1 juni 2011

Bakispizza x 3


Trots svårigheter så hamnade vi vid det runda bordet till slut. 


Är det något jag gillar så är det när de man bjuder in till middag själv kommer med de bästa förslagen på mat så att jag slipper tänka. Så var det häromdagen. Jens var bakis efter att han och Gaby "festat som en 17-åring" och när jag sa middag så svarade han Pizza på fem röda. Anna W var som tur var i okej skick så hon och jag stod för tänkandet och görandet och bakisarna svarade på tilltal och agerade på kommando. I bästa fall.
Nej nu var jag orättvis för Jens kom med den godaste av tomatsås att ha på pizzan. Det var en hel massa sås så om ni följer receptet kommer ni ha en hel del över att använda till andra goda grejer dagen efter.
Angenämt och mysigt var det i alla fall. Och väldigt gott. Stämningen blev så att säga mer än avslappnad på grund av somligas tillstånd och det kan jag gilla.
Vi var rörande överens om att pizzan med aubergine, rosmarin och pecorino var det godaste. Och slå inte bakut för att det är en mindre mängd ost på. Det är bra att tänka nytt och inte alltid täcka pizzan med en seg sula ost. Kims pizzor som jag skrivit om här tidigare är mycket goda exempel på att saker inte blir bättre bara för att man ostar på.


Bagar-Anna och Bakis-Jens i nära samarbete. 


Pizzadeg
4 tunna stora pizzor
  • 7 dl vetemjöl special
  • 6 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vatten, 40 grader om du har torrjäst annars ljummet
  • 3 msk olivolja
  • 1 pkt torrjäst el motsvarande färsk jäst
  • 2 tsk salt
Blanda torrjästen i mjölet och tillsätt salt, vatten och olivolja. Jobba ihop till en smidig deg, lägg i en skål och täck med plastfilm. Låt jäsa cirka en timme.


Jens Tomatsås Speciale
en jätteladdning
  • 1,5 stor gul lök
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 burkar eko hela tomater
  • valnötter
  • citronskal
  • tomatpuré
  • färsk basilika
  • honung
  • chiliflingor
  • salt & nymalen svartpeppar
  • olivolja
Skala och finhacka löken samt vitlöken.
Låt mjukna på låg värme i mycket olivolja tillsammans med några flarn chilli (använd gärna tjockbottnad kastrull)
Tillsätt tomater, lite tomtpuré och socker/honung + ev. lite vinäger av lämplig sort. Låt puttra på svag värme medan du plockar en näve basilika, river skalet av en ekologisk citron och rostar cirka tio valnötter.
Tillsätt valnötterna, dela tomaterna med en slev, låt såsen puttra tills du behöver den, slå av värmen, smaksätt med salt, peppar, citronskal, basilika och olivolja. Rör om ordentligt.
Mixa.
Smaka av igen.


Skiva aubergine, salta ur, pensla med olivolja, grilla i ugnen på 200 grader. 


Grillad aubergine & pecorino
  • tomatsås
  • grillad aubergine
  • svarta oliver
  • vitlök
  • olivolja
  • färsk rosmarin
  • pecorino
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale, strössla på färsk rosmarin och finhackad vitlök. Fördela de grillade aubergineskivorna och svarta oliver och ringla över lite olivolja. Grädda.
Strö över grovt riven pecorino och ät. 


Portabello & roccula
  • tomatsås
  • portabello
  • gul lök
  • mozzarellaost
  • roccula
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale. Skär eller riv mozzarellaosten och lägg på pizzan.  Därefter på med tunt skivad gul lök och tunt skivad protabello. Lite flingsalt och några pepparkvarnsdrag. Grädda och strö över grovt riven parmesan samt färsk roccula innan servering. 


Har man sparris kvar sedan lunchen kan den lika gärna åka på pizzan. 



Margareta
  • tomatsås
  • färska tomater
  • gul lök
  • grön sparris
  • mozzarellaost
  • parmesanost
  • roccula
Kavla ut en pizza, täck med ett lager tomatsås speciale. Skär eller riv mozzarellaosten och lägg på pizzan. På med skivade tomater, tunt skivad gul lök, några gröna sparrisar (om du har). Salt och olivolja. Grädda och strössla över riven parmesan samt roccula innan servering.

30 maj 2011

Chokladsås med lavendel

Vill man imponera utan större ansträngning och samtidigt äta något riktigt smarrigt och lite ovanligt ska man göra den här chokladsåsen med smak av lavendel. Nu är det sommar och varmt och har man tur står det en planta lavendel i rabatten i trädgården men har man otur och är utan lavendel får man ta tag i saken och införskaffa en egen växt. Jag har planterat lavendel, rosmarin och timjan i en balkonglåda som står på fönsterbläcket utanför mitt köksfönster i brist på egen balkong. Det kan jag verkligen rekommendera andra att göra också. Perfekt att odla kryddor och andra ätbara växter i under sommaren.
Skulle man, gud förbjude, vara så lat att man inte orkar ta hand om en levande växt så säljer de torkad lavendel på apoteket (eller i alla fall gjorde de det förr).
Chokladsåsen funkar ypperligt att ha till vaniljglass och lite färsk frukt eller att hälla över crêpes. Om man gör en kladdkaka eller annan mjuk chokladkaka kan man koka den här såsen lite tjockare och sedan häll över kakan och garnera med fler lavendelstänglar.
Version 1.0 blir rund och lite kolaaktig i smaken på grund av smöret och den mörka chokladen. Medan version 2.0 har en kraftigare och mer distinkt kakaosmak, den är lite taggigare på något sätt.




Chokladsås med lavendel 1.0
6-8 port.
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • g mörk choklad
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • en liten nypa salt
  • 4 lavendelblommor

Smält smöret i en kastrull och vispa i kakaon. Häll i socker, salt och mjölk och värm upp på medelvärme under vispning. Låt chokladen smälta i såsen och smula ner lavendelblommorna. Vispa hela tiden och låt såsen koka ihop några minuter. Smaka av. 


Chokladsås med lavendel 2.0
6-8 port.
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 1 dl vatten
  • 4 lavendelblommor
  • en nypa salt

Häll i alla ingredienser i en kastrull och vispa ihop under uppvärmning. Låt såsen koka ihop ett par minuter och vispa hela tiden.




Crêpes med glass, frukt & chokladsås
  • crêpes eller pannkakor
  • vaniljglass
  • färska persikor/aprikoser/jordgubbar
  • mandel, torrostad i ugn
  • chokladsås med lavendel
Stek pannkakor. Sleva upp glassen, skiva persikan och hacka mandeln. Häll över en ljummen chokladsås och ät innan allt smälter. 


Pannkaksjobbet kan man överlåta till någon annan med bättre handlag.


Receptmakare: Maja Atterstig

29 maj 2011

Marinerade bönor med salvia & aprikos

Som en blixt från klar himmel kom den här idén om salvia och aprikos till mig en dag i köket. Bönorna kokade på spisen och blicken fastnade på salivaplantan i köksfönstret. Jag ville göra en bönsallad till kvällens pizzamiddag, något mjukt och lite sött i kontrast till de till största delen salta pizzapåläggen.
Jag använde osvavlade aprikoser, såna som är mörkbruna och lite sötare i smaken än de orangea. Gillar man de svavlade bättre så tar man dem men då blir det också lite syrligare, vilket i och för sig inte alls är några fel.




Cannellinibönor med salvia & aprikos
  • små vita bönor, cannellini
  • olivolja
  • citronsaft + zest
  • söt äppelcidervinäger
  • lite honung
  • salt och nymalen svartpeppar
  • torkade aprikoser
  • färsk salvia
  • pumpakärnor
  • rocculasallad
Koka torkade cannellinibönor eller skölj burkade väldigt noggrannt i kallt vatten.
Vispa ihop en marinad av olivolja, vinäger, citronsaft, honung, salt och peppar. Ungefär två delar olja till en del vinäger/citron. Smaka dig fram. Finhacka salvian, riv av lite citron skal och blanda ner alltihop. Strimla aprikoserna och blanda med marinaden och bönorna. Låt stå och dra någon timme.
Häll i en näve pumpakärnor i en kall stekpanna och ställ den på plattan. Sätt på maxvärme och håll dem under uppsikt. Rosta käronorna under omskakning tills de börjar få färg och knäppa/poppa.
Lägg rocculasallad på ett fat, ös över bönorna och strössla på de rostade pumpakärnorna precis innan servering. 

Receptmakare: Maja Atterstig