vid namn Orange Pekoe, Pekoe och Broken Leaf. Orange Pekoe tillverkas av det första (från toppen räknat) bladet och har en kraftigare, rikare smak än de andra. Det är det finaste teet och kostar lite mer än de övriga två. Av det andra bladet på plantan gör man Pekoe och av det tredje Broken Leaf. Broken leaf är ett milt och runt te i typisk frukost-stil. De här svarta teerna produceras helt ekologiskt. 

Produktionen på Sao Miguel är så pass liten att allt te säljs inom Portugals gränser men är man väldigt nyfiken men utan resplaner till detta sydvästra hörn av Europa kan man beställa te från deras webshop.


En te-katt ger ett slött men sött välkomnande utanför Porto Formosas tefabrik. 


Den här typen av tvättanrättning finns på många byggnader här på Sao Miguel. Denna dekorerad med kakel
föreställande den på ön mycket populära blomman hortensia. 


En enkel men mysig tesalong med butiksdel i Porto Formosa.


Det lilla provköket på Porto Formosas fabrik där kvalitetskontrollerna sker.


1883 öppnade Ermelinda Gago Da Camara och hennes son Jose-Honorato Gorreanas tefabrik. Den ägs och drivs
fortfarande av samma familj. 


Förr i tiden plockades tebladen av kvinnor för hand. Nu sker det med särskilda små maskiner.
Rensning sker fortfarande manuellt på Gorreanas fabrik.


Ett nytillskott i maskinparken på fabriken, en tepåsepackare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar