18 augusti 2011

En tomatsallad och en rotfruktspytt

Möllevångstorget fullkomligt svämmar över av det bästa man kan äta på sensommaren. Nu har majskolvarna anlänt och även bondbönorna. Rotfrukterna tilltar i storlek samtidigt som priset per knippe sjunker. De bedårande olikfärgade tomaterna rear Tomat-Nisse ut samtidigt som det fortfarande finns fina sommarfrukter som persikor, nektariner, meloner, hallon, blåbär och körsbär. De svenska plommonen och äpplena gör sitt intåg så här i augusti och vaxbönorna, de gula och gröna, är lika goda som de varit sedan juli. Fröjd. Fröjd och inget annat.
Så det är knappast någon svårtighet att laga vegetariskt dessa dagar. Egentligen så räcker det med en trogrunda, en bra gryta som man både kan steka och koka i, en klick smör och så salt och peppar. Grönsakerna ska lagas så att deras egna smaker kommer fram på bästa sätt tycker jag.

Vid förra helgens torgrunda inhandlade jag precis det som föll mig in och sedan improviserade jag fram några rätter hemma i Gabys kök där jag huserat en del på sista tiden.
Det här hamnade på bordet: Kokta majskolvar med chilismör och salt. Pytt på rotfrukter, äpple & valnöt. Tomatsallad med dragon & grevéost. Smör & vitlöksvända bondbönor. Björnbärskompott, stekta aprikoser med valnöt & mörk choklad samt vaniljglass.
Inspirationen till pytten hittade jag i ett recept hos Lisa Förare Winbladh då jag sökte efter rätter med persiljerot på Taffel. Och den blev otroligt god. Så god att jag gjorde en ny omgång häromdagen men med fler rotfrukter och utan valnötter och så serverade jag den på klassiskt vis med stekt ägg och inlagd gurka. Rotfrukterna är så fina och mjälla nu så passa på att råsteka dem i smör eller olja. Ett syrligt äpple i pytten bryter av fint mot de söta grönsakerna.
Tomatsalladen hade jag läst om i ett nummer av Mat & Vänner tidigare och försökte utifrån minnet göra en variant av den. Fint och lite annorlunda med dragon i.


Torgfynd och nykokt björnbärsmarmelad.


Tomatsallad före kniven kom in i bilden. 


Tomatsallad redo att inmundigas.


Ännu en middag hos Gaby är uppdukad. 


Persiljerotspytt
  • persiljerötter
  • morot
  • purjolök
  • äpple, fast och syrligt
  • färsk persilja
  • rostade valnötter
  • citronzest
  • smör
  • olivolja
  • socker
  • salt & nymalen svartpeppar
  • (parmesanost om man är har hemma och gillart')
Skär rotfrukterna i små tärningar och stek i en bra panna i olivolja och/eller smör tills de börjar mjuka. I med den snittade purjolöken och äppeltärningar. Stek tills allt är mjukt och fått fin färg. Rör runt ofta. Sockra, salt och peppra till god smak. Vänd ner rostade grovt hackade valnötter, citronzest och hackad persilja mot slutet och servera (med parmesanost) genast.


Tomatsallad med dragon & grevé
  • tomater, olikfärgade
  • färsk dragon
  • rotselleri, sommarfärsk
  • grevéost, vällagrad
  • olivolja
  • söt äppelcidervinäger
  • salt & nymalen svartpeppar
Vispa ihop en vinägrett. Skär tomaterna i skivor och lägg på ett fat. Skär rotsellerin i små tunna stavar och strössla över. Skär osten i små kuber och lägg på den och dragonen på salladen. Slå på vinägretten. Klart!