2 juli 2011

Picknicktider

Juli tar vid och visserligen går solen ner tidigare för var dag som går men ännu är det varma kvällar och rastlösa ben. I skrivande stund känns det som om det enda jag gör är att äta. Äta och sedan skriva om att jag äter. Sjukt. Men ändå bra och gött (eller gott). Jag gillar staden på sommaren, att göra utflykter, ta med sig lunchen, frukosten eller middagen ut. Ja nästan varsomhelst, det kan räcka med gården eller närmaste bänk under en platan. Så länge som himlen är taket. Den här veckan har nästan varje måltid ätits utomhus och här följer en rapport från några:


Fabian ser nöjd ut redan innan första klotet kastats. 


Tisdagkväll. Fabian och jag är på väg mot boulebanan i Pildamsparken. Vi cyklar mot Lilly Anh vid Södervärn för att hämta upp ett gäng av deras goda sommarrullar med hoisinisås att ha som picknick men de visar sig ha semesterstängt och mitt goda humör försvinner för en stund. Om det är något jag kan få cravings efter så är det just deras sommarrullar. (Kort beskrivning för er som inte ätit dem: Fuktigt rispapper ihoprullat och fyllt med sallad, friterad tofu, böngroddar, koriander, rostad lök och jordnötter. Doppas i deras hemmagjorda söta Hoisinisås. Makalöst gott och beroendeframkallande) Vi driver runt en stund, funderar på thaimat men kan inte riktigt bestämma oss så det slutar med att jag lyckas få Fabian att gå med på att köpa med mat från Shawarma Specialisten på Bergsgatan trots att han tidigare sagt "vad som helst utom falafel". Det visar sig vara ett bra beslut. För en ynka 50-lapp får vi med oss 8 nyfriterad falafelbullar, stark sås, vitlökssås, grönsallad, saltgurka, hommous, en sallad på morot, persilja, oliver och något starkt, en sallad på persilja, rödlök och något syrligt, en (supergod) ratatoullieliknande röra av paprika, aubergine, tomater samt plattbröd. Ni hör ju själva, det är för bra för att vara sant. 
Vi äter maten i motljus, dricker torr fransk cider (som sig bör en sommarkväll vid boulebanan) och spelar tills solen går ner bakom husen.


Det här är badmode på hög nivå enligt mig.


Torsdagmorgon och något seg efter veckans andra boulekväll. Jag och Gaby har stämt möte vi Maria Grillen vid Sankt Knut för att tillsammans cykla ner till havet och ha picknick innan jag börjar jobbet vid tolv. Staden är varm trots att klockan bara är halv tio. Vi bestämmer oss för Västra Hamnen och en av de runda bryggorna. Det var där vi satt för ett år sedan och hade picknick med Fläderblomschampagne i solnedgången med Olof och Jens. Nu är allting annorlunda men bryggan ligger där den ska. Havet likaså. Om det är något som är beständigt så är det väl vattnet och dess rörelse men idag ligger det alldeles stilla. Knappt en krusning på ytan.
Frukost är bland det godaste som finns och ännu godare är det att äta den utomhus med en vän vid ett hav en sommarmorgon innan resten av världen vaknat till liv. Vi dukar upp kaffe, hallonjuice, rågbröd, riskakor, färskost, sveicaost, persilja, rödbetsblad, hemmagjord pesto, tomater, plommon, jordgubbar, annanas, körsbär, banan och björnbärsmarmelad. 
Efter en stund blåser det upp, blir kallare. Vi pratar om förändring. Vad som ska hända härnäst. Jag berättar att jag köpt min biljett till Azorerna. Den första september reser jag. Undrar hur jag ska klara mig utan alla vänner. Utan Gaby.
Kom och hälsa på mig hörrni! Gör det snälla. Jag bjuder på passionsfrukt och salta atlantvindar, jag lovar.


Radiobrunch kl. 12.00 i Malmös vackrast burspråk i O:et i Ordet


Lördag förmiddag. Regnet faller ner och jag är lite glad över att få användning av min regnkappa och paraply i snygga finska mönster när jag går över stan hem mot Moa i O:et i Ordet. Vi ska göra brunch och spisa den i samband med direktsändningen av Huset mittemot på radio. Hos Moa är Siri på besök. Vi ska frälsa henne med Huset mittemot men det visar sig bli lite svårare än väntat för i direktsändningen är det alldeles för mycket musik så programmet bli uppstyckat och det är svårt att riktigt komma in i det. Som tur är kan vi frälsa henne med maten istället. Vi dukar upp i Moas fantastiska burspråk. Kaffe, valnötsbröd, små franska bullar, grapefrukt, grönsaker, gorgonzola & andra stinkande ostar, plommon, färskost, kokta ägg, fikonmarmelad, äppelmust, koppar med tjockyoghurt, blåbär, mango, banan & valnötter. Och ett fat med olika bakverk!
Det är en högtidsstund. Och det bästa är att Siri tror att Moa och jag har det såhär varje lördag.


Klackaskon har en vinnande nonchalant stil på boulebanan och oväntat bra klot-känsla. 


Onsdagkväll, klockan är nitton nollnoll och solen går in i ett tunt slöjmoln. Arbetskamraterna från Bolaget samlas på boulebanan för picknick och bouleturnering. Jag och Anna har styrt upp mat, dryck och klot. De flesta har aldrig kastat ett klot tidigare men allt går förvåningsvärt bra. Matchen är jämn och dryckesflödet likaså. Vi spelar den - vid det här laget - klassiska varianten på Pétanque som heter Bubbel & Boule (uppfunnet av Olof och mig). Det går till som så att man tar en flaska bubbel och skjuter iväg korken ut på boulebanan och så använder man korken istället för den lilla kulan (läs cochonnet) i första spelet. Det sätter liksom stämningen och är det bästa tänkbara startskottet för en match.
Under vår första omgång går det åt fyra flaskor bubbel så det får väl ses som ett tecken på att vi spelar bra allihopa.
Till bubblet äter vi ostar vid namn Appenzeller, Brillat Savarin och en holländsk hård getost. Kex med smak av rosmarin samt fikon och så en variant som är som ett torkat mycket tunt skivat och rostat fruktbröd. De finns på Möllans Ost i två olika tappningar. Den vi knaprar har körsbär, mandel och linfrön i sig och är bland det godaste jag ätit i kexväg. Jordgubbar och smala cigaretter därtill
När första matchen är avgjord och pizzorna från (den löjligt närliggande) Di Penco är hämtade slår vi oss ner på filtarna och samlar ny energi. Sedan är vi mätta, lite rusiga och nöjda. Somliga är även mätta på boule, andra vill spela en match till. Alla vill i alla fall äta körbär och annans. Och så sötsaker från Ahlgrens konfektyr i form av isländsk lakrits, choklad praliner och hemmagjord mörk chokladkola med havssalt. 
Efter matchen mellan Klackaskon, Daniel och mig är avgjord (Daniel vann), bubblet halsas direkt ur flaskan och boulekloten kastas långt utanför banan är det dax att kasta in handduken, tacka för en magnifik kväll och gå hem.

Bubblare: Spontanlunch på gräsplätten bland kulturhusen med Pontus och Fabian. Rödvin i storgungan med Peter i mörkret och duggregnet. Post-yoga-frukost (favoriten var  yoghurt med rostade nötter, jordgubbar, paraguayos och banan) på bakgården med Fabian.

1 juli 2011

Gräddig pastasallad hos Björnfamiljen

Här följer det första av tre tänkta inlägg om vad som hände, lagades och åts under midsommarhelgen i Åmål. Jag varnar för att texten kommer svämma över av superlativ för det är de som bäst beskriver den förmodligen bästa midsommaren hittills.
För enkelhetens skull börjar vi från början, på torsdagskvällen när jag, Moa, Peter och Marcus kom med tåget till Åmål och stegade in på gårdsplanen till Moa Björnsons föräldrars hus. Björnpappan heter Håkan och björnmamman heter Nanna.
Värmen sköljde över oss redan från första stund i form av björnkramar och omtanke. Peter och Marcus hamnade i köket med öl och stödmackor medan jag sprang med Moa ut på en guidad jogg genom Åmål  där jag fick ta del av alla platser där livsavgörande scener utspelat sig. Jag blev lite kär i Åmål - och i Moa - för solen den sken och svetten rann sådär lagom mycket och Vänern var vacker och närmare än jag kunnat ana.


Björnpappan och lilla björn samarbetar i det fina köket.


Håkan hade tänkt laga en pastasallad till middag och så fick det bli. I det stora fina köket kunde jag inte hålla mig borta utan insisterade på att få hjälpa till följt av lägga mig i. Egentligen la jag mig inte i mer än att jag föreslog att vi kunde steka upp några minizucchinis som jag tagit med mig från Malmö. I övrigt var det Håkans skapelse och det är jag mycket glad för för det här var pastasallad på ett för mig helt nytt sätt. Aldrig har jag kommit på idéen att blanda den kokta pastan med vispad grädde förut men det var precis vad vi gjorde och gott blev det. Och annorlunda jämfört med de vanliga varianterna med olivolja eller vinägrett.
Vi gjorde en gräddig pastasallad med få ingredienser och så gjorde vi en grönsakssallad i en separat skål och så kunde man blanda de två på tallriken eller ha dem sida vid sida. Det blir så kladdigt och trist om man mojsar ihop allting. Grönsakerna till salladen kan man ju variera hur man vill så receptet nedan kan ses som ett förslag.
Som så ofta så är det rivna citronskalet bärande i den här rätten, så snåla inte med det!


Moa vänder ner pasta i grädden med säker björnhand. 


Björnpappans gräddiga pastasallad
  • pasta, av god kvalitet och lämplig form
  • vispgrädde
  • eko citron
  • parmesanost el liknande hårdost
  • minizucchini
  • färska örter
  • rostade nötter, valnötter t ex
  • blandad sallad
  • tomater
  • fänkål
  • gurka
  • salladslök
  • olivolja
  • dadelvinäger
  • salt & nymalen svartpeppar
Koka pastan al dente och spola av den i kallt vatten. Vispa grädden ganska hårt och finriv en hel hög med riktigt lagrad god ost och vänd ner det tillsammans med rivet citronskal i grädden. Rör ihop med pastan och en näve finhackade färska blandade örter och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg upp den på/i något tjusigt.
Skiva zucchini och stek i olivolja, salta lätt och peppra en aning. Låt dem få ordentligt med färg.
Strö över zucchini och rostade nötter över pastasalladen och dekorera med lite örter.
Hacka ihop en grönsallad med diverse grönsaker och rör ihop en vinägrett. Servera salladen med pastan.
Smaklig spis!
Och vin, glöm inte vinet!


Peter skålar i ett rödvin vid namn Rocky Gully.


Receptmakare: Håkan Björnson i remix av Maja Atterstig

28 juni 2011

Rödbetor, puy linser, smör & skånsk alpost

Verkar det som om det enda jag äter är smör och rostade hasselnötter?
Det är inte riktigt sant men häromdagen lagades det en rätt där båda de ingredienserna fick vara med och ge rödbetorna en skjuts uppåt. Rödbetorna och puy linserna har mycket smak i sig själva och här smöras de ner ordentligt och kompletteras med bitar av skånsk alpost. Skånsk alpost ja, det kan ju låta aningen knäppt men namnet är inte mitt påhitt utan det är så den marknadsförs och säljs på Möllans Ost. Har ni inte provat den än så pekar jag med hela handen i riktning mot Möllevångstorget och inhandling av denna fina, lite sötnötiga och smöriga skånska ost. Jag köpte en stor bit för några veckor sedan för att ha på mackan och då kostade den löjliga 99 kr/ kg. Hade jag förstått potentialen hos den här osten redan då så hade jag köpt en betydligt större bit. Och jag kan passa på att slå ett slag för Möllans Ost när jag ändå nämnt dem. Att det är paradiset på jorden (läs Malmö) vet väl alla vid det här laget men jag kan ändå ha en känsla av att somliga kanske tänker att det är dyrt för att det är en specialbutik. Men jag skulle säga att det nästan är tvärtom. I synnerhet om man handlar de ostarna som de har erbjudande på just den veckan eller månaden. Gör man det så får man dessutom en bra varition på ostätandet och möjlighet att testa många olika goda grejer. Så istället för att köpa mack-osten på Hemköp för 119 kr/kg (som en vällagrad men färdigpacketerad ost kostar numera) gå till Möllans Ost och ta någon av deras två mack-osts-erbjudanden för 99 kr/kg. Då kan det hända just såna här revolutionerande grejer som i fallet med den skånska hårdosten. Eller så kommer man hem med en smulig vällagrad svecia. Och det kan man ju leva med det också.
Se så kila iväg nu!


Sakén passade så bra till men tanken var god. Och snygg.  


Rödbetor, du puy linser & skånsk alpost
  • rödbetor, primörer
  • knipplök
  • rostade hasselnötter
  • skånsk alpost el liknand hårdost
  • smör
  • sherryvinäger
  • hasselnötsolja
  • färska örter (timjan, basilika, persilja)
  • du puy linser
  • vatten + grönsaksbuljong
Värm ugnen till 200 grader. (Har du inte redan rostade hasselnötter så sätter du in en metallform i ugnen samtidigt som du slår på den så rostas de under uppvärmningen. Ta ut dem när skalet krackelerar och det luktar nöt. ) Skölj och putsa löken. Smörj en form plus lökarna med smör eller olja och salta dem lite. Grilla i ugnen tills de är mjuka och goa.
Koka rödbetorna hela med skalet på och smek sedan av det. Skär inte i betorna för då blöder de i vattnet.
Koka även puy linserna: lägg dem i dubbla mängden vatten plus lite buljong, nåt lagerblad och kanske lite torkad rosmarin eller timjan i en kastrull. Låt koka upp under lock och sänk sedan värmen och låt puttra cirka 15 minuter. Men som alltid, lita inte på mina tider utan håll det under uppsikt! De får inte bli för mjuka, bara precis al dente. Spola av linserna sedan och släng en stor klick smör i en stekpanna. Fräs, nästan fritera, dem i smör och lite timjan. Salta peppra. Smaka av.
Smält en klick smör (eller bryn om du är på det humöret), i med lite hasselnötsolja och sherryvinäger så det blir som en het smörvinägrett. Salta, peppra och smaka av. Vänd ner de klyftade rödbetorna och lägg upp dem på en bädd av puy linser och lökarna. Strössla över kuber av ost, hasselnötter och strimlade örter.
Låt dig förföras av smöret och de smältande cerisa betorna!
Glöm sedan efterrätten (du är ändå för mätt) och ligg med någon istället.

Receptmakare: Maja Atterstig

27 juni 2011

Kokt isbergssallad för modiga

Nej, nej, nej rynka inte på näsan. Ge mig i alla fall tio rader till, en ärlig chans att få dig att om inte spricka upp i ett leende och börja dregla av förtjusning så åtminstone rycka på axlarna och tänka att - Tja, det är kanske inte så tokigt ändå. Okej?
Tack.
Jo, kokt isbergssallad var det. Varför stoppa detta totalt menlösa vattenspäckade salladshuvud i ett hett vattenbad kan man fråga sig. Jag har inget annat svar än att det är kanske det bästa man kan göra med den här grönsaken. Koka det eller låt det stanna i mataffären!
Det fina med den här anrättningen är i mångt och mycket tillbehören. Det salta, det knapriga, det söta och det syrliga. Och så att salladen på något lite märkligt sätt får mer smak av kokningen. Den vinner lite karaktär så att säga. Från att vara krispigt och intetsägande till att bli lite sladdrigt och aningen beskt. Ja det låter kanske inte som en självklar utveckling men ge det ändå en chans!

Kokt isbergssallad serverad enligt recpetet nedan är en höjdarlunch på sommaren. Man har varit och badat sedan solen gick upp, man är trött, blöt i håret och hungrig utan att veta om det. Och man har varken lust eller energi att laga mat. Det är då man ska göra den här rätten.
Eller som förrätt i mindre portion. Funkar perfekt!
Fabian som var med och lagade och åt blev både förvånad och riktigt förtjust. Jag måste bara säga det, så att ni inte tror att det bara är jag i hela världen som gillart'.
Eller hur Fabian?


Rätt snyggt om jag får säga det själv.

Kokt isbergssallad med mynta, ärtor & parmesan
  • 1 isbergssalladshuvud, kompakt
  • 2 nävar gröna ärtor el edame bönor
  • 1 salladslök el knipplök
  • eko citron
  • parmesanost
  • färsk mynta 
  • ev. andra färska örter som persilja el basilika
  • ljust bröd, gammalt går bra
  • olivolja, fin och god
  • salt & nymalen svartpeppar
  • vatten + god grönsaksbuljong
Börja med tillbehören. Skär krutonger av brödet och stek gyllene knapriga i olivolja. Riv parmesanosten grovt och finriv lite citronskal. Hacka mynta och ev basilika. Strimla löken fint.
Koka upp vatten med lite grönsaksbuljong. Skölj salladshuvudet och dela det på hälften eller i fyra stora klyftor men behåll stammen kvar i mitten så bladen håller ihop. Sänk ner dem i vattnet och förväll i cirka två minuter. Lyft försiktigt upp dem och lägg upp i djupa tallrikar.
Häll ärtorna eller bönorna i en sil om de är frysta och sänk ner i kokvattnet. Koka tills de är mjuka och klara. Strössla över salladen.
Ringla över generöst med olivolja, lite pressad citron samt zest. Salta, peppra och på med kryddorna och sist parmesanosten och krutongerna.
Servera innan salladen kallnat.
Smaklig spis!


Fabian var lite skeptisk till en början men slukade sedan hela portionen med hull och hår. 


Receptmakare: Maja Atterstig