28 juli 2011

Att få något att spira & potatissallad

Hur tiden kan förändra saker. Hur en trädgård kan återuppstå efter en kall vinter och metertjockt snötäcke. Hur mammas gröna fingrar kan trolla upp mat ur jorden.
Här är en potatissallad i bilder.


Från köksfönstret kan man se mamma plocka grönsaker från landet.


I växthuset odlas det tomater i olika färger, gurka, basilka och fikon. 


Bland blommor också jordärtskockor, roccula, morötter, lök, vaxbönor, potatis, lök.


Ätbara blommor som indiankrasse, gurkört och ringblomma. Och örter som
persilja, dragon och citronoregano.


En krämig potatissallad på finaste potatisen från Herberts land.


Potatissallad från trädgården

 • kokt potatis, fast sort 
 • knipplök
 • småtomater
 • äpple
 • saltgurka
 • gräddfil el crème fraiche
 • majonäs
 • dijonsenap
 • ätbara blommor
 • färska örter
 • salt & nymalen svartpeppar

Dela den kalla kokta potatisen i bitar. Strimla salladslök, tärna äpple och finhacka saltgurkan. Dela tomaterna. Blanda ihop gräddfil, majonäs och senap i en stor skål. Var försiktig med majonäsen, den tar lätt överhanden. Smaka av med salt och peppar och vänd ner en stor mängd färska hackade örter. Blanda i alla grönsaker utom tomaterna. Låt gärna salladen stå en stund om du har tid med det. Innan severing toppar du potatissalladen med tomater och ätbara blommor.

27 juli 2011

Hallonmarmelad i gult och rött

Jag vet inte riktigt var ni bor kära läsare men bor ni i närheten av ett hallonsnår är det hög tid att ni tar er in i det - ja man kan få sig några törnar - och länsar det på bär innan de faller till marken. För det är nu när jordgubbarna gjort sitt för säsongen som hallonen och blåbären tar över stafettpinnen och skänker glädje till gom och mage. 
Man kan ju göra hur mycket som helst av hallon: baka och sylt och saft och ha i sallader och sätta dem på fingrarna och stoppa i munnen. Jag älskar marmelad och vill ha min hemmakokta på frukostskorporna och faktum är att i övriga livet är jag värdelös på att spara och snåla men när det gäller frukt och bär så stoppar jag hellre dem i en burk och väntar tills löven faller och vinden blåser snålt än mosar in dem i munnen på en gång. 

Jag fick uppleva riktig hallonlycka under mina fem dagar i Svartå, Örebro och trakten kring Nora. Det var hallon över allt och jag åt så mycket att jag till slut inte ville ha mer. Mitt behov av hallon var alltså mättligt, något som gjorde mig både chockerad och besviken. Jag har en tendens att bli lätt manisk när jag plockar bär och har svårt att ge mig innan jag länsat området men när jag var i trakten kring Nora, vid Annas torp, fick jag till slut bara lägga av, mot min vilja men det var för mycket. Anna ville dessutom gå och bada.
I Svartå precis i skogsbrynet intill mormors hus fann jag både röda och gula hallon och lyckan var total när jag plötsligt såg att jag stod på en kvadratmeter där gula hallon, röda hallon, svarta vinbär och björnbär slingrade sig in i varandra. I såna lägen kan man bara skratta, sen gråta för att man är en fattig idiot som trots det väljer att bo i en stad. Människan (läs Maja) är helt bombad och oförståelig i vissa lägen.
Två sorters marmelad - att ta med mig till staden - kokade jag på hallonen jag plockade i Svartå. En med gula hallon, rabarber från mors trädgård och vanilj. Och en med röda hallon, lime och mörk choklad. Den sistnämnda är mer godis än marmelad, otroligt smaskig såklart och gör sig bra på ljust rostat bröd. 
Andra grejer som är god att kombinera hallon med i sylt och marmelad är vinbär, blådbär, kardemumma, rostade pinjenötter eller mandlar. 

Konservering enligt mors metod:
Jag skullle vilja säga att det här är en beprövad metod och att jag aldrig misslyckats när gjort så som min mor lärt mig. Det har aldrig blivit mögel i någon av mina syltburkar och jag minns någon gång då min mor hittade en dammig mycket vällagrad (säkert 6 år gammal) burk hallonsylt i matkällaren och den smakade prima. Hur gör man då?
Man diskar glasburkar i mycket hett vatten och sköljer dem noga. När marmeladen är klar och alldeles het blandar man 1 tsk atamon i 1 dl vatten och så sköljer man burkarna med vätskan, en efter en. Fyll sedan upp sylten ända upp till kanten, så att det nästan rinner över när du sätter på locket (ingen luft ska finnas i burken). Ställ upp och ner och spara sommaren utan större problem eller mängd konserveringsmedel. 
Hallonmarmelad med lime & mörk choklad
 • 1 liter hallon
 • 5 dl strösocker
 • 1 lime
 • 1 dl hackad mörk choklad
 • ev. lite atamon att skölja burkarna med
Koka hallonen under lock i cirka tio minuter. Häll på socker och saft och finrivet skal från limen. Koka på medelvärme cirka tio minuter, gör marmelad provet genom att hälla en sked marmelad på en kall tallrik, låt svalna och dra ett streck med fingret genom den, om den inte flyter tillbaka är den klar. Skumma marmeladen och låt svalna. Varva marmeladen och den hackade chokladen i rena burkar och tillslut med lock. 


Hallonmarmelad med rabarber & vanilj
 • 1 liter hallon
 • 0,5 liter rabarber
 • 7 dl strösocker
 • 1 vaniljstång el 3 tsk vaniljsocker
 • ev. lite atamon att skölja burkarna med
Koka hallonen och rabarbern skuren i bitar under lock i cirka tio minuter. Häll på socker och  en på längden skuren vaniljstång/vaniljsocker. Koka på medelvärme cirka tio minuter, gör marmelad provet genom att hälla en sked marmelad på en kall tallrik, låt svalna och dra ett streck med fingret genom den, om den inte flyter tillbaka är den klar. Ta upp vaniljstången. Skumma marmeladen och häll omedelbart upp på perfekt rena burkar.