1 oktober 2011

Salladsceremoni

Sallad.
Sedan jag kom hit för snart en månad sedan har jag haft salladsfrossa. Nästan en om dagen. Improviserad av det som funnits i min kyl, i min fruktskål och i min trädgård. Vissa bättre och mer minnesvärda än andra. Såklart. Även när jag äter lunch ute så blir det ofta sallad här då andra vegetariska rätter sällan imponerar, om det ens finns några på menyn. Men salladerna brukar vara okej. Kanske inte de mest innovativa men i grunden är de bra för de byggs av goda, riktigt färska grönsaker som smakar så där som grönsaker ska göra.

Här är några exempel på de sallader jag knåpat ihop och satt i mig på sista tiden. Allt mycket, mycket enkelt och byggt av ganska få råvaror. Inga krusiduller. Bara skölja, skiva, hacka och servera. På sin höjd en marinering, stekning eller kokning för att förädla något.
Det här är min receptmall på en riktigt mättande sallad för en vegetarian:

  • någon sorts salladsblad eller kålsort
  • något proteinrikt som baljväxter, ost eller ägg
  • någon grönsak som vuxit under jord
  • några grönsaker som vuxit över jord
  • en frukt, torkad eller färsk
  • rostade fröer, kärnor eller nötter
  • något fluffigt och kolydratrikt som bröd, bulgur, couscous, pasta, quinoa
  • en vinägrett på någon olja, något syrligt, något sött och något salt





Med marinerade bönor & druvor

  • huvudsallad
  • paprika
  • gurka
  • morot
  • gröna oliver
  • vita bönor, kokta
  • blå vindruvor
  • basilika
  • olivolja
  • vinäger
  • honung
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Marinera de vita bönorna och druvorna i en vinägrett av olivolja, vinäger, salt, svartpeppar, färsk basilika och honung. Lägg salladen på ett fat, skiva morot, gurka och paprika. På med lite oliver. Och så bönorna. Och de obligatoriska fröna.




Med fikon, het paprika & bönröra


  • huvudsallad 
  • röd paprika
  • tomat 
  • gröna oliver 
  • vita bönor 
  • färska fikon 
  • vitlök
  • timjan
  • mynta
  • olivolja
  • piripiri
  • salt
  • svartpeppar
  • råsocker
  • balsamvinäger 
  • rostade pumpafrön

Stek tärnad paprika i olivolja och tillsätt en skvätt balsamvinäger, pyttelite piripiri, en nypa socker, salt och peppar. Lägg sallad på ett fat, klyfta fikonen, tomaterna och släng på lite oliver. Gör en bönröra genom att hetta upp olivolja i en panna, mosa ner vita bönor, en vitlöksklyfta och smaka av med timjan, salt och peppar. Den ska inte stekas till en kaka eller så utan bara mosas varm. Servera till salladen, på eller bredvid. 
Toppa kalaset med rostade frön och lite mynta. 




En färskost som den på bilden kostar ungefär 1 euro här och finns i några olika varianter gjord på ko eller getmjölk. Jag gillar den mer och mer och extra god blir den om man häller av spadet den ligger i, hackar lite örter och slår på en skvätt olivolja och låter den vara på ett fat i kylskåpet en eller ett par dagar. Då blir smaken mer koncentrerad och en aning syrlig.
Här en färskost gjord på getmjölk toppas med svartpeppar, olivolja och lite rosmarin. Och så några färska fikon till. Man kan äta den så här rakt av bara, som en förrätt med bröd eller ha vid sidan till en sallad. Eller att lägga på smörgåsen till frukost. Mycket mycket gott och beroendeframkallande.
Jag ska göra lite mer seriösa försök att marinera färskost och jag återkommer om det.




Med zucchini, kikärtor och färskost

  • huvudsallad
  • morot
  • zucchini
  • kikärtor
  • russin
  • persilja
  • vitlök
  • rostade mandlar
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • honung
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Marinera kikärtorna i en vinägrett av olivolja, balsamvinäger, honung, salt och peppar så länge som du har möjlighet. Gärna över natten.
Lägg sallad på ett fat, skiva morötter mycket tunt med osthyvel eller kniv. Skiva zucchinin i rundlar, hetta upp olivolja och stek dem på båda sidor. Tillsätt lite hackad vitlök mot slutet och salta och peppra. Lägg dem på salladen med kikärtorna. Släng på en näve rostade nötter, några sultanrussin och klippt persilja. Servera med färskost och bröd.

Receptmakare: Fru Palsternacka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar