16 mars 2011

Dagens 16 mars

Idag inleder jag en ny typ av inlägg som kommer gå under rubriken Dagens. Det är helt kort och gott en rapportering av vilka mina Dagens rätter varit. "Jaha, och varför då?" tänker du nu.
Jo, dels så är det ofta som jag lagar mat och äter något gott men inte tycker att det riktigt uppfyller alla kraven för att få ett eget blogginlägg. Eller så kanske jag inte hinner skriva det sådär som jag vill. Eller så kanske jag inte haft möjlighet att fotografera maten. Men så känner jag ändå för att dela med mig av det.
Och dels så tycker jag själv att vardagsmaten är den allra svåraste att variera och hitta inspiration till och då drar jag slutsatsen att det är så för många andra människor också. Vi är ju liksom ganska lika vare sig vi vill det eller ej.
Så den här rapporteringen är alltså till för att i bästa fall hjälpa en och annan på traven med någon idé, smakkombination eller återupplivande av gamalt minne.
"Ja, just det, det skulle man ju kunna käka till lunch, det var ju länge sen. " Det är så jag vill att ni ska tänka när ni läser Dagens.
Och jag uppmanar er att höra av er om det är något jag skriver om som låter extra intressant och som ni skulle vilja ha receptet på. Jag står mer än gärna till tjänst.


Frukost 
Hemmalagad bovetecrunch med fikon och så havremjölk och mango.
Knäckebröd med mandelsmör, keso, färsk timjan och skivat äpple.


Lunch
Sallad på bulgur, rå morot, äpple, kronärtskocksröra, avocado, rostade solroskärnor och färsk timjan. 

Middag
Wok av morot, zucchini, lök och rökmarinerad tofu och råris därtill. 



Grönsaksgryta med indiska kryddor

På begäran från min kära vän Frida kommer här ett recept på en improviserad indisk gryta som jag och Kerstin lagade till oss tre häromdagen. Jag och Kerstin gav oss själva utmaningen att till så stor del som möjligt laga mat på det som redan fanns hemma i hennes gömmor. En bra idé när kassan är skral och det finns risk för att man ändå slänger råvaror för att de blivit liggande i kylen för länge.
Det enda vi inhandlade var ett styck limefrukt, en liten bunt persilja, en mango samt en burk tomater. Helt okej med tanke på att det var väldigt många ingredienser i grytan.
Frida, som var vår gäst, var mycket förtjust i maten så det är med glädje jag skriver den här skissen (ja jag slängde ju i det mesta jag hittade) så hon, och kanske även du, kan laga den här rätten, eller något liknande, hemma.


Frida och grytan hemma hos Kerstin. 


Grönsaksgryta med indiska kryddor
6 port.
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 burk tomater, hela
  • 1, 5 gul lök
  • 1 broccolistånd (250 g)
  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 1 mango
  • 1 lime
  • 1 - 2 dl röda linser
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 pkt saffran (för att det fanns hemma o var på väg ut)
  • 1 - 2 kanelstänger
  • 1 msk  bruna senapsfrön
  • 1 tsk korianderfrön, hela
  • 1 tsk spiskumminfrön, hela
  • 0,5 dl finhackad färsk ingefära
  • 1 röd spansk peppar
  • 1-2 tsk sambal olek, beroende på hur starkt man gillar
  • solrosolja, eller annan utan kraftig smak
  • utspädd grönsaksbuljong
  • ev. en stor klick turkisk yoghurt
  • salt
Förbered grönsakerna: Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötter och slanta dem. Skölj broccolin och dela i buketter. Skölj zucchinin och skär i halvmånar. Skala mangon och tärna den. Riv skalet av limen och pressa ur saften.
Rosta senapsfrön, koriander, spiskummin i en torr panna. Slå en skvätt olja i en stor och tjockbottnad gryta och släng i de rostade kryddorna och den hackade löken. Låt det fräsa några minuter på medelvärme. I med chilifrukt, ingefära, kanelstång och vitlök och fräs lite till.
Lägg i morötter, linser, saffran, kokosmjölk, tomater och låt puttra på låg värme. Rör om då och då så linserna inte fastnar i botten. Späd med buljong om det behövs. Släng i broccolin och fortsätt puttra kanske tio minuter. Fräs zucchinin i olja och salt i en stekpanna och släng ner den i grytan med mango, lime och turkisk yoghurt. Smaka av med salt och sambal olek. Låt grytan stå och puttra tills allt är lagom mjukt och du är så hungrig att du inte kan stå på benen. Jag tror att den puttrade sammanlagt en timme när jag och Kerstin lagade den.
Servera grytan med råris eller basmati och rostade cashewnötter.

Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig

15 mars 2011

Kronärtskocksröra och en potatiskaka

En röra som tar 3 minuter att veva ihop och som är god att bre på utflyktsmackor, kex eller annat knaper. Eller så kan man ha den till grönsaksstavar eller kanske en pasta med lite ruccola, goda tomater, nötter och extra parmesan. Jag gjorde en potatiskaka av Eloge, en gul lök och en bit rotselleri till lunch och åt den med en klick kronärtskocksröra och lite keso. Det funkade alldeles utmärkt.


Kronärtskocksröra med bönor & parmesan
1 stor sats
  • 300 g avrunna stora vita bönor
  • 4 kronärtskocksbottnar (från burk)
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 liten hackad vitlöksklyfta
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • salt & nymalen svartpeppar
  • ev. lite rivet citronskal
Skölj bönorna mycket noggrannt om de kommer från konservburk. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa ihop till en röra. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron.
Klart!


Potatiskaka
2-3 port. beroende på tillbehör
  • 6 medelstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 lite bit rotselleri
  • smör
  • örtsalt & nymalen svartpeppar
Jag tycker att det blir godast med en potatissort som inte är för mjölig. Eloge sålde de på Rötter häromdagen och den gjorde sig bra i en kaka. Skala och strimla löken och stek den på låg värme i en klick smör. Skala och riv rotfrukterna på den grova sidan. Blanda runt rotfrukterna och löken i en skål, salta och tryck ut alltihop i  en stekpanna med smält smör. Stek på medelvärme så den får lite färg sedan kan du lägga på ett lock annars finns risk att den blir bränd, dessutom blir den snabbare genommjuk då. Vänd hela kakan med hjälp av locket eller en stor tallrik och stek på andra sidan tills den smakar gott.
En perfekt lunchrätt eller som middag när inspirationen tryter.
Ät den med keso, sallad, tångkaviar, kronärtskocksröra, grönsaker, ja lite vad som helst. Eller så river du bara en god ost  över potatiskakan på slutet av stektiden och låter den smälta som ett täcke. Men lite färska örter är ju aldirg fel i och för sig.

Receptmakare: Maja Atterstig

14 mars 2011

Stockholmstips

Efter en lågnhelg i huvudstaden är jag nu tillbaka i Malmö. Förra veckan var en dålig bloggvecka men den här lär bli bättre. Ni får ha överseende med vissa glapp i uppdateringarna här samt att det blivit en hel del mobilkamerabilder på sista tiden. Nästa helg ska jag till Göteborg och strax efter det Lissabon följt av Azorerna så det lär bli fler tips-inlägg den närmaste tiden. Men nu är nu och medan Stockholm är färskt i minnet följer här en rapport i form av tips och minirecensioner från några av de caféer jag besökte.

Somliga nyheter om Stockholms äta-ute-värld når ändå hit till Skåne. Petite France på Kungsholmen är ett sånt ställe som jag hört viskats och skrikits om från flera håll. Det är ett - som namnet antyder - litet franskt bageri. Sedan en tid har de även utökat och börjat servera (enligt uppgift och recensioner jag läst) vällagad och mycket god mat. De har rättigheter så man kan få sig ett glas till lunchen eller om man hugger en tallrik med ostar och annat gott på eftermiddagen. Vid sidan av den gedigna bröd och bakverksdisken finns där ett skåp fullt av ostar och några hyllor med marmelader, inläggningar och annat smått och gott. Det är en mysig butiksavdelning och en väldigt (av taklampor) ljus serveringsdel inrymd i en något märklig lokal på bottenvåningen och vägg i vägg med ett dagis. Petite France har blivit mycket populärt och det var fullt av folk när jag, Kerstin och John var där en sketen torsdaglunch. Publiken är väl blandad i ålder och stämningen var god.

Tartlett och Pain aux raisin på Petite France.

Men nu till det viktiga. Vill man fika har man kommit rätt, vill man äta en smörgås har man kommit rätt. Och blir man helt lycklig av franska små tartletter, smördegsbakverk och macarons har man också kommit rätt. Eftersom jag lider av konstant svår beslutsångest föll jag för en tartlett med en macaron på toppen (39 kr). Det var en choklad-, hallon- och maränghistoia som var så söt både till utseende och smak att jag smälte. Och visst var den god, självklart, men jag har ändå några invändningar. Hallonkrämen som var rejält tilltagen smakade lite för artificiellt för att jag ska ge den högsta betyg och det gjorde hallon-macaronen också. Chokladkärmen, pajskalet samt marängen var fina.
Kerstin tog en Pain aux raisin (19 kr) och blev besviken för att det var russin och inte choklad i. Men det kan man ju inte skylla bagaren för. Jag tyckte att den var perfekt, mjuk, saftig och välsmakande. Och John åt en smörgås med salami och grönsaker för 25 kr. Den såg ut  att vara ett fynd. Vi smakade även på de små nästan ihåliga kakorna för 3 kr stycket som jag glömt namnet på. Men svåra minnen av äggtoddyfrossa (utan sprit) på mellanstadiet väcktes så de impade inte särskilt på mig.
Nästa gång jag går dit ska jag satsa på frukosterbjudandet för 90 kr. Då får man kaffe, färskpressad apelsinjuice, ett glas med yoghurt och någon typ av bärkompott toppat med hemlagad müsli, en lagom stor smörgås fylld av smarrigt pålägg samt en 3-kornors-kaka.

Lördag på Kaffebar på Sankt Paulsgatan.


Befinner man sig på Söder, mellan Slussen och Mariatorget, och är sugen på en kopp ska man helt klart bege sig till Kaffebar på Sankt Paulsgatan. En kaffebar och inget annat inrymd i en stor och ljus hörnlokal med inte alltför många sittplatser. Den känns som kaffebaren på Möllan i Malmö i stilen men är betydligt större och något billigare. Och så har den en mer homogen publik bestående av mestadels snygga typer i 20 - 45-årsåldern Jag blev förälskad i det här stället och jag kommer besöka det igen och igen. Varför?
1. Kaffet. Supergott kaffe från Monteriva som har den där goda smaken av utomlands som jag inte kan definiera. Jag drack en americano gjord på dubbel espresso för 15 kr! Femton kronor! Här jobbar folk som vet att det lönar sig att inte ta i så man spricker i prissättningen.
2. Tillbehören. Klassiska småkakor för 5 kr styck, jag åt en kokosdröm. Helt perfekt. Det säljs även tjusiga chokladmuffins och en och annan kanelbulle. Och så toast, en helt vanlig toast utan en massa konstigheter. 20 eller 30 kr kostar en toast beroende på fyllning. Den med kantarellstuvning rekommenderas varmt.
3. Personalen och stämningen. Enkel, omkomplicerad, snabb service. Shysst helt enkelt.
4. Lokalen. Ljus, rymlig och med bra atmosfär.

Dubbel espresso och kokosdröm för 20 pix på Kaffebar.


På andra sidan Slussen ligger Fotografiska. En konsthall som visar fotobaserad konst i olika genrer. Inrymt i ett gammalt tullhus alldeles intill kajen och riktigt fint renoverat har det blivit ett riktigt populärt ställe. Jag var där med Göran och Maggi en halvdag och tog mig en ordentlig titt på utställningarna men det blir inget snack om det här. Men de har liksom varenda konsthall värd ett besök ett fik.

Fiket på Fotografiska.

Högst upp i huset och med magnifik utsikt in över staden kan man sitta bra och länge och mumsa godsaker. Men jag känner mig splittrad. Å ena sidan är det en jättefin lokal med bra känsla och snygga möbler. Fikat är riktigt gott och lyxigt men å andra sidan är det så jäkla dyrt att den där goda smaken inte riktigt kommer fram för man tänker mest på priset plus att jag kände mig mycket besviken på deras vegetariska urval. Än så länge är det ett kafé med kalla smörgåsar och sallader samt bakverk men de har planer på att förvandla det till en bistro med varm mat och rättigheter att servera alkohol.
Läget, i en konsthall en bit bort från civilisationen, gör att man helt enkelt måste fika där om man är hungrig och det gör att de kan ta ut vilka priser som helst. Folk kommer ändå handla där.

Utsikten från Fotografiska är väl värd en slant. 


Men visst, jag fick i mig en ordentlig skiva ljust surdegsbröd med färskost smaksatt med färsk timjan, salladsblad, några bleka tomatskivor samt ordenligt med grovt skivad västerbottenost. Den smakade bara bra. Men det var också det enda vegetariska smörgåsalternativet och det gör mig upprörd med tanke på att det fanns säkert sju andra riktigt lyxiga och mättande mackor med roliga och varierade pålägg. Och i skuggan av dem förvandlades mitt val till en sketen ostmacka för 65 kr!
Bryggkaffet är zoegas och kostar 25 kr, då ingår påtår.
Men ett plus ska de ändå ha för den trivsamma inredningen vid serveringsdisken. Väl ombonat och snyggt med en rustik känsla. Och så ett plus för den varma chokladen som man gör själv av chokladpluttar, marchmallows och nån sorts sirap. Lika bra ordnat är det för de som vill ha te. Det finns gott om tesorter och tillbehör.
Kort och gott: Fiket på fotografiska är dyrt men håller en hög kvalitet och mest valuta får man för pengarna om man är köttätare samt har ro och tid att sitta länge vid ett fönsterbord. Punkt slut.

Uppskattad "te-bar" på Fotografiska.


Men efter regn kommer sol säger mitt käcka jag och jag kan med glädje berätta att min stockholmshelg slutade på topp när det kommer till mat. En frukost/lunchträff med två nära och fina vänner som jag träffar allt för sällan på ett ställe som passade oss och sammanhanget helt perfekt.
Morsan är ytterligare ett ställe som jag hört talas om trots att jag bor 60 mil därifrån. Sociala medier tror jag är svaret. Hos Morsan är ett relativt nyöppnat café vid Hornstull. Vid sidan av caféverksamheten finns även försäljning av second hand kläder och kontorsplatsuthyrning. Det ligger i en liten och till känslan något trång lokal men avdelningen med väggar av stora glaspartier skapar också rum för mer privata samtal och lugn och ro.

Emelie med en superfin helgfrukost hos Morsan.


På Morsan fikar man eller äter lunch. Varje dag har de tre alternativ varav det ena alltid verkar vara vegetariskt. Lunchen kostar 85 kronor och för den summan blir man både mätt, glad och nöjd och lägger man till en tia får man kaffe på maten. Jag åt en sallad på syrlig vitkål (kramad med vinäger, citron och salt), färsk spenat, spänstig broccoli och sparris samt ordentligt med parmesanost i sjok. Och i en skål vid sidan av fick jag ugnsrostade mandlar och ger man mig rostade mandlar, en klapp på axeln och en vänlig blick då är jag helt såld.
Innan maten klämde jag i mig en stor chokladboll som var smaksatt med lite tahini och rullad i nöthack. Jättegod även den, med kraftig chokladsmak.

Rejäl och god sallad med premiärsparris.


Emelie och Jennifer valde att se det som frukost och beställde helgfrukost-paketet bestående av turkisk yoghurt med bär och hemmagjord granola, brödkorg och två valfria röror, färskpressad juice av morot, apelsin och ingefära samt kaffe. Jag kan inte annat än höja det här stället till skyarna. Allt var riktigt gott och somligt påhittigt och nytänkande. Allt var hemmalagat och inget var för dyrt. Servicen perfekt och avslappnad.
Så nu känner jag mig smått avundsjuk på att mina vänner kan bli stammisar där medan det dröjer säkert tre månader innan jag får smaka deras goda grejer igen.