4 mars 2011

Röd och mättande vintersallad

Den här veckan har det bloggats lite dåligt, det kan jag erkänna. Men jag har flyttat. Förvisso tillfälligt, men ändå. Mina matlagningsrutiner har rubbats lite och jag har inte haft något spektakulärt att rapportera.
Jag bor numera i ett biblioteksrum på Jörgen Ankersgatan hemma hos Anna och Ola. Det är mysigt och så stort att man måste planera sina promenader genom lägenheten så man inte finner sig i köket efter att ha gått  de hundra metrarna från biblioteket och glömt det man skulle ta med sig. Då får man vända tillbaka och kanske ta med sig ett snacks utifall man blir hungrig på vägen.

Igår kväll gjorde vi en matig och god sallad. Vacker att titta på och med råvaror som är i gott skick så här års. Det är en fin vardagsrätt eller något att ställa på ett så kallat buffébord.

Sallad på betor, fänkål, granatäpple & fetaost
6 port.
  • 2 fänkålsstånd
  • 1 kg blandade betor, gula, röda och polka
  • 1 rödlök
  • 3 dl bulgur, okokt
  • 400 g fetaost
  • 1 stort granatäpple
  • 1 knippe bladpersilja
  • 100 - 150 g mandel el valnötter
  • 1 citron
  • honung
  • olivolja
  • salt
Koka betorna med skalen på i saltat vatten tills de är mjuka. Spola dem med kallt vatten, gnid av skalen och dela dem i klyftor.  Putsa fänkålen och skivan den mycket tunt på längden. Vispa ihop en dressing i en stor skål av olivolja, honung, saft av citron, salt och lite nymalen peppar. Krama in dressingen i fänkålen och låt stå tills det är dags att servera. Rosta nötterna i 200 grader i ca 10 min.
Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen. Dela granatäpplet och pilla loss alla kärnorna.
Hacka persiljan grovt. Skiva löken det tunnaste du kan. 

Ta fram ett stort fat och grunda med bulguren, på med rödbetor, fänkål, lök och persilja. Smula över fetaosten, nötterna och strössla över rubinerna. Toppa allt med finrivet citronskal och flingsalt.
Servera med vin (pinot noir är gott till rödbetor hälsar systembolaget) och en bit bröd.
Smaklig spis!


Receptmakare: Maja Atterstig

2 mars 2011

Apelsin & granatäppelsallad

Istället för att kämpa emot vintern som håller sitt fasta grepp om tillvaron så kan man ta vara på det årstiden bjuder och göra en god fruktsallad i röda toner. Passa på medan apelsinerna ännu är goda och granatäpplena lyser upp den i övrigt gråtrista torghandeln.
Den här slänger man ihop på nolltid så länge man är smart nog att använda förkläde när man förgriper sig på granatäpplet, annars finns det risk för att man får spendera kvällen med röja spåren efter blodbadet på kläderna.

Efterrätt hos Anna W i sjuttitalsfärger.


Apelsin & Granatäppelsallad med kanderade valnötter
  • apelsiner, gärna både blodiga och blonda
  • granatäpple
  • kanel
  • valnötter
  • torkade fikon
  • strösocker
  • pyttelite salt
Rosta valnötterna i ugnen cirka 10 minuter på 200 grader. Smält socker i en stekpanna och vänd runt nötterna i det. Lägg dem på ett bakplåtspapper och skilj dem åt med två gafflar det snabbaste du kan. Strö över lite lite salt.
Skala apelsinerna med kniv så du får bort allt det vita och skiva dem. Rulla granatäpplet under trycket från din hand så lossnar kärnorna lättare. Skär det itu och pilla lossa kärnorna. Hacka några torkade fikon och varva all frukt på ett tjusigt fat. Pudra över kanel och toppa med de kanderade valnötterna.
Servera.

Receptmakare: Maja Atterstig


28 februari 2011

Italiensk mat till nödställda

Cannelloni och sallad, söndagslunch på mattor.

I helgen låste Jens och Gaby från bandet Gaby and the guns och Olof in sig på Olofs rum för att spela in en video till låten Rosen i parken som finns med på deras nya album. Jag blev tillfrågad om inte jag ville komma med lite mat till dessa nödställda kreatörer en dag och genom det också bli en del av deras video. Såklart ville jag det. Så nu kommer min mat bli kändis!
Det var lite syre på Olofs rum och deras blickar var uppspelta och trötta på samma gång. De behövde alltså mat. Massa mat. Och det fick de.

Ungefär en vecka i förväg hade jag bestämt mig för att göra en tårta på mandel och choklad. En sån tårta som enligt receptet görs och äts på Capri och är den godaste italienska tårtan. Ja, det är mer regel än undantag att ta i så man spricker när man skriver kokböcker. Jag är lättköpt och tackar inte nej till att smaka på italiens godaste bakverk. Nej då. Så den gjorde jag, precis som rekommenderat, dagen innan. Men sedan tog det stopp. Helt stopp. Jag hade ingen jävla aning vad jag skulle laga. Och det på grund av någon sorts stress. Jag tar sånt här med mat till nödställda kreatörer på alldeles för stort allvar nämligen.
I sista sekund kom jag, efter att ha bläddrat igenom diverse kokböcker, på att jag skulle göra cannelloni. Dels så följde det mitt italienska tema och dels såg jag min chans att ta vara på de goda resterna av ragun som jag lagade tidigare i veckan. Och så skulle jag få göra repris på de goda rostade oliverna.

Jag tänker inte hävda att det är enkelt att göra cannelloni. Nej, men det är värt besväret. I alla fall om man har ragun klar sedan tidigare. Gott blir det. Och så känns det rejält, äkta, som en riktig maträtt. Inget sallads-hitte-på.

Alla blev mätta och glada och de fick energi att fortsätta jobba till sena kvällen.


De svultna kreatörerna hugger in. 


Cannelloni med ragu, spenat & ricotta
5 port.

Fyllning
  • 250 g fryst fin bladspenat
  • 350 g ricotta
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • muskotnöt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 50 g parmesanost
Bechamelsås
  • 4 msk mjöl (gärna idealmjöl)
  • 3 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • salt
  • muskotnöt

  • 10-12 lasagneplattor ca 12 x 12 cm
  • ragu
  • 50 g parmesanost
Tina spenaten, finhacka den och krama ur en del vätska. Smält smör i en kastrull och fräs spenaten och vitlöksklyftan hastigt. Blanda ner spenaten i en skål med ricotta och ägg och smaka av med salt och nyriven muskot.
Om du använder färska lasagne plattor behöver du inte förkoka dem men om du använder torra är det hög tid för det nu, förkokning alltså.
Klicka ut en dryg matsked ragu på lasagneplattan och fyll på med spenatblandningen. Rulla ihop till en rulle och lägg den med skarven nedåt i en smord ugnsfast form. Upprepa tills fyllningen är slut.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa ut den ordentligt. Koka upp och smaka av med salt och muskot.
Häll ett tunt lager bechamelsås ovanpå rullarna och toppa med lite ragu, riven parmesan och svartpeppar. Grädda i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg och pastan är mjuk. Det tar mellan 15-25 minuter.


Peppad. Tror jag. 


Festlig sallad
4 port.
  • 150 g ruccola
  • 1 zucchini
  • 20 körbärstomater
  • valnötter
  • rostade svarta oliver
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1, 5 msk honung
  • chiliflingor
Skiva zucchinin i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Smörj in skivorna med lite olivolja och salta dem. Skölj tomaterna, smörj med olivolja och salt och lägg dem bredvid zucchinisarna. Baka i ugnen på 150 grader tills de smakar gott. Passa på att slänga in en form med valnötter samtidigt och rosta dem ca 10 min.
Blanda honung, balsamvinäger och chili i en kastrull och låt koka medan du vispar tills det reucerats och blivit med som sirap i konsistensen.
Lägg upp ruccolan på ett stort fat, på med det ugnsbakade, valnötterna och ringla på balsamicosirapen.
Svarta rostade oliver är gott till.


Tårtan som smälter i munnen. 


Choklad & mandeltårta från Capri
10 bitar
  • 200 g mörk god choklad
  • 250 g skållad och mald mandel
  • 25 g hackade valnötter
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk potatismjöl
  • 5 ägg
  • 200 g smör
Smält chokladen i ett vattenbad. Rör under tiden smör och socker poröst. Skilj äggulorna från vitorna. 
Blanda i en separat skål mandel och valnötter med vaniljsocker, bakpulver och potatismjöl. 
Tillsätt äggulorna till chokladen och rör kontinuerligt. Låt svalna något och blanda chokladsmeten med det rörda smöret. Tillsätt mandeln och de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. 
Häll smeten i en smord och mjölad form (1 1/2 - 2 l) helst med löstagbar botten. Grädda tårtan i ugnen med 200 grader i ca 45 minuter. Testa med en provsticka så att den är klar. 
Om man man vill ha en fluffig kaka låter man den svalna i sin form men vill man ha en plattare kaka vänder man den på ett smörpapper, låter den svalna och vänder den en gång till. 
Sikta florsocker över kakan innan servering. 
Låt tårtan smälta i din mun tillsammans med vispad grädde och kanske några bär. 
Jag hade björnbär kvar från i höstas som jag och Olof plockat i Dalby och det smakade mer än fint ihop med chokladtårtan.