23 april 2011

Snäll tomatsås med grädde, anis & citron

Jag har gjort en vintrig variant på den här såsen tidigare och publicerat på bloggen. En med burktomater, lite chili och samma smak av anis och citron. Den blir mer koncentrerad i sin smak och man vill kan man göra den mer kompottlik och så passar det bra med rostad mandel till.
Men idag fanns det fina färska små svenska tomater på torget tillbra pris så jag köpte något kilo och så ville jag göra en sås på dem att bjuda mina kära vänner Petter, Åsa och Emil på som är här hos mig över påskhelgen. Den här varianten bli len och subtil i sin smak. Lite gräddig men inte tung.
Jag vågar säga att den var uppskattad.


Vitlöksgräset i mitten, en ny råvara för min del. 


Tomatsås med grädde, anis & citron
4 port.
  • 800 g färska tomater
  • 3 blekselleristjälkar (om man vill)
  • 1 tsk hel anis
  • 1 eko citron, skalet
  • 1 gul lök
  • 1 dl vispgrädde
  • olivolja
  • vitlöksgräs
  • grönsaksbuljong
  • salt och nymalen svartpeppar
  • pasta
  • färska örter
  • parmesanost

Rosta anisen i en tjockbottnad kastrull och mortla den. Finhacka löken och fräs den genomskinlig tillsammans med anisen. Dela tomaterna i mindre bitar och släng ner dem i grytan. Skär sellerin och ner med den också. Låt tomaterna koka sönder på låg värme och rör om då och då. Späd den med några deciliter grönsaksbuljong om det behövs. Om de har tillräckligt med vätska så tillsätt bara buljong.
När du är tio minuter från vrålhungrig rör du ner rivet citronskal, grädde, hacka vitlöksgräs (har du inget sånt men ändå vill ha vitlök i så tar du en klyfta och fräser med i slutet på lökfräset) och smakar av med salt och svartpeppar.
Servera såsen med pasta, färsk örter och riven parmesanost.

Receptmakare: Maja Atterstig

21 april 2011

Ta mig till torget

Somliga vinterdagar vil man bara gråta när pinat sig genom motvinden till Möllevångstorget. Där står tre ensamma män och huttrar bakom sina högar av fläckiga frusna bananer och gamla potatisar. Allt är grått och fuktigt och iskallt.
Och så finns det somliga dagar när man knäpper upp kappan, cyklar med medvind i håret och solsken i blick. Klockan är nio på morgonen och torget börjar fyllas på med kunder. Säljarna har varit där en stund och hunnit bulla upp ordentligt och det är färgsprakande vackert. 
Folk är på bra humör, kvittrar med varandra precis som fåglarna. 

Idag är som tur är en uppåtdag. En kvittrande varm vårdag precis innan påsk och ledighet. 
Och torget förvånade mig i morse för där fanns svenska tomater och svensk gurka och min favorit försäljare Nisse var på plats. När Nisse är här är våren här tänkte jag och handlade på mig så mycket som min cykel kunde frakta hem. 
Och rabarber fanns det och flakvis med sprättägg. Och påskliljor och kryddor.




Kolla här vilka fina grejer jag hittade och vad man kan göra med dem (de med färgad text är länkar till recept). Från vänster i bilden ser vi: 

Rabarberpaj eller rabarberkompott med vaniljmascarpone
Långbakade tomater med vitlök och olivolja blandade med färsk basilika och balsamvinäger. Eller en caprese med små halverade tomater, mini mozzarellor, basilika, svartpeppar och olivolja. Eller en ljuv tomatsås till pasta smaksatt med anis, citron och grädde.
Sparrisfrittata eller sparris med tomater, krasse och prästost. Eller sparris slungad i smör med salt och citron. Kanske lite hyvlad parmesan. 
Ugnsbakad färska lökar med smör och timjan på saltbädd. Eller fint strimalde i en sallad eller kokade med smör. 
Lättkokta morötter slungade i smör, apelsin och persilja. 
Spenat och ricotta cannelloni eller små spenatpajer med muskot och nötter. Eller lätt fräst i smör, piripiri och salt. 
Och ägg, så mycket ägg. Gör sega maränger med choklad på vitorna och lemoncurd på gulorna. Eller bondomelett med potatis, purjo, oliver, lagrad ost och massa färska kryddor. Eller en ricottakaka eller italiensk chokladtårta.



Sjuminuterssallad

Jag planerar skiva till påskafton och har inte tid att laga någon ordentlig mat så jag slänger ihop en grön hög och läser kokböcker istället.  Den här känns bra om man är lite förkyld och hängig men vill vara pigg och kry och ägna sig åt viktigare saker än torka sig om näsan.




Sjuminuterssallad
  • bladspenat
  • bladpersilja
  • färsk oregano
  • färskt vitlöksgräs
  • tomat
  • avocado
  • kokt ägg
  • svarta oliver
  • blekselleri
  • rostade solroskärnor
  • citron
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
Koka ägget och släng ihop det andra under tiden. Skala ägget och dela det. Servera med knapri-knapri-kex och ost.


Receptmakare: Fru Palsternacka


20 april 2011

En ursäkt och en linsröra till Påsken

Hej och goddag.
Jag kan knappt se mig själv i ögonen för jag skäms så. Ja, det är sant. Jag har inte glömt bort dig lilla blogg. men du har varit åsidosatt det ska jag medge.
Det råkar bara vara så att en förkylning - och med nedsatt smak och lust att äta - och en alldeles för stor laddning Gigantes Plaki kom i vägen. I söndags råkade jag ju laga cirka sju portioner av den fantastiska grekiska rätten så man kan säga att jag inte ätit så mycket annat än just det sedan dess.
Det är något jag måste jobba med, att laga mindre mängd mat. Samtidigt som jag ju är ett stort fan av matlådan så då blir det ju att jag får ta i lite extra.
I alla fall.

Nu är det snart påsk och jag blev tillfrågad att publicera några recept på Vegetarisk vardag. Jag delade med mig av nämnda grekiska rätt för den tycker jag passar bra i påskhelgen och så ett recept på en krämig röra med linser och annat finhackad grönt. Röran gör jag titt som tätt och ofta har jag den till ugnsbakad rotfrukter eller bakad potatis. Den är även god till sallad eller bara att ha på smörgåsen. Nu till påsk ska jag göra en lagom stor sats och fylla avocado med samt klicka på ägghalvor.

På påskafton ska jag ställa till med skiva och jag håller som bäst på att planera vad jag ska handla och laga. Jag har inte kommit så långt ännu. Inte längre än till en surdegsgrund faktiskt.
Faktum är att jag ska pallra mig ut i köket prick nu och röra ihop en deg som ska jäsa under natten så jag kan bjuda mina tre långväga gäster på nybakat till middagen imorgon.

Håll ut och håll till godo med den här linsröran! Jag lovar och svär att det kommer mer så småningom.
Lagom till påsk ska jag dela ut ett sprängfyllt påskägg här. Oui, oui.

När det kommer till den här röran är det provsmakning som gäller. Vill man ha den krämig gör man den krämig, vill man ha den lite mer rinnig så gör man den sån. Vissa gillar mycket majonäs medan andra föredrar mer citronsmak. Själv föredrar jag mycket dill, ganska mycket syra och så att majonäsen bara anas lite i bakgrunden. Och så ska den vara krämig, inte rinnig.

Krämig linsröra
  • belugalinser eller du puy
  • turkisk yoghurt eller gräddfil
  • majonäs
  • citron
  • dijonsenap
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • finhackad rödlök
  • finhackat syrligt äpple
  • finhackad eller mycket tunt hyvlad fänkål
  • en stor mängd färsk dill
  • färsk bladpersilja
Koka linserna med lite buljong och ett lagerblad tills de är tuggiga, absolut inte så mjuka att de går sönder. Spola dem i kallt vatten och ställ åt sidan.
Blanda yoghurt/gräddfil, majonäs, dijonsenap och olivolja till en jämn smet.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Blanda ner resten av ingredienserna.
Låt stå i kylskåpet minst en timme och smaka av den precis innan servering.

Nu till påsk ser jag framför mig ett fat med delade avocado och kokta ägg toppat med den här linsröran på en bädd av späda salladsblad. Dekorera dem med en dillvippa eller lite gräslök.

Glad påsk!

Receptmakare: Maja Atterstig

17 april 2011

Grekisk afton i ugnsvärme

Ett grekiskt rejält långkok som kan vara enkelt eller lite mer pilligt beroende på humör och förutsättningar. Pilligare och med tidskrävande blir det om man kokar bönorna själv och kokar tomatsåsen i kastrull innan allt bakas i ugnen. Och jag kan rekommendera att koka bönorna istället för att använda de burkade för du kan då bestämma hur mjuka du vill ha dem. Jag vill helst inte att de mosas sönder i ugnen så jag använder såna som inte är helt genommjuka.
Och om man har ritkigt bråttom kan man skippa tomatsåskoket och bara blanda ihop de ingredienserna och slå över grönsakerna, den kokas ändå i ugnen men skyll inte resultatet på mig bara, för det här har jag inte testat.
Ja, det är en nedrans massa kryddor, jag vet, men det blir bara så himla gott och nej de tar inte över för mycket, inte när de är färska.

En annandag påsk för ett par år sedan hade min mor lagat den här rätten till mig. De andra som deltog vid lunchen smaskade i sig lamm och hade det här som tillbehör. Mitt recept är en improvisation och minnesskiss. Men nu efter att precis ha ätit en stor portion påminns jag om hur otroligt god den här rätten är.

En av de fina grejerna med att baka i ugnen är att man inte håller på och provsmakar hela tiden på samma sätt som om man gör till exempel en gryta. Istället blir man bjussad på det där överraskningsmomentet som annars går förlorat när man spelar både rollen som kock och matgäst själv. Det momentet som faktiskt gör den mesta maten mycket godare.
Precis som när man bakar bröd, man vevar ihop en massa olika ingredienser (som man i och för sig aldrig skulle få för sig att stoppa i munnen var för sig), skjutsar in det i ugnen och en stund senare har det blivit bröd av degen. Något smått magiskt har inträffat och man kan njuta i fulla drag.
Jag vill alltså med denna text hylla ugnen som verktyg.
- Hurra, hurra, hurra, hurra!


Lätt som en plätt. Alla grönsakerna på ett och samma ställe: på plåten i ugnen. 


Gígantes plakí
6 portioner
  • en massa stora kokta vita bönor (el 3 burkar)
  • 6 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gula lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk tomater (muttis körsbär t ex)
  • 5 stjälkar blekselleri
  • 1,5 dl hackad färsk dill
  • 0,5 dl repad färsk oregano
  • 1,5 dl hackad färsk bladpersilja
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • salt & nymalen svartpeppar
Till servering
  • fetaost
  • svarta oliver
  • ljust bröd
  • sallad
  • olivolja

Koka bönorna enligt anvisning på förpackning eller använda bönor på burk, skölj dem i så fall mycket noggrannt. Värm ugnen till 175 grader. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs den i olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt 1 burk tomater + samma burk fylld med vatten, tomatpuré, lite buljong, en nypa socker, salt, peppar och lite chili om du vill. Koka ihop den på svag värme.
Skala och tärna morötterna och palsternackan grovt. Smörj en långpanna med olivolja. Lägg på bönorna, rotfrukterna, de hackade kryddorna och pressa över en citron. Salta och peppra ordentligt och ringla över resten av olivoljan. Slå på tomatsåsen och rör runt så allt fördelas jämnt.
Baka i nedre delan av ugnen tills morötterna är mjuka, det kan ta 40 - 60 minuter. Om det torkar ut för mycket på slutet så kan du slå på en skvätt vatten och lägga på lite folie medan de blir klara. Smula sedan över rivet citronskal och fetaosten.
Servera med ännu mer färska örter, olivolja och oliver. Och så ett gott saftigt ljust bröd, jag tänker på det där goda platta sesambrödet man kan köpa runt Möllan eller ett grekiskt lantbröd.

Smaklig spis mina vänner.

Receptmakare: Maja Atterstig