1 december 2011

Sopa do Dia till döddagar + Pumpasoppa

Om man vill visa sin uppskattning till kocken kan man göra en hjärtfigur av ris, inlagd paprika, fiskögon,
grön oliv, bröd-öron och fiskryggrad. 


En hyllning till den portugisiska enkla lunch eller förrättssoppa som jag nämnt flertalet gånger här och ätit ännu fler gånger under hösten. Jag har älskat konceptet, enkelheten, att soppan är nästan gratis och att den serveras i princip överallt. Jag har hatat (nej det har jag inte, verkligen inte, men det blir bättre flöde i texten om jag skriver hatat istället för tyckt mindre om) den för att den oftast är så mycket tråkigare än den skulle kunna vara och att de allra flesta ändå smakar likadanat (läs buljong, potatis, lök). Men visst har det glimmat till ibland, ungefär var femte sopa do dia har varit riktigt god. Och om vi gör en snabb kalkylering och gissar att jag ätit kanske 30 soppor så har i alla fall sex varit goda, en och annan till och med inspirerande.
Förtjänar då dessa soppor mer uppmärksamhet här än jag redan gett dem när de ändå inte är så mycket att hurra för?
Ja det gör dem. För att de har varit ett tydligt inslag i min vardag och jag har vant mig vid dem och liksom tagit dem till mig. De har gjort mig ödmjuk på något sätt. Det är lite jantelagen över de här sopporna, de är liksom sådär jantelags-grå, de sticker inte ut, skryter inte med något fräckt namn eller gör anspråk på att vara något speciellt. De är vad de är och inte mer än så. De är mat som mättar en mage och värmer en aning.

Det finns en liten samlare i mig och under de här tre månaderna på azorerna har jag samlat ihop några soppor som jag nu bjuder på. Soppminnen och kanske en liten skvätt inspiration. Och så i slutet så bjuder R på en väldigt fin Pumpasoppa. En Sopa do Dia utöver det vanliga. En soppa som jag fick serverad när jag blev plötsligt sjuk och låg nedkrupen under två filtar och pep. Den var perfekt slät som de brukar vara men han hade gjort så som hans mor brukade göra och sparat ett par stora bitar av pumpa som fick torna upp som ett orange berg på tallriken.


Sopa de Ervilhas. Grön ärtsoppa i kopp på restaurangen Tres Bicas i Furnas. 


Creme de Cenoura e amêndoa och Creme de tomate. Morotssoppa med mandel och tomatsoppa.
De godaste sopporna jag ätit på Azorerna var här på Restaurangen på Spaet i Ferraria. 


Sopa de Brócolos. Broccolisoppa. Den var för tunn och smaklös men kompenserades av att utsikten från
restaurangen Club Naval i Horta på Faial var så storslagen. Jag såg hamnen och på andra sidan vattnet
den 2000 meter höga toppen Pico. 


Sopa de Cenoura. Morotssoppa med blandade grönsaker som lök och bitar av potatis samt små pastastjärnor.
En förrätt på en restaurang i Povoacao. 


Sopa de fejão e espinafre. En riktig bondsoppa med potatis, bönor och spenat. God och rejäl. Lunchsoppa
på en restaurang i Horta på Faial. 


Sopa de Cenoura. Morotssoppa i den bättre klassen åt jag på restaurangen Peters Bar i Horta på Faial. En krämig
och fin soppa med ovanligt mycket smak av just morot. Peters Bar är för övrigt en av de bättre restaurangerna
jag åt på i Azorerna. 


Sopa de Aborbora. Pumpasoppa med smak av ingefära toppad med rostade pumpafrön, hackad gräslök
och en fänkålsvippa. Tillagad av R och serverad i mitt hus i Caloura. Se recept nedan. 


Då R lagade den här pumpasoppan medan jag låg och pep i sängen så har jag svårigheter att redogöra precis för hur han gick tillväga, men jag ska göra mitt bästa för att återge de instruktioner han gav mig medan vi åt. Det här är en soppa som hans mor brukade göra, men med vissa förändringar, och det finns inget recept. Men det ska inte behöva stoppa dig för att ge den en chans. En hjälp på vägen för att likna den soppa som R gjorde är att mixa den riktigt slät och att ge den en tydlig smak av ingefära. Så länge som man smakar av den och inte mixar den med för mycket vatten så kan inget otäckt hända. Jo, förresten, trådig pumpa, försök undvika det!

Sopa de Aborbora à la R

 • 3 delar pumpa
 • 1 del morot 
 • 1 del potatis
 • 1 del lök
 • vitlök
 • chilifrukt
 • färsk ingefära
 • olivolja
 • vatten
 • salt
 • gräslök
 • fänkålsvippor
 • rostade pumpafrön

Skala den mesta delen av pumpan och skär i stora bitar men spara gärna några stora bitar med skal på om du vill servera dem som ett gott pumpaberg på bilden. Skala potatis och morot och dela dem grovt. Hacka lök och vitlök och fräs det i en rejäl skvätt olivolja tillsammans med hackad chili tills det blivit mjukt och glansigt. Tillsätt grönsakerna och fräs runt en stund. Slå på vatten och låt allt koka mjukt under lock. Tillsätt finhackad ingefära några minuter innan du mixar soppa. Ta upp de stora pumpabitarna med skal och några potatis bitar med en hålslev och lägg åt sidan medan du mixar soppan det slätaste du kan. Smaka av med ordentligt med salt, speciellt om du inte använder buljong, och lägg tillbaka de hela bitarna. Koka upp och servera med finhacka gräslök, fänkålsvippor och rostade pumpafrön.
Bröd till är så gott som självklart. Mjukt nybakat eller knäckebröd med lagrad ost och skivor av Ingrid Marie äpple.

Smaklig spis!

PS. R tycker att man ska servera soppan i grunda tallrikar så att pumpaberget verkligen sticker upp, men är man sängliggande och slö så kan en djup tallrik passa bättre. DS


Ett överblivet hjärta av Flan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar