24 mars 2011

Snyggsallad

Tallriken heter Taverna.  Ägaren till foten heter Palsternackan.


En avocado, en citron och ett ägg. Vad kan man göra av det?
En sallad som är snygg. De ovan uppräknade råvarorna hör till de jag tycker är finast att se på. Jag gillar den ovala formen generellt och äggen är så stiligt minimalistiska.
Och så hade jag dagen till ära på mig ett par riktigt tjusiga gulgröna strumpbyxor så jag inspirerades av de tre råvarorna, mina strumpbyxor och en snygg gammal tallrik vid namn Taverna som jag aldrig annars använder och byggde en ganska fet men mycket smaskig sallad.
Jag tror den hade hamnat under kategorin GI om jag hade haft någon sådan, men jag är inte så påläst så glöm det. I kategorin snygg snabbmat hamnar den definitivt i alla fall.


En bra middag om man inte är vrålhungrig. 


Snyggsallad
1 tallrik
  • zucchini
  • tomat
  • salladsblad
  • rostade hasselnötter
  • fejkon
  • kokt ägg
  • avocado
  • turkisk yoghurt
  • citronsaft
  • majonäs
  • färsk timjan
  • svarta sesamfrön
  • salt & nymalen svartpeppar
Rosta nötterna. Mixa ihop avocado, citron, majonäs och yoghurt. Smaka av med salt. Stek fejkon och zucchini. Lägg allt på en tallrik det finste du kan. Njut ett ögonblick och hugg sedan in.


Receptmakare: Maja Atterstig

23 mars 2011

Dagens 23 mars

Frukost
Havrekrossgröt med hallon, rostade solroskärnor & kardemummasocker. Havremjölk.
Hembakat bröd med ost, tomat, oregano.

Lunch
Rödbetor, småpotatis, palsternacka och du puy linser. Allt tillagat med rikliga och allt för stora mängder smör. Och så nån typ av inlagda tunt skivade morötter och fänkål. Bjudlunch på jobbet från Atmosfär

Middag
Snyggmat i form av tallrik med avocadoröra, ägg, sallad, bacon, hasselnötter med mera. Recept och bilder kommer imorgon. 

Grön vårsoppa

Klockan 19.00 klev jag in i köket på Ronnebygatan 1 c. Jag hade klätt mig i helsvart begravningsklänning. Det var dax att ta ett värdigt farväl av vintern och samtidigt skåla in den något ljusare, gladare och lättare våren. Anders stod vid pannorna och la sista handen vid en vackert grön soppa. Det doftade basilika och citron. Som sig bör vid högtidliga tillfällen så korkade vi upp en flaska mousserande vin och skålade, för livet, för maten, för oss. 
Soppan Anders kokat ihop var vegansk, supergod och känns helt rätt i tiden. Den var lätt men ändå skönt mättande. Frisk och fräsch. Till soppan serverades ett saftigt bröd från Vendels stenugnsbageri med grahamsmjöl, surdeg och fänkål. 

Anders hittade ett recept på Helgrön basilikasoppa här och gjorde sedan en egen remix som såg ut ungefär så som följer nedan. Vi kallar den Grön vårsoppa. 


Vi begraver vintern och skålar in den återupplivade våren med en grön soppa. 


Grön vårsoppa
3 port.
  • 150 g squash
  • 250 g broccoli
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 mogen avokado
  • 2 msk olivolja
  • ca 0,5 citron, pressad
  • en halv kruka färsk basilika
  • svartpeppar
  • naturella cashewnötter
Finhacka löken och fräs den mjuk i en matsked olivolja i botten på en kastrull stor nog att rymma soppan. Späd med buljongen och låt koka upp. Tillsätt broccolin i små buketter och låt koka i cirka fem minuter. Vill man ha en krämigare soppa kan man låta en näve naturella cashewnötter koka med någon minut på slutet innan man mixar soppan. Annars är de goda att torrosta och toppa soppan med vid servering.
Tärna squashen och fräs den i en matsked olivolja i en panna eller sautös, låt den få färg och ställ sedan åt sidan.
När broccolin mjuknat, ta av från värmen. Lägg i de rensade vitlöksklyftorna, basilikan och avocadon. Mixa sedan soppan slät, med mixer eller stavmixer.
Blanda ner squashen. Smaka av soppan med citronsaft och svartpeppar. Varmhåll soppan utan att den kokar.

Servera med gott bröd, rostade cashewnötter och ännu mer avocado. Soppan är även god ljummen och passar därför bra vid en buffé serverad i mindre skålar eller glas. 


Receptmakare: Magnus Carlstedt & Anders Ljungmark

22 mars 2011

Rotselleribiffar & äppelraita

Jag är mig själv tacksam för att jag gillar att laga mat. Igår såg jag verkligen framemot att få ställa mig bakom pannorna (jag har varit i Göteborg flera dagar och inte lagat annat än kaffe) och riva till biffar till ett helt kompani (det vill säga mig, Anna W och så ett gäng matlådor).
Den uppmärksamme och trogna läsaren känner nog igen de här biffarna. Kombinationen rotselleri och kanel har jag skrivit om tidigare, men det var i november och jag vill tro att de flesta har förträngt hela november månad och alltså inte har något minne av vare sig biffar, mörker och småspik i luften. Här är i alla fall den gamla versionen och kombinationen som jag lagade hemma hos Louise på landet. 
Igår skulle jag bjuda Anna W på middag innan vi gick på bio och såg Norwegian Wood av Anh Hung Tran efter boken med samma namn av Haruki Murakami. Det blev sent, filmen var lång och jag somnade och Anna och jag var eniga om att den inte var så särskilt bra. Att vi liksom inte fastnade eller blev engagerade i någon av karaktärerna. Men den här scenen ur När solen står som högst av ovan nämnda regissör bör man inte missa.

Spontana vardagsmiddagar med vän och vin är mitt bästa. Jag ringer till någon och så låter det så här ungefär:
-Hej, det är Maja, jag tänkte laga ditt och datt och ditt ikväll och det hade varit mysigt med ditt sällskap. Så har du lust att komma förbi och spisa och snacka en stund hade det varit jätteroligt.
- Ja, det låter som en bra idé. Käk ska man ju ändå få i sig och lagar du så kommer jag.
- Ah, va fint, då ses vi senare. Ska vi säga vid sju?
- Ja, sju blir kanon. Dricker du vin på vardagar förresten?
- Ja visst, jag har lovat mig själv att aldrig tacka nej till ett glas vin.
- Okej då tar jag med mig en flaska. Ses senare!
- Okej, hej då!
- Hej då!

Och så sitter man där, en tisdag med gott sällskap, gott vin och god mat och tycker att livet är ja, precis, så där gott och man funderar på att döpa om sin blogg till något mer cheesy och aldrig mer prata allvar.


Den nakna sanningen del 1 (jag har visst ingen kjol på mig) i väntan på Anna W. 

Rotselleribiffar med kanel & rosmarin
14 stora biffar (6 port.)
  • 500 g rotselleri
  • 2 stora palsetrnackor
  • 400 g stora vita bönor, helst hemma kokta
  • 1,5 gul lök
  • 3 ägg
  • 2 tsk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 citron, saften
  • salt & nymalen svartpeppar
Har du en matberedare gör du såhär:
Bygg ihop maskinen och sätt i kniven. Skala löken och lägg den i maskinen. Tryck på "Kör" och kör tills den är finhackad. Ner med bönorna (väl sköljda om de är från konserv) och mosa ihop allt. Ta upp hacket och lägg i en stor skål. Skala rotfrukterna, sätt i den grova rivplattan i maskninen, släng i dem och tryck på "Kör" och kör tills allt är rivet. Lägg över rivet i skålen och kläck äggen och blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Stek i smör på medelstark värme.
Servera med äppelraita, råris och färgglad sallad.


Anna tog med sig en nyhet från systembolaget vid namn Santa Inés


Äppelraita
en skål lagom till 4
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 syrligt fast äpple
  • 1 tsk riven ingefära
  • 3 torkade aprikoser
  • en nypa salt
  • ev. lite limeskal
  • ev. sambal olek 
Riv äpplet grovt och ingefäran fint, blanda med yoghurt, finhackade aprikoser och salt. Vill du ha chilihetta klickar du ner lite sambal olek annars låter du bli. Den är väldigt finstämd i sin smak med ingefäran och äpplet. Det blir lite sött, lite syrligt och mycket gott.
Om den får dra en liten stund skadar den ingen - tvärtom!


Den nakna sanningen Del 2. Fy sjutton vilken ugn, måste svinta den.  Fotografera aldrig ugnen med blixt! 


Receptmakare: Maja Atterstig

Dagens 22 mars

Frukost
Gröt på havregryn, dinkelflingor, linfrön & torkade aprikoser med hallon, rostade solroskärnor & kardemummasocker på toppen. Knäckebröd med ost, dijonsenap, äpple och timjan. Ägg. 

Lunch
Linssoppa och bröd från Zoupa Doupa.

Middag
Biffar av rotselleri, palsternacka & stora vita bönor smaksatt med rosmarin & kanel. Äppelraita, råris och romansallad därtill. Recept kommer senare idag.