20 december 2011

Middag värdig en advent

Att landa i Sverige i adventstider känns smått absurdt. Speciellt som jag i princip badade i Atlanten när det första ljuset brann. Men det är bara att ge sig hän och göra så gott  man kan. Omfamna vinterfrukter och svenska smaker. Se till det som är i säsong och göra någon slags motsvarighet till en söndagsstek.
Ugnsbakade rotfrukter med kummin från den fina affären Rötter i Malmö tillsammans med gräddkokt brysselkål smaksatt med senap och sen en hög proteiner i form av marinerade du puy linser. De senare tänker jag att man lätt och med gott resultat kan byta ut mot till exempel stekt portabellosvamp (centimetertjocka skivor steks ordentligt i smör. Salt och nymalen svartpeppar). Då blir det ännu mer söndagsstekskänsla.
Brysselkålen är en favorit från förra året. Ett recept jag hittat på nätet nånstans och sedan modulerat om en aning.


En komplett måltid så när som på dryck och så några gröna blad. Men man kan inte få allt. Alltid. 


Ugnsbakade rotfrukter
  • morot
  • palsternacka
  • rotselleri
  • potatis
  • gul lök
  • vitlök
  • rejält med hela kumminfrön
  • kallpresad raspolja
  • salt & nymalen svartpeppar
Värm ugnen till 250 grader.
Skala rotfrukterna och löken och skiva i stora klyftor. Krossa vitlöken grovt. Vänd runt alltihop i rapsolja, kumminfrö och salt på en brasspanna. Baka i ugnen tills allt är mjukt och har fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Brysselkål i senap & grädde
4 port.
  • 500 g brysselkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lök
  • 1/2 tsk honung
  • 1,5 tsk grov senap
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • salt & nymalen svartpeppar
  • smör
Putsa brysselkålen. Skala och strimla löken och stek den i smör i en kastrull. Häll i brysselkålen och slå på grädde, honung, salt och senap låt det puttra tills kålen är mjuk, det tar cirka 10 minuter. Eller så kan du koka brysselkålen i lättsaltat vatten medan du fräser på löken. Koka ihop såsen med löken och vända ner brysselkålen när den är klar.

Liten linssallad
  • du puy linser
  • äpple
  • walnötsolja
  • rödvinsvinäger
  • salt & nymalen svartpeppar
  • (färsk spenat)
Koka linserna och spola dem kalla. Hacka äpple. Vispa ihop en vinägrett av valnötsolja, rödvinsvinäger, salt och svartpeppar. Blanda alltihop. 
Har man färsk spenat till så blir det bara ännu bättre. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar