25 maj 2011

Säg Omelett med balsamvinäger!

Jag kan tycka att det är lite svårt att avgöra vad som platsar här på bloggen och inte. Vad är ni läsare intresserade av att läsa? Är det enkla rätter man slänger ihop en tisdag klockan sju efter jobbet eller är det långkok för söndagarna? Snygga lördagsluncher eller riktiga festmåltider? Eller kanske mat som är nästan gratis?
Kom gärna med önskemål om ni har några.

Det här omelettreceptet var inte tänkt som bloggmaterial från början men när Gaby gav ifrån sig ljud som jag tolkade som njutningsfulla när hon satte tänderna i den så omvärderade jag det. Kanske har ändå en enkel omelett sin plats här även om de flesta redan vet hur man gör en omelett?
Men det är å andra sidan inte alla som kan balsamvinäger-tricket.

I Peter Loewes kokbok Det goda Italien finns ett recept på den här balsamvinägerskvätta omeletten och redan första gången jag lagade den blev jag förundrad över hur gott det kunde vara med just ägg och vinäger.
Jag har gjort en matigare variant med grönsaker och riven ost men föredrar man en enkel omelett med bara lök och örter så kommer man bara närmare originalreceptet. Och då kan man vändsteka den så den blir mer pannkakslik.


Öppen omelett med balsamvinäger
2 port.
  • 4-5 ägg
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hackade örter, rosmarin, timjan, salvia
  • balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • riven lagrad ost, typ parmesan
  • grönsaker, t ex kokt potatis, zucchini, körsbärstomater, sparris,
Skiva löken tunt och stek den mjuk och genomskinlig i olivolja i en stekpanna. Preparera grönsakerna du vill ha i omeletten. Om de behöver fräsas så fräs dem nu och lägg åt sidan med löken.
Vispa ihop ägg, salt, örter och en finhackad vitlöksklyfta. Vänd ner grönsakerna i äggen, hetta upp en skvätt olivolja i pannan och häll i omelettsmeten. Stek på medelvärme. När omeletten stelnat nästan helt och bara har en liten krämig lös yta så skvätter du på lite balsamvinäger och strör över den rivna osten.
Ät på momangen!

Receptmakare: Peter Loewe och Maja Atterstig

24 maj 2011

Ratatouille - fransk grönsaksröra

Ratatouille kan väl göras på en mängd olika sätt och det här är ännu ett. Jag vet inte hur långt det här kan vara ifrån ratatouillernas ursprungsratatouille och jag bryr mig inte så mycket heller för det här smakade bra och tillfredsställde både mig, Kim och Joel en måndagkväll som denna. Och då menar jag inte att det är en trist vardagsrätt för med rätt tillbehör och gjord på bra råvaror tycker jag att det här är en mycket fin rätt. 
Zucchinin och auberginen man köper här i Sverige kan tyvärr sällan skryta med någon större smak men bakar dem i ugnen skärper de genast till sig. Har man ingen järngryta som tål ugnsvärme kan man göra det sista steget på spisen och koka ihop ratatouillen där eller så slänger man över tomaterna direkt på formen i ugnen. Och har man gott om små fina tomater så tycker jag att man kan skippa de burkade och frossa loss ordentligt, det blir knappast sämre smak. 
För att få lite mer sting på alltihopa kan man baka med en del chilifrukt och där tar man såklart så mycket som man själv gillar. Jag använde en chilipasta som jag köpte i Lissabon som består av bakad chili, paprika och citron men jag tänker att sambal olek är en bra ersättare när det är hettan man vill åt. 
Cous cous, färskpotatis, bröd eller stora vita bönor är goda kolhydrater som funkar fint till. Och så fetaost  som man smular på i önskad mängd. Har man oliver hemma är ju inte det fy skam heller.


Styckat och klart att baka i ugnen utan pill. 


Ugnsbakad Ratatouille
4-5 port.
  • 2 paprikor, ej gröna
  • 2 zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 gula lökar
  • 15 små tomater, halverade
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna el pressade
  • 1 tsk spiskummin, mortlad 
  • chilifrukt eller chilipasta 
  • färska örter
  • 1 burk mutti körsbärstomater
  • 3 msk tomatpuré
  • salt & nymalen svartpeppar
  • smaka av med lite socker/honung, vinäger/citron och salt
  • 150 g fetaost till servering
Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna. Skölj och stycka grönsakerna i grova bitar, lägg dem på plåten. Blanda olivolja, salt, peppar, spiskummin och vitlök och häll över grönsakerna. Baka grönsakerna i ugnen i cirka 40 minuter eller tills de känns mjuka och har fått lite färg. Rör om då och då.
Häll burktomaterna i en järngryta som tål att stå i ugnen och blanda ner grönsakerna och en näve färska örter (jag tog timjan) däri. Ställ in grytan i ugnen och låt det koka i hop en stund. Smaka av med vinäger, salt och socker och servera med smulad fetaost och bröd eller cous cous.


Måndagsmiddag med sällskap. 


Smaklig spis!

Receptmakare: Maja Atterstig