5 juli 2011

Morotssallad med salt tugg

Det var så mycket som hände under den där midsommarhelgen i Åmål att jag kunde fylla en hel bok med berättelser och recept därifrån. Men det gör jag inte. Istället ger jag er små munsbitar, ett recept då och då. En anekdot. En tanke. 
På midsommaraftonskvällen när langosen börjat släppa taget om magsäcken så dukades det upp en gigantisk buffé hemma hos björnarna. Moa hade sagt att det brukar vara en kaosbuffé där adjektivet kvantitet passar bättre än kvalitet. Men jag måste säga att hon hade fel för där fanns riktigt smarriga grejer. I och med att alla (etthundratio) gäster hade med sig något ätbart till bufféen fick jag hålla ner ambitionerna på min egen matlagning en aning så att det inte skulle bli berg av mat över.
Jag gjorde en relativt enkel morotssallad som jag la ner en bit av mig själ i. Och fatet var renskrapat efter middagen så jag förmodar att den var uppskattad. 




Ljumma knippmorötter & salt tugg


  • knippmorötter
  • svarta oliver, urkärnade
  • rostade hasselnötter
  • eko citron, skal
  • olivolja
  • vit balsamvinäger
  • honung
  • färska örter
  • salt 
  • svartpeppar

Koka morötterna i saltat vatten eller lite grönsaksbuljong. Rosta oliverna i ugnen (recept finns om du klickar här). Vispa ihop en vinäger på olivolja (gärna citronolivolja om du har), vit balsamvinäger, honung, salt och nymalen svartpeppar. Halvera morötterna på längden och lägg dem i en fin skål. Veva runt vinägretten och lite finrivet citronskal, strö på rostade och grovt hackade hasselnötter, en näve finhackade örter och de rostade oliverna. 
Det är gott om salladen fortfarande är lite ljummen när du äter den. 

Receptmakare: Maja Atterstig